sâmbătă, 10 iulie 2010

Cum scoti petele de cerneala

Petele de cerneala de pe tesaturile albe se pot scoate cu acid citric sau tatric. Pentru obiectele colorate se va folosi un amestec de glicerina cu spirt (5 parti de spirt si 2 parti glicerina). De pe obiectele de lana pura si matase naturala, petele de cerneala se pot scoate cel mai bine cu spirt in care se adauga acid colhidric (2-3 picaturi de acid la 1 lingura de spirt). Dupa curatit, locul de pe care s-a scos pata se spala bine cu apa. Pentru obiectele fabricate din fibre de alta natura, nu se poate folosi aceasta metoda. Petele de cerneala se pot scoate (cu exceptia matasii acetate) cu esenta de otet diluata cu apa 1:2. Pata se umezeste cu esenta si apoi se stoarce intre degete. Se procedeaza in felul aceste de cateva ori, iar dupa aceea se spala cu apa. Pentru ca in jurul petei sa nu se formeze cercuri, locul patat se leaga in prealabil strans cu o ata care se desface inainte de limpezit.

Petele proaspete de cerneala se pot scoate cu amoniac diluat si bicarbonat de sodiu (1-2 lingurite la 1 pahar de apa). Petele proaspete de pe rufarie se spala bine cu lapte cald. Petele proaspete de cerneala se mai pot scoate lasand materialul cateva ore in lapte acru (daca pata este mare, laptele se schimba). Dupa scoaterea petei se spala in apa calda cu sapun, in care s-a dizolvat borax si amoniac.

Petele de cerneala proaspete, mici, se pot scoate cu picaturi de valeriana. O bucatica de vata sau de carpa se inmoaie in picaturi de valeriana si se freaca cu ele pata pana dispare. Dupa ce s-a scos pata, locul respective se spala usor cu apa calda si sapun.

Petele de cerneala de pe maini, petele mici de pe musamale si linoleum se scot cu un cap de chibrit. Pata umezita se freaca cu capul de chibrit inlocuind de cateva ori chibriturile. Petele de cerneala de pe maini se mai pot scoate usor cu sapun.

2 comentarii:

  1. Asta e un articol tare util, nici nu retin cate haine am patat cu cerneala cand eram la scoala. Saraca mama.. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ca macar acum avem si alte alternative la clasicul stilou cu cerneala.Nici eu nu reuseam sa le curat asa cum trebuie.

      Ștergere

ShareThis