duminică, 11 iulie 2010

Cum sa scapi de guma de pe haine

Vei avea nevoie de un frigider, gheata, punga, un cutit, o periuta de dinti.

Incearca sa scoti guma de mestecat imediat dupa ce s-a lipit. Cu cat o vei lasa mai mult sa se intareasca, cu atat o vei dezlipi mai greu.

Indeparteaza cu mana cat de mult poti din ea. Dupa aceea, raceste guma. Acest lucru o va impiedica sa intre mai profund in material. Pune cateva cuburi de gheata intr-o punga termica si pune gheata pentru cateva minute pe guma de pe haina. Sau, ia un cub de gheata si freaca direct pe guma pana cand devine tare.

Odata ce guma s-a intarit, incearca sa o cureti cu un cutit. In acest mod ar trebui sa scapi de toata guma de pe material tari cum ar fi denimul.

In cazul materialelor delicate, indeparteaza cu mana cat de mult poti din guma, pune haina intr-o punga de plastic si las-o in congelator pentru ca guma sa se intareasca. Lasa cateva minute si apoi indeparteaza usor guma tragand cu degetele. Nu trage prea tare pentru a nu strica materialul. Dupa aceea, freaca locul patat cu o periuta de dinti pentru a se elimina si ultimele resturi de guma.

sâmbătă, 10 iulie 2010

Cum scoti petele de iarba

Petele de iarba de pe haine, atata timp cat sunt proaspete se pot scoate cu o solutie calda de sapun, adaugand putin amoniac. Petele mai vechi se scot cu spirt. Tesaturile care se strica cand sunt spalate cu sapun, se curata cu spirt, turnand apoi apa curata peste materialul bine intins.

Cum scoti petele de ciocolata,cafea si cacao

Petele de ciocolata, cafea si cacao de pe tesaturile de lana si de matase de culoare deschisa se scot cu glicerina incalzita la 35 grade. Pata se freaca cu o bucatica de vata muiata in glicerina iar dupa 10-15 minute se spala cu apa calda.

Pentru tesaturile de matase se foloseste un amestec compus din 20 parti glicerina, 1 parte amoniac si 20 parti apa. Se umezeste pata cu aceasta solutie, se freaca cu o bucatica de vata si se spala cu apa calda.

Cum scoti petele de ceai si oua

Petele de ceai si oua se scot cu un amestec de glicerina si amoniac (la 4 parti glicerina, 1 parte amoniac). Cercul ramas dupa scoaterea petelor de oua se freaca usor cu benzina, iar dupa ce locul s-a uscat se spala cu o solutie calda de sapun. Pentru scoaterea petelor vechi de ceai se foloseste solutia de acid oxalic (2-3 grame la un pahar de apa). Cu aceasta solutie calda se umezesc petele si se spala apoi bine cu apa calda.

Cum scoti petele de crema de ghete

Petele de crema de ghete, ceara de parchet si usoare de roti se scot la fel ca si cele de grasime, adica cu benzina, terebentina, spirt.

Petele de crema de ghete, neagra si galbena pe material alb se uda cu benzina, se spala cu amoniac iar apoi se spala in apa rece.

Cum scoti petele de vopsea

Petele de vopsea de ulei proaspete se pot indeparta usor cu terebentina, acetona sau cu amestecul acestora, ori cu petrol curat. Locul patat se umezeste cu o bucatica de vata imbibata intr-unul din solventii mentionati mai sus si se freaca apoi cu amoniac pana la disparitia completa a petei. Petele vechi de vopsea de ulei se umezesc cu terebentina, iar dupa ce vopseaua s-a inmuiat, se curata cu o solutie concentrata de bicarbonat de sodiu si se spala bine cu apa calda.

Cum scoti petele de grasime

Petele proaspete de grasime se recomanda sa se calce inainte de curatit, cu un fier nu prea incins prin 2-3 randuri de sugativa, asezand-o si pe partea de dedesubt a petei. In felul acesta cea mai mare parte a grasimii este absorbita de hartie. Depa aceea, locul patat se curata definitiv cu benzina. In acelasi mod se scot petele de ceara, cu singura deosebire ca dupa calcat se freaca pata cu spirt.

Deseori, daca obiectul nu a fost curatit cu pricepere, dupa evaporarea solutiei se formeaza in jurul petei scoase un cerc. In asemenea cazuri, acesta trebuie frecat si el cu benzina. Pentru ca la curatit sa nu se formeze asemenea cercuri, se recomanda sa se ude marginile petei in prealabil cu benzina sau sa se presare cu praf de creta ori amidon, iar pata sa se curete de la margini spre mijloc si dupa ce a fost umezita cu benzina, sa se acopere cu hartie sugativa impaturita si sa se preseze cu un fier de calcat cald.

Pentru scoaterea petelor de grasime vechi se va folosi mai intai benzina si apoi sapunul.

Pe tesaturile nelavabile, petele de grasime se pot scoate dupa metoda urmatoare: se incalzeste amidonul de cartofi pana la temperatura inalta si se presara din belsug peste pata sub care se asterne o carpa alba curata. Dupa 20-25 de minute amidonul se scutura si se inlocuieste cu o portie noua de amidon, de asemenea bine incalzita. Procesul se repeta pana cand dispare pata, se indeparteaza amidonul, haina se scutura bine si se curata cu peria.

Petele vechi de grasime, pe tesaturile de lana de culoare deschisa se pot scoate cu o pasta groasa de amidon dizolvat in apa, aplicandu-l pe pata pentru cateva ore. Daca pe tesatura mai raman urme de grasime acestea se indeparteaza cu o bucatica de carpa inmuiata in benzina iar apoi se sterg cu o bucata de paine veche.

Petele proaspete de grasime se pot scoate de pe catifea cu miez cald de paine alba.

ShareThis