Afară primăvara este pe sfârșite, iar parfumul florilor de soc ne-a invadat nările, un motiv puternic pentru a ni se face poftă de tradiționala socată.
Din multitudinea de rețete existente, am ales câteva , astfel încât să puteți prepara ce vă place.
Socată cu drojdie
Ingrediente:
- 4l apă,
- 10-12 flori de soc,
- 600 g zahăr,
- 1-2 lămăi,
- 8 g drojdie proaspătă.
Se curăță foarte bine florile de soc și se pun într-un borcan de 3l.Se toarnă zahărul peste flori, se storc lămâile și se toarnă zeama peste flori.Cojile de la lămâi se pot tăia și se pot adăuga în borcan.Se toarnă apă pentru a se acoperi ingredientele și se lasă borcanul peste noapte cu o bucată de tifon deasupra.A doua zi, se scoate puțină apă din borcan, se dizolvă drojdia, iar restul ingredientelor se trec într-un borcan mai mare, de aproximativ 5l. Se acoperă toate ingredientele cu apa din primul borcan, se adaugă drojdia dizolvată și se amestecă totul foarte bine.Se acoperă borcanul, se lasă 1-2 zile și se strecoară în sticle atunci când este gata.Se păstrează în frigider.
Socată fără drojdie
Ingrediente:
- 4l apă,
- 10-12 flori de soc,
- 600 g zahăr,
- 1-2 lămâi.
Florile se curăță de codițe și de insecte.Apoi se pun într-un borcan de sticlă.Se adaugă apa, lămâile tăiate felii subțiri, și zahărul.Se lasă 2 zile la soare, apoi încă 2 zile la umbră și se amestecă în borcan de 3 ori pe zi cu o lingură de lemn.Se gustă și dacă este gata, se filtrează în sticle și se depozitează la rece.
Socată cu stafide
Ingrediente:
- 4l apă,
- 10-12 flori de soc,
- 600 g zahăr,
- 8 g drojdie proaspătă,
- 1-2 lămâi,
- 150 g stafide.
Florile se curăță de insecte și de codițe, se pun într-un borcan sau damigeană și se opăresc apoi cu apa clocotită.Se adaugă stafidele tocate, sucul de la lămâi și zahărul.După ce lichidul ajunge la temperatura camerei, se adaugă drojdia, se acoperă vasul și se lasă 2-3 zile la fermentat.Se amestecă din când în când și se gustă, iar când este gata, se scot ingredientele solide, iar băutura se lasă la limpezit.Socata se trece în sticle și se păstrează la rece.
Socată cu miere
Ingrediente:
- 4l apă,
- 10-12 flori de soc,
- 500 g miere,
- 8 g drojdie proaspătă,
- 1-2 lămâi.
Florile se curăță, se așează într-un borcan, se adaugă mierea, sucul de la lămâi și coaja.Se lasă totul până a doua zi și apoi se adauga apa, se amestecă, se pune drojdia și se acoperă borcanul.Se lasă într-un loc destul de cald pentru a fermenta și se amestecă zilnic.Când este gata, se filtrează în sticle și se depozitează la rece.
Socată cu sirop de zahăr ars
Ingrediente:
- 4l apă,
- 10-12 flori de soc,
- 500 g zahăr,
- 1-2 lămâi,
- sirop de zahăr ars preparat din 2-3 linguri de zahăr.
Florile se culeg, se curăță, se pun într-un borcan și se adaugă lămâile feliate și zahărul.Se adaugă apa, se amestecă totul și se lasă borcanul de-o parte.Din cele 2-3 linguri de zahăr se prepară siropul: zahărul se caramelizează și se stinge cu 250 ml apă.Siropul se toarnă peste socată și apoi se acoperă borcanul.Se păstrează într-un loc ferit, dar la cald și se amestecă din când în când.Se gustă, iar atunci când este gata, se trece în sticle și se lasă la rece.
Putem prepara socată și în afara sezonului, din flori uscate, dar cu condiția de a suplimenta numărul de flori, pentru aromă și un gust intens.
Socata are proprietăți diuretice și laxative, combate afecțiuni digestive, respiratorii, dermatologice, cardiace, reumatice.Este un ajutor de nădejde în curele de slăbire, elimină toxinele și reprezintă un tonic excelent în zilele toride.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu