joi, 3 octombrie 2013

Preparate pentru iarna 3

   Astazi va aducem in atentie noi retete pentru a va delecta pe timp de iarna.Sunt retete care nu necesita mari eforturi si care se pot pastra in timpul sezonului rece.
   Alte retete delicioase, gasiti si in aceste doua postari: aici si aici.


                                               Sos de rosii cu ardei 

   - cinci kg de rosii,
   - trei kg de gogosari, ardei grasi si ardei capia,
   - o telina (radacina si frunze),
   - doi-trei morcovi,
   - doua-trei cepe,
   - o legatura de patrunjel verde,
   - o lingurita piper macinat,
   - cativa ardei iuti,
   - sare dupa gust.


   Se aleg rosii sanatoase si bine coapte. Se spala si se oparesc cate un minut in apa clocotita. Se curata de coji si se taie bucati potrivite. Se pun la fiert intr-o cratita de marime corespunzatoare.
   Se adauga verdeata tocata, radacina de telină si morcovii dati pe razatoare, apoi ceapa taiata in sferturi.
   Gogosarii, ardeii grasi, ardeii iuti si ardeii capia se spala, se curata de seminte si se taie  bucati mai mici. Se pun in cratita, peste celelalte legume si se fierb in continuare, la foc potrivit, circa 2 ore amestecand din cand in cand.
   Cand legumele sunt fierte bine, se dau prin blender, apoi prin sita. Pasta obtinuta se pune din nou la fiert si se scade pana capata consistenţa dorita.Se potriveste de sare si piper.
   Se da focul la mic si apoi, fierbinte, pasta obtinuta se pune in vasele (sticle si/sau borcane) bine spalate si sterilizate in cuptor. Pentru a nu se sparge vasele se aseaza pe o tava de tabla, care va absorbi surplusul de caldura. Vasele se inchid ermetic (cu capace potrivite sau cu celofan dublu), se depoziteaza intre paturi pana la racirea completa, dupa care se aseaza in camara.





                                                 Zacusca cu vinete si ciuperci

   - cinci kg vinete,
   - patru kg gogosari,
   - patru kg ardei gras,
   - un kg ceapa alba,
   - 750 ml ulei,
   - 1000 ml bulion de casa sau pasta de tomate,
   - un kg ciuperci Champignon,
   - 100 g zahar,
   - sare, piper,

   - foi de dafin,
   - doua pliculete de conservant.


   Se pun vinetele la copt.Ardeii se spala si se sterg bine de apa, apoi se curata de seminte.Ceapa se curata si se pune la fiert, apoi se caleste.Ardeii si ciupercile se dau prin masina de tocat, prin sita mare.Vinetele coapte se curata si acestea, apoi se toaca bine.Ceapa fiarta se lasa sa se raceasca, apoi se toaca si aceasta.
   Intr-o cratita se incinge uleiul, apoi se adauga ceapa si se lasa sa se rumeneasca.Apoi se pun si ardeii si se lasa sa fiarba.Dupa aceea se adauga ciupercile.Se condimenteaza cu sare si piper.
   Se mai pun zaharul si foile de dafin.Se lasa sa fiarba o ora.Se amesteca in tot acest timp, apoi se pun si vinetele.Se mai lasa inca o ora la fiert, la foc potrivit.Dupa aceea se pune bulionul.
   Se amesteca si se mai lasa sa fiarba pana ce uleiul iese deasupra.Se adauga si doua pliculete de conservant.Cand este gata se pune in borcane.Se pune si o folie de celofan.Apoi se inchid bine borcanele cu capace ermetice.Se pun la fiert borcanele la Bain-Marie.
   Se lasa timp de 45 de minute, acoperite de apa.Cand incepe apa sa fiarba, se iau de pe foc.Se acopera cu paturi groase si se lasa asa pana se racesc.




                                                         Compot de prune

   - cinci kg prune,
   - un kg zahar,
   - trei l apa,
   - doua cuisoare,
   - o lingurita rasa de scortisoara.

   Zaharul, apa si mirodeniile nemacinate se pun intr-o oala de 6-8 l. Cand siropul clocoteste, se adauga circa 1/4 din prunele spalate si curatate de codite, se amesteca cu lingura in sirop, ca sa se infierbante toate un minut, apoi, fara sa clocoteasca, se scot cu strecuratoarea si se pun intr-o cratita; cand siropul clocoteste din nou, se pun alte prune, la fel, pana cand se termina toata cantitatea. Prunele se aseaza nepresate in borcane, lasand un spatiu liber de 2-3 cm pana la gura acestora. Siropul se lasa sa se mai raceasca, apoi se toarna uniform peste ele, pana la acelasi nivel.  Borcanele se leaga si se sterilizeaza in apa. Daca se lucreaza corect la legat si sterilizat, nu e nevoie de nici un conservant. 



                                                      Pepeni murati


   Este recomandat sa se foloseasca pepeni din soiuri tarzii. Se aleg pepeni mici, proaspeti, intregi, cu miezul inrosit. Se spala si se lasa sa se scurga bine de apa. Deoarece coaja pepenelui este foarte groasa, este necesar sa se intepe de cateva ori cu un betisor de lemn, bine ascutit, pentru a-l patrunde saramura. In borcan se aseaza mai intai frunze de telina si marar uscat cu floare, apoi pepenii unul langa altul pana sus. Cand sunt goluri prea mari, se adauga si cateva gogonele sau felii subtiri de morcovi, ca sa se umple bine borcanul. Se curata si o capatana sau doua de usturoi si se presara cateii printre pepeni. 
   Deasupra se pun frunze de telina si marar uscat, peste care se fixeaza doua scandurele. Se prepara o saramura cu 45 g sare pentru fiecare litru de apa, care se toarna clocotita peste pepeni, in borcan. Saramura trebuie sa-i acopere bine. Se inchide imediat borcanul cu doua randuri de celofan, se lasa pe loc sa se raceasca, apoi se aseaza la pastrat. In cantitati mai mari, pepenii se pun la murat in butoaie.



                                                      Dulceata de gutui

   - un kg gutui dupa ce au fost rase,
   - trei pahare cu apa,
   - un kg zahar,
   - jumatate de lamaie stoarsa.


   Gutuile se spala de puf, se curata de coaja si se scoate cotorul.Se dau pe razatoarea mare sau se taie cubulete mici.Se pun la fiert apa impreuna cu zaharul si cand incepe sa se ingroase (cca 30 min), se adauga gutuile.
   Se fierbe la foc mic, amestecand din cand in cand, adaugam zeama de lamaie si o mai lasam la foc pana cand o picatura de sirop pusa pe o farfurie se intareste si nu curge.Intre timp bagam borcanele in cuptor sa se sterilizeze si le lasam acolo cam 15-20 minute.Punem dulceata in borcane, fierbinte fiind, se pun capacele, apoi se intorc cu gura în jos.Se acopera borcanele cu prosoape pana la racire.


 
                                                      Gogosari cu struguri in otet


   - patru kg gogosari,
   - 3,5 - 4 l otet (in functie de borcanele folosite),
   - doua kg zahar,
   - patru - cinci linguri sare,
   - piper boabe,boabe de coriandru,boabe de mustar,hrean tocat marunt,
   - un kg struguri albi,   

   - un kg struguri negri.

   Zaharul se caramelizeaza putin,se adauga sare, otet, piper.Gogosarii se spala,se indeparteaza cotoarele si semintele cu mare grija deoarece trebuie sa ramana intregi.Se oparesc in compozitia de mai sus si se dau la rece.Gogosarii se umplu cu boabe de struguri,deasupra se pune un capacel de gogosar ,se aseaza in borcan unul peste altul in asa fel incat sa nu iasa strugurii,iar printre ei se presara bucatele de hrean .Se toarna zeama peste ei,se leaga bine sau se capseaza borcanele si se tin invelite pana a doua zi.


2 comentarii:

  1. Moartea mea sunt pepenaşii muraţi :D Chiar azi mă "ameninţau" ai mei că, într-o zi, două, sunt gata de mâncat. Eu recunosc că n-am răbdare să pun murături sau să fac sosuri, deşi sunt nebună cu mâncatul sănătos şi sunt mult mai bune şi mai naturale decât cele din comeţ.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu ador muraturile, dar singura nu cred ca m-as descurca sa le pun.Norocul meu ca am ajutoare, imediat pun mana pe telefon si imi intreb soacra ce si cum...Pepenii sunt si preferatii mei, au un gust delicios, iar ce se gaseste in comert nu se compara cu cele puse in casa.

      Ștergere

ShareThis