joi, 2 mai 2013

Incondeierea oualelor

   Pe langa vopsitul traditional al oualelor, exista si un obicei frumos, din care rezulta mici opere de arta si anume incondeierea oualelor.
   Este o treaba migaloasa, pe care oamenii o fac cu placere si daruire si care cere talent, rabdare si indemanare.
   Bucovina este raiul acestor minunate bijuterii si va invit sa parcurgem impreuna pasii unui astfel de act artistic.
   Tehnica este aceeasi, indiferent daca vorbim de oua de gaina, gasca, rata, bibilica, prepelita sau strut.
    Prin modelele cu care sunt ornate, culorile vii, pastelate si modul in care sunt impartite modelele, aceste oua vin in intampinarea sarbatorilor pascale alaturi de cele rosii.
   Materialele folosite nu sunt multe la numar, cel mai important fiind imaginatia:
ceara colorata, pusa in cutii metalice pentru a ramane in stare lichida deasupra unei surse de caldura, chisita (un creion din lemn care are in varf un tub foarte subtire din tabla fina pentru a permite filtrarea cerii) si modele scoase de pe camasi, braie, fete de masa sau orice alt model care poate fii adaptat acestor oua.


   Pregatirea oualelor: Se spala ouale intr-o cratita noua cu apa calduta si cu sare. Se pun la fiert timp de 10 – 15 minute tot cu sare, apoi se pun la racit pe un prosop. Cand sunt doar caldute se incepe urmatorul pas.

   Scrierea desenului:  Se pregateste ceara de albine intr-un vas metallic pus la o sursa de caldura pentru a mentine ceara in stare lichida si cu ajutorul chisitei se incepe impartirea oului doua parti egale, apoi patru, apoi sase etc.

   Modele folosite:  Se folosesc ornamente cu motive geometrice alaturi de cele florale care ocupa un spatiu restrans in cadrul compozitiei geometrice, acestea fiind specifice zonei de unde provin.
   Modele zoomorfe: Strugurele, pestele, pomul vietii, cocosul, laba gastei...
   Modele sceomorfe: Grebla, scara, carligul ciobanului, grapa, plugul.....
   Modele fitomorfe: Spicul de grau, frunza de stejar, bradutul, coarnele berbecului, frunza de salcam, floarea pastelui...
   Modele cosmomorfe: Cerul instelat, fulgerul, soarele, steaua...
   Modele geometrice: Brauri, 48 clinuri, modele de camasa, carpete, naframa...

   Aplicarea culorilor: Culorile folosite la incondeierea oualelor sunt culori vegetale,pentru galben se folosesc coji de mere (paduret), pentru rosu se folosesc coji de ceapa rosie, pentru negru se folosesc coji de nuci. Se incepe cu acoperirea zonelor in totalitate cu ceara pe care urmeaza urmatoarele culori si se incepe cu culorile cele mai deschise pana se ajunge la negru.

   Pentru alb se foloseste coaja oului care este alba.


    Apoi se acopera cu ceara zonele care se doresc albe. Urmatoarea culoare o sa intre in coaja de ou care nu este acoperita cu ceara.


   Prima culoare in care vine pus oul este culoarea galbena, in care se lasa oul 15 minute pentru a intra culoarea in coaja oului.Dupa aceea se scoate oul si se lasa pe un prosop la uscat.




   Urmatoarea culoare este culoarea rosie unde se foloseste aceeasi tehnica. Se acopera cu ceara partea de model colorat cu galben ce se doreste sa ramana asa, apoi introducem oul in culoarea rosie, iar partile de model neacoperite cu ceara o sa devina rosii dupa 15 minute de lasare a oului in culoare.





   In final se acopera cu ceara si partile de model care se doresc sa ramana rosii si apoi se introduce oul in culoarea neagra unde se repeta aceeasi tehnica.


 
   La sfarsit o sa rezulte un ou acoperit in intregime cu ceara de culoare neagra, dar munca nu a fost in zadar, deoarece urmeaza partea de descoperire a oului. Acum se ia oul si se pune pe un gratar care este in prealabil incalzit pe soba si cand se topeste ceara se sterge oul cu un prosop pentru a indeparta in totalitate ceara.




   Apoi se ia putin ulei alimentar in causul palmei si se unge oul pe toate partile pentru a-i oferi o mai mare stralucire cat si a-l acoperi pentru o mai buna protectie a culorilor.


   
Aceasta este o tehnica pastrata din generatii si este transmisa generatiilor urmatoare in Bucovina, de aceea oului incondeiat I se mai spune si "ou muncit".




  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis