Dermatitele sunt procese inflamatorii aparute la nivelul pielii care produc iritatie, usturime, prurit, roseata ori uscaciune locala.Pe acest fond de sensibilitate zonala, tesutul cutanat poate fi atacat si invadat de anumite specii de fungi (ciperci), de bacterii sau de virusi, mai cu seama atunci cand, in urma mancarimilor insuportabile, intervine si gratajul (scarpinarea), care lezeaza pielea si permite aparitia locurilor de patrundere a agentilor infectiosi prin piele.
Este esential sa cunoastem exact factorii care provoaca dermatita.Multe dermatite au o origine psihosomatica, fiind provocate de anumite stari emotionale.Se pare ca, din acest punct de vedere, persoanele irascibile sunt mai predispuse la acest gen de procese, mai ales in contexte in care frustrarile nu pot fi exteriorizate.
Actiunea nociva pe care o are fumatul se poate manifesta si prin agravarea dermatitelor.
Imunitatea scazuta, insomnia cronica, consumul de dulciuri sau de condimente in exces, transpiratia abundenta, iritarea prin factori mecanici (haine stramte, confectionate din materiale sintetice) sau baile foarte fierbinti, sunt elemente care pot inrautati simptomele cutanate.
Fainoasele, nucile, arahidele, laptele de vaca si ouale au potential alergen, provocand de multe ori dermatita de contact.
Atunci cand banuim vina unui anume produs alimentar, se recomanda excluderea sa din dieta vreme de 1-2 saptamani.Analog se poate proceda si cu produsele de uz extern, precum cosmeticele.
S-a remarcat faptul ca, alaptand copiii pe perioade mai lungi de 180 de zile, vor scadea sansele ca, mai tarziu, acestia sa fie atinsi de afectiuni de tip alergic si, in particular, de catre dermatitele de contact.
Dermatita seboreica: afecteaza tipurile de piele grasa si se caracterizeaza prin scuame de culoare galbena, care apar in zona sprancenelor, a nasului sau a scalpului.
Dermatitele de contact: sunt inflamatii care se manifesta limitativ, doar in zonele in care pielea este iritata de catre un alergen (detergenti, nichel, polimerii acrilici, latex).
Pielea uscata este, uneori, afectata de asa numitele dermatite numulare, care produc roseata, prurit, cruste care se descumeaza si uneori secretii galbui.
Cand, insa, simptomul predominant, este constituit dintr-un prurit persistent, poate fi banuita o dermatita atopica.
Un alt tip de boala este dermatita de staza, care afecteaza zonele inferioare ale picioarelor.La originea ei exista o microcirculatie sangvina deficitara, prin acumularea de fluid care impiedica procesele de nutritie celulara.
Atunci cand tegumentul prezinta o sensibilitate excesiva la radiatiile solare si cand, printr-o scurta expunere la razele soarelui, se ivesc rapid pete rosii si mancarimi intense, este aproape sigur ca avem de-a face cu o fotodermatita.Se pare ca acest simptom este determinat de excesul de antibiotioce.
Decoctul din coaja de stejar are efecte decongestive, regenerante, antiinflamatorii si cicatrizante, prezentand utilitate la tratamentul eczemelor ce afecteaza tipurile de piele cu exces de sebum.
Decoctul din frunze de nuc are proprietati cicatrizante, antiinflamatorii, astringente si antiseptice.Ambele decocturi pot fi folosite pentru comprese, aplicate zilnic, de minim doua ori.
Se pot folosi uleiuri esentiale cu efecte antiinflamatorii, asa cum sunt cele de musetel, cu proprietati antimicrobiene, precum uleiul de ienupar sau uleiul esential de de levantica ( un stimulator al proceselor de regenerare a tegumentului).Se aplica, de doua ori pe zi, cate o compresa cu apa rece, peste care s-au pus cate 2-3 picaturi de ulei esential.Uleiul de ienupar nu va fi utilizat de catre gravide.
Infuzia de brusture diminueaza inflamatiile si intareste imunitatea.Poate fi obtinuta prin oparirea unei lingurite de planta maruntita, cu 250 ml de apa clocotita.Se lasa la infuzat 10 minte si apoi se strecoara.Se consuma un ceai pe zi, fractionat.
Pruritul si iritatia locala pot fi domolite prin aplicarea unor cataplasme cu decoct de morcovi.Inainte de fierbere, morcovii vor fi bine maruntiti.
Sucul de castravete alina mancarimile si usturimile, calmand pielea inflamata, in cazul dermatitelor caracterizate de o piele uscata.Se intrebuinteaza pentru cataplasme.In acelasi scop se poate folosi si infuzia de nalba mare.
Unguentul de galbenele aplicat local are actiune cicatrizanta, reduce inflamatia sau mancarimile si stimuleaza circulatia locala.
Tot impotriva pruritului se vor adauga la apa din cada, inainte de a face baie, cativa pumni de pulbere de ovaz.Pentru baie se va folosi apa calduta, niciodata fierbinte, deoarece temperaturile ridicate si umiditatea pot contribui la agravarea problemelor pielii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu