luni, 13 septembrie 2010

Sfaturi amenajare locuinta

Modul in care tratezi peretii poate fi un atu, atunci cand cauti efectul de spatialitate.
1. Decoreaza peretii casei tale in culori pastel in tonuri reci. Nuantele de lila, bleu, vernil dau impresia de retragere, de departare si de asemenea reflecta bine lumina, avand calitatea de a face o camera sa para mai mare.
Culorile cu saturatie mare, in tonuri calde, ca rosul, mustarul, oranjul, au efectul opus: peretii astfel zugraviti par ca se apropie de privitor.
2. Un truc bun pentru a face o incapere joasa sa para mai inalta este sa decorezi peretii cu dungi verticale.
Acestea invita ochiul sa le parcurga, atragand atentia asupra inaltimii camerei. Este de preferat sa optezi pentru dungi late intr-o culoare cu cateva tonuri mai inchisa decat fundalul, pentru a nu incarca vizual ambientul camerei.

3. O zugraveala lucioasa reflecta mai bine lumina decat una mata. Prin efectul creat de un astfel de finisaj camera ta va parea mai larga si mai luminoasa. Totusi, o incapere pictata in intregime cu o vopsea satinata poate fi obositoare. O solutie eleganta este sa folosesti acest efect doar pentru un singur perete, cel mai indicat fiind cel opus ferestrei, pe care lumina naturala se reflecta pe tot parcursul zilei.
4. Culoarea modifica perceptia noastra asupra dimensiunilor unui spatiu. Poti reduce efectul de tunel al unei camere inguste sau al unui hol pictand peretii de capat intr-o culoare mai inchisa decat cei laterali. Vei “pacali“ astfel proportia neplacuta a spatiului.

5. Daca optezi pentru solutia clasica a peretilor albi, foloseste pentru pardoseala o esenta de lemn inchisa la culoare. Datorita acestui contrast, incaperea va parea mai inalta, prin degajarea vizuala a spatiului superior. Un mobilier lejer si o masa de sticla creeaza un ambient aerisit si luminos.

 Foloseste inteligent pardoseala pentru a crea senzatia de spatiu
6. Alege aceasi culoare de pardoseala pentru toate incaperile din casa ta, caci vei crea un parcurs continuu dintr-o camera intr-alta.
Iluzia este ca nu iti vei da seama atunci cand o camera se termina si cand incepe alta, ceea ce cu siguranta ii va face cel putin pe musafiri sa aiba impresia ca ai o casa mai generoasa decat in realitate.
7. Pardoselile lacuite sau cele cu un finisaj lucios reflecta lumina inapoi in camera si sunt o buna alegere pentru spatiile restranse. Un parchet in esente deschise la culoare cum ar fi fagul, paltinul si ciresul da o nota de caldura unui interior si deschide o incapere. Pentru a mari impresia de spatiu, opteaza pentru o textura uniforma. Un desen prea agitat al fladerului va domina o camera mica, reducandu-i vizual dimensiunile.

8. Modul in care asezi o pardoseala din lemn poate de asemenea schimba perceptia asupra suprafetei. Intr-o camera ingusta, un parchet cu un desen liniar dispus pe latime o va face sa para mai larga.
Parchetul cu sipci dispuse in zig-zag va arata fantastic daca este dispus pe diagonala, deoarece, prin efectul de perspectiva, va da largime unui spatiu ingust.
9. Daca optezi pentru o pardoseala ceramica, foloseste dale de dimensiuni mari. Vei obtine un desen al rosturilor mai aerisit, si astfel camera va parea mai mare.
In aceasta situatie este de preferat o plinta de lemn, subtire, care sa nu "fure" din inaltimea peretilor.

Printr-un joc subtil al materialelor textile camera ta poate sa para mai mare
10. Perdelele lungi, din tavan pana in pardoseala, dau iluzia de inaltime intr-o incapere joasa.
Evita materialele in culori puternice sau cu desene complicate a caror prezenta domina un spatiu mic. Un astfel de material isi pierde din valentele estetice daca nu are suficient spatiu "sa respire".
11. Materialele bogate lasa mai putina lumina in incapere, influentand negativ senzatia de spatiu.
Voalul este un material usor care filtreaza delicat lumina, iar prin transparenta ofera o imagine subtila asupra conturului ferestrei si asupra peisajului exterior.

12. O combinatie ton pe ton intre perdele, tapiserie si covor va oferi o imagine unitara si fluida asupra camerei, marind senzatia de spatiu. Te poti juca insa cu texturile. Niste perne decorative in aceleasi culori dau un plus de stil fara sa incarce atmosfera.
13. Canapelele cu trei locuri sunt rareori folosite de trei persoane in acelasi timp. Vei castiga spatiu important optand pentru una cu doua locuri.
Pentru a suplimenta locurile de sedere, atunci cand este nevoie, cumpara cateva pouf-uri colorate care au avantajul ca pot fi usor depozitate (intr-o debara, de pilda) atunci cand nu sunt folosite.

14. Alege pentru perdele un material intr-o culoare apropiata de cea a peretilor. Vei ajuta astfel privirea sa parcurga neintrerupt conturul incaperii, ceea ce induce impresia ca este mai mare.
15. O canapea nu trebuie niciodata lipita de peretele din spate. Nu este nevoie sa lasi loc de trecere intre canapea si perete, 20-30 cm sunt suficienti pentru a se citi umbra acesteia pe perete, efect ce va accentua iluzia ca este mai mult spatiu.
Un raft ingust plasat in aceasta zona, mai sus decat canapeaua, ofera un loc excelent pentru a expune obiecte decorative.

Modul in care mobilezi este punctul-cheie atunci cand vrei sa folosesti la maximum un spatiu
16. Cauta canapele si scaune cu forme simple si linii curate, cum ar fi cele cu spatarul jos si manere patrate. Pentru masuta din living alege un design minimalist si transparenta sticlei. Foloseste spatiul de sub masa pentru a depozita diferite obiecte, accentele de culoare ale acestui decor vor inveseli atmosfera.
17. Daca dormitorul tau nu se bucura de suficient spatiu, alege un pat jos cu un design in stil japonez. Vei lasa astfel mai mult loc liber in partea superioara a camerei, si astfel perceptia asupra dimensiunilor camerei va fi schimbata.

18. O noptiera clasica din lemn poate rapi destul de mult spatiu. Optand pentru o masuta din sticla si metal vei lasa vederii peretele din spate, degajand vizual acest colt din camera ta.
19. Depozitarea este intotdeauna o problema intr-o casa mica. Foloseste o nisa pentru a plasa un obiect de mobilier multifunctional - dulap, biblioteca. Un mobilier modular te va ajuta sa exploatezi la maximum acest spatiu.

20. Nu intotdeauna avem la dispozitie o camera pentru fiecare functiune necesara intr-o locuinta.
Adesea comasam zona de lucru si cea de living in aceeasi incapere. Dispunerea perimetrala a mobilierului nu este neaparat si o solutie eficienta functional.
Incearca sa plasezi canapeaua in centrul camerei, vei putea astfel folosi spatele acesteia, mai putin estetic, pentru a plasa biroul.
21. Alege mobilierul de depozitare intr-o nuanta apropiata cu cea a parchetului. Aceasta continuitate cromatica ajuta un spatiu mic sa para mai mare. Pentru a evita o imagine anosta, adauga cateva accente de culoare prin obiecte de decor.

22. In cazul unei garsoniere, contactul vizual intre diferitele zone de activitati nu este intotdeauna dorit. Poti separa "dormitorul" de "living" printr-un corp cu rafturi, deschis pe ambele parti, care va lasa vederii doar atat cat iti doresti, dar fara sa incarce vizual interiorul.
23. Este stiut ca oglinzile maresc impresia de spatiu, insa folosirea excesiva a acestui efect poate ruina un interior. Totusi intr-un dormitor mic poti folosi la dulap usi glisante cu oglinda. Evita amplasarea acestui dulap pe peretele opus patului sau intrarii. O imagine frontala a unei oglinzi, in afara de momentele in care iti alegi tinuta vestimentara, poate fi neplacuta. Reflexia indirecta o obiectelor este insa mult mai interesanta.

24. Usile "fura" spatiu considerabil atunci cand sunt deschise. Poti inlocui usile clasice printr-o usa glisanta din sticla mata care va lasa lumina sa patrunda si in incaperile fara iluminare naturala cum sunt holurile si dressing-urile.
25. Daca arhitectura casei iti permite, renunta la o parte din peretii despartitori dintre camere. Alege o solutie moderna de a diviza spatiile: pereti din caramida de sticla, panouri mobile din sticla mata, panouri cu rame de lemn si material textil sau hartie de orez. Vei lasa astfel lumina sa treaca dintr-un spatiu intr-altul.


26. Exista case in care bucataria este mult prea generoasa in raport cu livingul. Poti unifica aceste spatii. Daca esti adeptul bucatariei traditionale, aceasta solutie poate fi neplacuta. Pastreaza ca element despartitor un parapet jos continuat cu geam transparent pana in tavan.
27. O bucatarie ingusta va parea inghesuita datorita corpurilor de dulap suspendate. Renunta la acestea inlocuindu-le cu rafturi deschise. Vei mari senzatia de spatiu degajand un perete si lasand lumina sa treaca libera.

28. Suprafetele lucioase care reflecta lumina pot fi folosite cu succes intr-o bucatarie mica. Materiale moderne ca sticla, inoxul, aluminiul, lacuri termorezistente vor fi utile in crearea unui ambient aerisit.
29. Obiectele de decor sunt esentiale in conturarea atmosferei unui interior. Chiar daca ai multe obiecte pe care le indragesti, va trebui sa nu incarci prea mult o camera mica. Oricat de frumos ar fi un obiect, isi va pierde din efect daca nu are suficient spatiu sa respire.

30. O solutie simpatica pentru a "deschide" un spatiu este sa plasezi o serie de fotografii inramate de-a lungul unui perete. Alege rame de aceeasi dimensiune si cu passpartout-ul lat pentru a se citi mai bine imaginea. Aceasta tehnica decorativa simpla poate schimba perceptia noastra asupra latimii unei camere inguste
.

Un comentariu:

ShareThis