duminică, 27 iunie 2010

Cum scapi de creditele scumpe


Clienţii care au credite la costuri foarte mari vor putea în scurt timp să spună adio băncilor carele-au pus în spate rate excesive. O ordonanţă adoptată de guvern elimină comisionul de rambursare anticipată la multe credite.
Dobânzile variabile ajustate în funcţie de politica băncii au nemulţumit clienţii în repetate rânduri. Nivelul lor a fost modificat în ultimii ani după mecanisme cunoscute doar de bănci.
Sub acoperirea clauzelor contractuale, băncile şi-au permis în multe cazuri să pună în spatele clienţilor rate mari la credite.
Astfel, cei care îşi plătesc ratele fără întârziere de ani buni de zile ajung să suporte costuri mult mai mari decât primul solicitant de credit venit în sucursală, despre care banca nu ştie nimic.
Eşti anunţat acasă dacă primeşti bani
Ordonanţa de urgenţă oferă multe alte avantaje pentru consumatori, care beneficiază astfel de condiţii mult mai apropiate de cele din statele europene dezvoltate decât în trecut.
Astfel, devine obligatorie calcularea şi evidenţierea costului creditului şi calcularea DAE (dobânda anuală efectivă) şi în cazul creditelor cu garanţie ipotecară.
De asemenea, băncile trebuie să comunice în scris, în maximum 30 de zile de la depunerea dosarului de credit, şi nu mai mult de 60 de zile de la depunerea cererii de credit, dacă acordă sau nu creditul solicitat.
Ai confirmare pentru depunerea actelor
În plus, la primirea cererii şi dosarului de credit, creditorul trebuie să ofere consumatorului un înscris datat, semnat şi cu număr de înregistrare, prin care să confirme că i s-au predat toate actele necesare acordării creditului.
Această prevedere este extrem de importantă, având în vedere că în trecut băncile solicitau de multe ori noi şi noi acte, adeverinţe, etc. clienţilor chiar la câteva săptămâni de la depunerea completă a dosarului de credit.
Informaţii gratuite din Biroul de Credit
 De asemenea, în cazul în care respingerea cererii de creditare se bazează pe consultarea unei baze de date, de genul Biroului de Credit, consumatorii dobândesc dreptul de a fi informaţi de bănci, imediat şi gratuit, asupra rezultatelor consultării bazelor de date respective.
Fără dobânzi modificate «după ureche»
Băncile vor fi obligate ca, în maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă să adapteze toate contractele de credit, atât cele noi, cât şi cele în derulare, la prevederile noii ordonanţe de urgenţă.
Astfel, contractele care prevedeau modificarea dobânzii la simpla voinţă a băncii, în funcţie de evoluţia pieţei financiar-bancare, devin istorie. De asemenea, dispar şi contractele care făceau trimitere la o aşa numită rată internă de referinţă a băncii.
De acum înainte, în contractele de credit cu dobândă variabilă, dobânda va fi raportată la fluctuaţiile indicilor de referinţă Euribor/Robor/Libor/rata dobânzii de referinţă a BNR, în funcţie de valuta creditului, la care creditorul poate adăuga o anumită marjă, fixă pe toată durata creditului.
Marja poate fi modificată de bancă, însă doar în sensul scăderii acesteia, în funcţie de politica comercială a acesteia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis