Vremea frumosă de afară aduce cu ea nu numai zâmbet și voie bună, ci și una dintre cele mai răspândite și mai contagioase boli: viroza respiratorie.
De foarte multe ori, răceala are un caracter epidemic și se manifestă prin dureri de cap și de gât, obstrucție nazală, febră, respirație îngreunată.Agentul patogen are o perioadă de incubație redusă, iar simptomele infecției pot apărea la 2-3 zile după contactarea acesteia.
În astfel de situații, natura ne sare în ajutor cu un produs care nu poate fi reprodus în laborator, tocmai datorită structurii sale chimice foarte complexe.
Lăptișorul de matcă are o culoare galben pal și o consistență ușor translucidă, cremoasă.Însușirile acestei substanțe sunt nenumărate și foarte benefice pentru organismul uman, iar albinele sunt unicele ființe care pot produce acest elixir.
Lăptișorul de matcă pur combate răceala, dar o și poate preveni, eliminând factorii principali: slăbirea imunității, oboseala cronică, stresul, carențele de vitamine.Este foarte important de știut că acești factori sunt strâns legați între ei și anume stresul duce la epuizare, iar de aici se ajunge la scăderea apărării imunitare.
Lăptișorul de matcă are proprietăți energizante foarte importante, datorate vitaminei B5 si acidului 10 HDA.Conținutul bogat în vitamina B5 și triptofan (precursorul derotoninei, substanță supranumită ”hormonul fericirii”) face ca această minune de la albine sa fie foarte eficientă în lupta pe care o ducem deseori cu stresul.
Pe lângă B5, în lăptișorul de matcă întâlnim tot complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B7, B8, B9, B12), în concentrație mai mare decât în drojdia de bere.Găsim și minerale, oligoelemente și acizi grași esențiali.
Conținutul în aminoacizi este foarte ridicat, mai exact vorbim de 18, dintre care 8 esențiali: izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul și valina.Acești aminoacizi au efecte pozitive asupra imunității, iar roialisina din componența lăptișorului combate bacteriile gram-pozitive (printre care se numără și stafilococii ori streptococii).
Acidul 10 HDA se găsește doar în lăptișorul de matcă și are efecte antivirale, antibacteriene și antifungice.Acest acid (10-hidroxi-2-decenoic) stimulează acțiunea celulelor de apărare ale organismului.
Aceste elemente, enumerate mai sus, sunt deosebit de importante pentru sănătatea noastră și putem avea beneficii importante de pe urma consumului acestei substanțe.
Folosirea lăptișorului pur, proaspăt, se poate face doar la o stupină, lângă un apicultor care se ocupă cu recoltarea lui zilnic. Este mijlocul cel mai sigur de a consuma lăptișor de matcă în forma pură, deoarece mai mulți cercetători au constatat că la numai două ore după recoltare din botca lăptișorul își pierde din proprietăți.
Lăptișorul de matcă poate fi preparat pentru stabilizare în amestec cu miere, în proportie de 1 / 100 ( 1 gram de lăptișor la 100 grame de miere cristalizată ) .Mierea cristalizată stabilizează mai bine lăptișorul decât mierea lichidă, pentru că în mierea lichidă el se ridică la suprafață, iar în contact cu aerul și lumina își pierde toate proprietățile curative.
Consumul în amestec cu mierea se face doar dimineața cu cca 30 min înaintea micului dejun. Cantitatea recomandată fiind de cel mult ½ linguriță de aproximativ 5 gr. Având grijă ca înainte de administrare conținutul să fie bine omogenizat.
Amestecul de lăptișor și miere se ține 5 min sub limbă după care se ingeră.În felul acesta, mucoasele absorb o mare parte din principiile active ale lăptișorului, înainte ca ele să ia contact cu acidul clorhidric al sucului gastric și enzimele digestive care-l fac inactiv. Se recomandă de asemenea a se utiliza linguriță din material plastic sau din lemn.
E bun, bun, de tot! Mai ales pentru sistemul nervos. Adica japonezii si nu numai, fac cercetari sa vindece scleroza in placi cu laptisor si venin de albine, si chiar au rezultate bune.
RăspundețiȘtergereDin păcate nu multe persoane au aflat despre beneficiile acestui tratament.
Ștergere