vineri, 25 decembrie 2015

Legenda de Crăciun

   Îmbrăcat în roșu, cu obrajii rumeni, barba lungă și o burtică simpatică, cel mai așteptat și iubit moș din lume, coboară an de an și îi răsplătește cu dulciuri și jucării pe copiii cuminți și ascultători.

   Dar oare cum a apărut Moș Crăciun, care este legenda legată de numele său?

   Una dintre legendele care circulă în legătură cu Crăciunul povestește cum Maica Domnului, cuprinsă de durerile nașterii, i-a cerut adăpost lui Moș Ajun.Motivând că este sărac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic și mai bogat, Moș Crăciun.
   Ajunsă la casa lui Crăciun, Maica Domnului o găsește acasă pe soția acestuia, doamna Crăciun și îi cere acesteia adăpost.Doamna Crăciun nu a stat mult pe gânduri, însă știindu-și soţul rău și necredincios, nu o primește în casă ci o trimite să nască în grajdul animalelor.Apoi, fără să-i spună soțului ei, doamna Crăciun o ajută pe Maica Domnului să-L nască pe Pruncul Iisus.
  Aflând Crăciun acestea, își pedepsește soția și îi taie mâinile.Printr-o minune, Maica Domnului o vindecă și îi lipește mâinile la loc.
   Văzând această minune și aflând că în grajdul sau S-a născut Domnul Iisus, Crăciun se căiește și îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel “primul creștin”.
   Se spune ca el s-a căit atât de mult, încât a doua zi și-a împărțit întreaga avere copiilor săraci, iar, de atunci, în fiecare an, în Ajunul Nașterii Domnului, Moș Crăciun vine cu sania trasă de reni, intră pe horn și ne pune sub brad cadourile mult dorite.




   Se mai spune că Moș Crăciun a existat demult și că era un bătrân care făcea jucării.Îi plăcea atât de mult acest lucru, încât le făcea pe tot parcursul anului, iar pe data de 25 Decembrie el le vindea la un târg. 
   Într-o zi, de Crăciun, pe drumul de întoarcere de la târg spre casă, bătrânul zărește la o fereastră trei copii care nu primiseră nimic în acea zi specială.Văzând că acei copii erau trişti, se hotărăște să le ofere ceva, însă, descoperă că nu mai avea nicio jucărie la el, pentru că era prima dată când le vânduse pe toate.Şi-a dorit atât de mult să le dea o jucărie în dar, încât, printr-o minune, pe fundul sacului a apărut una.În felul acesta, le-a făcut o bucurie copiiilor.
   Din acel moment, moșul şi-a dorit să poată să facă jucării pentru toţi copiii, chiar şi pentru cei sărmani, care nu puteau să-şi cumpere jucăriile mult visate.
   În plus, într-o zi, a apărut în faţa lui Moș Crăciun o căprioară rănită, iar bătrânul a bandajat-o.Căprioara, în semn de mulţumire, face să apară ca prin magie renii şi sania.Atunci, straiele vechi şi zdrenţuite ale bătrânului s-au schimbat în unele frumoase şi roşii și aşa a apărut Moş Crăciun.

joi, 24 decembrie 2015

Ciorbă de porc cu zeamă de varză

   O ciorbă absolut delicioasă și foarte simplu de pregătit este următoarea.

   Ingrediente:
   circa 600-700 g spată de porc,
   un l de zeamă de varză,
   2 morcovi,
   două cepe,
   o țelină potrivită,
   un păstârnac,
   un ardei gras,
   3-4 cartofi,
   5-6 roșii,
   100 g fasole verde,
   2 linguri de pastă de roșii,
   sare,
   un ou,
   leuștean verde,
   pătrunjel verde,
 

   Mod de preparare:
   Carnea se spală, se porționează și se pune într-o oală de 4-5 l la fiert cu 3 l apă și sare.Se adună spuma .
   Legumele se spală și se curăță.Se taie cubulețe sau julien, fiecare după cum dorește.Cartofii se taie cuburi.
   Roșiile se opăresc, se decojesc și se taie cubulețe.
   Zeama de varză se fierbe și se strecoară.
   Se adaugă legumele peste carne.
   După circa 45 minute se adaugă și cartofii.
   Când sunt fierte toate legumele, se adaugă roșiile, pasta de tomate și zeama de varză.Pentru un plus de savoare, se pot adauga în ciorbă și codițele de la verdeață, legate în mănunchi cu un fir de ață, care se scot când ciorba este gata.
   Se mai fierbe 5 minute.
   Înainte de a stinge focul, se adaugă un ou bătut în firicel subțire în ciorbă, amestecând rapid cu o furculița.
   După ce se ia de pe foc, se adaugă verdeața tocată mărunt.



miercuri, 23 decembrie 2015

Friptură de porc la tavă

   Friptura care tronează pe masa de Crăciun și este delicioasă, este cea de porc.

   Ingrediente:
   2 kg carne porc (de preferat mușchi sau pulpă),
   4-5 linguri ulei,
   o căpățână de usturoi,
   1/2 pahar de vin roșu sec,
   2 lingurițe de Vegeta sau Secretul Gustului sau ce preferați dvs,
   o linguriță piper alb.


   Mod de preparare:
   Se spală carnea foarte bine, se feliază cu cuțitul în felii cam de 2 degete grosime.
   Se unge tava cu 3 linguri de ulei, se așază carnea în tavă și se unge cu restul uleiului,după care se presară condimentele (piperul alb și Vegeta).
   Usturoiul se curăță și se dau pe răzătoarea foarte mică, cam 4-5 căței iar rezultatul se dizolvă într-o lingură de apă și se presară peste carne.
   Se introduce tava în cuptor și se lasă la foc mic cam 15 minute după care se mărește focul, din când în când, se ia sos cu lingura și se pune peste carne.
   Când friptura este rumenă, se ia vinul și se pune în tavă,se mai lasă 5 minute și se stinge focul. 


 

marți, 22 decembrie 2015

Cozonaci cu nucă

   Dacă vrei să ai cei mai frumoși și mai gustoși cozonaci, urmează rețeta de mai jos.

   Ingrediente pentru 10 cozonaci:
   3.5 kg faină albă (tip 550),
   o lingură sare,
   200 gr zahăr,
   un litru lapte călduț,
   4 gălbenușuri și alte 4 ouă întregi,
   150 gr unt (sau margarină),
   200 ml ulei,
   2 esențe rom,
   coaja rasă de la 2 lămâi mari.
   Maia:
   175 gr drojdie proaspată,
   100 gr zahăr,
   1/2 l lapte călduț.
   Umplutura:
   1.5 kg nucă măcinată,
   coaja rasă de la o lămâie (sau scorțișoară),
   o lingură cu vârf cacao,
   550 gr zahăr,
   stafide înmuiate peste noapte în apă călduță cu rom (opțional).
   Pentru uns:
   câteva linguri de ulei (pentru uns tăvile),
   3 ouă,
   o lingură cu vârf smântână.


   Mod de preparare:
   Este important ca în casă să fie cald, ușa de la bucătărie să fie închisă, astfel încât temperatura să fie constantă.Toate ingredientele să fie la temperatura camerei, exceptând laptele care trebuie să fie căldutț, dar nu fierbinte.
   Se amestecă toate ingredientele pentru maia până se dizolvă drojdia.Se pune făina într-un lighean mare și se face gaură la mijloc.Se toarnă în acea gaură maiaua.Se lasă cam 30 minute, până drojdia se activează, se poate vedea că maiaua devine spumoasă.
   Se adaugă laptele, cele 200 gr zahăr, sarea (pe margine, nu direct peste maia) și se începe frământatul aluatului până devine destul de omogen.Se adaugă apoi ouălele bătute și iar se frământă până ouăle sunt încorporate de tot.Se adaugă untul (sau margarina) și iar se frământă până nu se mai vede untul.La final se adaugă uleiul, coaja de lămâie și esența de rom și se frământă cam 30 minute, până aluatul nu mai e lipicios deloc și fundul și marginile vasului în care se frământă este curat.Se acoperă vasul cu un prosop curat și se lasă la loc călduț, la crescut, pentru 2 ore.Aluatul trebuie să se tripleze în volum.
   Pe masa de lucru dată cu făină se împarte aluatul în 10 bucăți egale.Fiecare bucată se frământă ușor, doar cât să primească o formă rotundă, ca de chiflă.Se așază bucățile obținute pe un prosop mare curat.Se acoperă cu un alt prosop și se lasă la crescut încă 30 de minute.
   Se amestecă ingredientele pentru umplutură.Se gustă umplutura și se mai adaugă zahăr dacă este nevoie.
   Se ung cu ulei, inclusiv pe margini, 5 tăvi mai late și cu pereți mai înalți.Se ia fiecare bucată de aluat și se întinde o foaie subțire de un deget.Se pune pe foaie umplutura, cât se pote lua cu amândoi pumnii.Se întinde umplutura uniform peste aluat.Se rulează aluatul, ușor ca să nu iasă umplutura.Se așeză cozonacii în tavă, la distanță unii de alții.Se acoperă cozonacii cu prosoape de bumbac și se lasă iar la crescut pentru o oră.În acest timp se încinge cuptorul la 180C.Se ung cozonacii cu ouăle bătute cu smântână.Se pot unge cu mâna, nu e nevoie de o pensulă.Se dau la cuptor pentru o oră, până sunt rumeni deasupra.


 

luni, 21 decembrie 2015

Sărmăluțe în foi de varză

   Cui nu-i plac sărmăluțele? Nu cred să fie vreun român care să nu adore acest fel de mâncare, indiferent de perioada anului.

   Ingrediente:
   un kg carne tocată de vită și porc (pentru cei care nu țin regim, carnea de porc un pic mai grasă este mai indicată pentru un gust grozav),
   4-5 cepe mari,
   o căniță cu orez (de 100 ml),
   un ou,
   o legătură pătrunjel verde tocat,
   3-4 linguri bulion,
   puțină afumătură pentru gust,
   varză murată,
   cimbru,
   piper negru,
   sare.
 

   Mod de preparare:
   Se prăjește ceapa tocată (cu cât se pune mai multă ceapă prăjită, cu atât ies mai gustoase sarmalele) în ulei (amestecat cu apă pentru o rețeta dietetică).
   Orezul se umflă în prealabil, punându-se la fiert pentru aproximativ 15 minute.
   Se amestecă astfel: carnea tocată cu orezul umflat, ceapa prăjită, un ou, pătrunjelul tocat, sare, piper și bulion după gust.Atunci când se fac sarmale cu varză murată, se pune mai puțin bulion.În caz contrar, se pune mai mult bulion (5-6 linguri) și se acresc sarmalele cu borș amestecat cu bulion.
   Varza dacă este prea acră și sărată se ține în prealabil în apă rece care se schimbă de mai multe ori până are un gust acru acceptabil.
   Se pregătesc frunzele pentru sarmale, tăindu-le la dimensiuni potrivite și curățându-le de nervuri.

   Se toacă nervurile și miezul și se pun pe fundul cratiței.Se presară puțin cimbru și se pun câteva bucăți de afumătură.
   Se ia o frunză de varză și mai întâi se strânge puțin în mână pentru ca să curgă apa, după care se întinde pe suprafața palmei și se pune o lingură de compoziție (după cum preferă fiecare mărimea sărmăluțelor).Se înfășoară sărmăluțele ca un sul, băgându-se capetele la urmă.Se așază sărmăluțele în vasul pregătit, având grijă să mai adăugăm câte puțin cimbru și afumătură.
   La final se acoperă cratița cu frunze întregi de varză și se pune la fiert prin adăugare de la început de apă clocotită.
   Se pot fierbe pe foc mic sau în cuptor, adăugându-se câte un pic de apă fiartă, dacă este necesar. 



duminică, 20 decembrie 2015

Toba de porc

   Unul din preparatele din carne de porc este toba, fără de care masa nu este destul de gustoasă.

   Ingrediente:
   un cap de porc (fălcile, urechile şi limba),
   un kg șorici de porc,
   2 kg carne de porc cu grăsime,
   800 gr. ficat,
   1/2 căpăţână de usturoi,
   3 foi de dafin,
   o lingură sare mare,
   2 cepe,
   o lingură boabe de ienibahar,
   o lingură rasă piper boabe,
   o linguriţă rasă piper măcinat,
   o linguriţă coriandru măcinat,
   un stomac de porc bine spălat şi curăţat.



 

   Mod de preparare:
   Capul şi șoriciul se pârlesc bine.
   Se spală ficatul şi se îndepărteză bila cu grijă să nu se spargă fierea.
   Se pun bucăţile de carne din cap la foc, în apă rece, cât să le acopere cu 2 palme.
Se fierb la foc mic, spumând des, timp de aproximativ 60 de minute.După 60 de minute se adaugă restul de carne, foile de dafin, ienibaharul, boabele de piper, ceapa spălată (cu tot cu coajă) şi o lingură de sare mare.Se fierb încă o oră şi se adaugă ficatul.După ce toate sunt fierte, se oprește focul, se scoate carnea și se strecoară zeama.
   După ce s-a răcit, se desface carnea şi se taie în bucăţi potrivite împreună cu ficatul şi şoriciul.Se amestecă și se potrivește de sare.Se ia o cană din zeama în care au fiert cărnurile și restul se păstrează.Se amestecă zeama din cană cu usturoi, ienibahar, coriandru pisat şi piper.
   Se coase stomacul, bine curățat, la un capăt.Se umple stomacul de porc cu amestecul de cărnuri şi zeama aromată.Se coase stomacul la celălalt capăt şi se introduce în supa în care au fiert cărnurile pentru încă 30-40 de minute.
   Se scoate toba şi se lasă la răcit între două funduri de lemn, cu o greutate deasupra, pentru a-i da o formă și a scoate excesul de zeamă.
 

   Toba se păstrează la rece ca atare sau se afumă în prealabil.
   Toba se serveşte rece, pe platorile de aperitive.
   Cel mai bun însoţitor al său este muştarul şi/sau hreanul în oţet cu smântână.

ShareThis