luni, 1 iunie 2015

Despre insomnie

   O problemă care afectează tot mai multe persoane, acum, în secolul vitezei și al stresului, este insomnia.Această afecțiune se traduce prin dificultatea de a dormi sau printr-un somn întrerupt (somnul durează o oră sau două).Persoanele care suferă de insomnii au și alte probleme de sănătate, sunt irascibile și nervoase, iar organismul are de suferit, asta în condițiile în care un adult ar trebui să doarmă 6-8 ore din 24.

   Cauzele principale ale insomniei sunt: surmenajul psiho-social, tulburările digestive, stresul, sedentarismul, surmenajul fizic și intelectual, abuzul de alcool, zgomotele, mesele prea copioase seara și unele boli precum: astmul,dischinezia, bronșita, ulcerul,  durerile reumatice, cardiopatia, migrenele, adenomul de prostată, bolile cardio-vasculare.

   Există și alte circumstanțe ce pot fi însoțite de insomnie: nevrozele, toxicomaniile minore (cafea, cacao, pepsi, coca-cola) sau medicamentoase, ori profesiile ce presupun dereglarea cronică a ritmului somn-veghe.

 

   Înainte de a ajunge la un medic specialist, pentru un tratament medicamentos sau pentru o terapie la psihoterapeut, încercați și următoarele sfaturi.

   - evitarea sedentarismului.

   - în timpul zilei și mai ales în cea de-a doua parte nu se vor consuma ceai verde sau negru, cafea, băuturi acidulate care conțin cafeină.

   - ora de culcare va fi una rezonabilă, iar înainte de somn nu se vor viziona programe care să agite sau nu se vor citi cărți nepotrivite pentru aceea oră, ci dimpotrivă se va urmări relaxarea înainte de culcare.

   - cea mai bună poziție a corpului, pentru somn, este pe spate, cu brațele întinse pe lângă corp.

   - un pahar de lapte cald cu sau fără miere poate fi de ajutor.

   - menținerea unui program de viață cât mai ordonat.

   - o baie caldă, relaxantă, cu ulei de lavandă sau lemn de santal, poate avea un efect binefăcător.

   - nu se vor administra medicamente sau somnifere fără avizul și consultarea unui medic.

   - evitarea suprasolicitărilor fizice sau intelectuale.

   - dormitorul ar trebui să fie destinat doar somnului, o cameră liniștită, bine aerisită, zugrăvită în culori care să destindă, fără aparate electronice sau electrocasnice.

   - se recomandă consumul de ceaiuri din plante cu efect relaxant: flori de lavandă, conuri de hamei, flori de tei, rădăcină de valeriană, flori de măghiran, flori de sulfină, frunze de roiniță, flori de mușețel.

duminică, 31 mai 2015

Ciuboțica-cucului


   Crește cu precădere pe câmpiile din zonele deluroase și prealpine și o găsim la margini de păduri și sub tufișuri.


   Se mai numește aglică, anghelină, aglici, agrișel, calce, cinci-foi, cizma-cucului, talpa-gâștii, țâța-caprei, țâța-oii, urechița -ursului.


   Are o tulpina inalta de 10-20 de centimetri, ce se termină cu o umbrelă florală de un galben deschis, cu un parfum slab.
   Florile galben aurii se ridică din centrul acestei rozete.


   Planta are o infuență liniștitoare asupra inimii și a nervilor, este un bun somnifer, înlătură tulburările nervoase, elimină toate substanțele toxice.




   Cine are predispoziție spre boala articulațiilor sau afecțiunilor membrelor (artrită și reumatism) este sfătuit să bea zilnic o perioadă mai lungă de timp una până la două cești de ceai de ciuboțica-cucului. Durerile puternice se vor atenua și cu timpul vor dispărea complet.


   Ceaiul de ciuboțica-cucului este în plus și un mijloc excelent de întărire a nervilor și de tonifiere a inimii, calmează migrenele și durerile de cap pe bază nervoasă, are efect asupra inflamației miocardului, a hidropiziei și a tendinței spre apoplexie. 

   
   O fiertură de rădăcini de ciuboțica-cucului, amestecată cu miere, rezultă un ceai pentru rinichi care ajută la eliminarea calculului vezical (pietrei de vezică).

   În afecțiunile inimii se recomandă vinul de ciuboțica-cucului, pe care ni-l putem prepara singuri primăvara. Se umple o sticlă de 2 litri cu flori proaspete de ciuboțica-cucului (umbrelele florale întregi), fără a se îndesa, iar deasupra se toarnă vin alb natural, curat. Florile trebuie să fie acoperite cu lichid. Sticla se lasă, astupată ușor cu un dop de plută, să stea 14 zile în soare. În afecțiunile cardiace se ia din când în când câte o înghițitură de vin, cardiacii pot să bea până la 3 linguri pline pe zi.




   Ceai contra insomniei:
   - 50 grame de ciuboțica-cucului,
   - 25 grame de flori de levănțică,
   - 10 grame de sunătoare,
   - 15 grame de con de hamei,
   - 5 grame de rădăcini de odolean.
   Se opărește 1 linguriță (cu vârf) din acest amestec cu ¼ litru de apă și se lasă să stea 3 minute. Ceaiul se bea foarte cald, cu înghițituri mici, înainte de culcare. Se poate îndulci cu puțină miere, după gust.


   Ceai depurativ de primăvară:
   - 50 grame de ciuboțica-cucului,
   - 50 grame de mlădițe de soc,
   - 15 grame de frunze de urzici,
   - 15 grame de rădăcini de păpădie.
   Se folosește 1 linguriță (cu vârf) din acest amestec la ¼ de apă, plantele se opăresc și se lasă să stea 3 minute. Se beau în timpul zilei 2 cești, înghițitură cu înghițitură, ceaiul se îndulcește eventual cu puțină miere. (Prin mlădițe de soc se înțeleg mugurii tineri, care tocmai răsar primăvara). 

sâmbătă, 30 mai 2015

Legumele în cosmetică

   Fiecare tip de ten se confruntă la un moment dat cu probleme și acestea se pot rezolva cu ingrediente deloc pretențioase.Apelăm la ce găsim în cămară și frigider, aplicăm o mască și ne bucurăm de rezultate.

   Măști care au ca ingredient principal, morcovul:

   - un morcov ras amestecat cu o lingură de lapte se aplică pe față pentru 20 de minute, după care se curăță tenul cu suc de morcov.Pielea rămâne catifelată și hidratată.
   - un morcov ras se amestecă cu un albuș de ou bătut spumă, se adaugă făină până când se obține o pastă omogenă, care se întinde pe față și gât pentru 20 de minute.Masca este indicată tenului gras.
   - o mască din morcov ras se întinde pe față în strat subțire pentru 20 de minute, apoi se curăță fața care se împrospătează.
   - un morcov ras se pune pe un tifon și se aplică pe față pentru 15-20 de minute, apoi se clătește tenul cu apă călduță.Aplicând o astfel de mască de 2-3 ori pe săptămână, timp de o lună de zile, reușim să schimbăm o piele palidă, fără culoare, ștearsă, într-una vie, ca și cum ar fi prins un bronz uniform.
   - pentru un ten gras, palid, se aplică o mască obținută dintr-un morcov ras amestecat cu o cantitate mică de talc.
   - pentru a reda prospețimea tenului și a revigora un ten obosit, aplicăm o mască formată din trei morcovi rași, amestecați cu o lingură de piure de cartofi proaspăt și o jumătate de gălbenuș de ou.Toate ingredientele se amestecă foarte bine, se aplică pe față într-un strat uniform și se păstrează pentru 15 minute.



   Ajutorul primit de la roșii: acestea conțin săruri minerale și vitamine, sunt foarte folositoare, au mult potasiu și sunt des folosite în cosmetică, în diferite combinații.

   - brânza de vaci amestecată cu roșii este foarte bună pentru orice tip de ten.Două linguri de brânză proaspătă se amestecă cu o lingură de lapte, o lingură de ulei de floarea-soarelui și o roșie pasată.Amestecul obținut se întinde pe față pentru 15-20 de minute, apoi se clătește tenul cu apă călduță, iar după câteva minute cu apă rece.
   - aspectul unui ten gras cu pori măriți poate fi îmbunătățit prin aplicarea unor felii de roșie proaspătă pe tot tenul.Acestea se țin 10 minute, după care fața se clătește cu apă rece.
   - tot pentru porii măriți vă puteți așeza pe față, pentru 15-20 minute o bucată de pânză înmuiată în suc de roșii.
   - o roșie pasată se amestecă cu o cantitate mică de amidon, apoi se adaugă câteva picături de ulei vegetal.Pasta obținută se întinde pe față pentru 20 de minute, apoi se clătește tenul cu apă călduță.Masca este destinată tenului uscat.

   Castravetele, un ingredient de bază:

   - un masaj al tenului cu o bucată de castravete proaspăt poate ajuta în caz de transpirație excesivă la nivelul feței.
   - se amestecă două linguri de brânză de vaci, o lingură de lapte, o linguriță de ulei de floarea-soarelui, un castravete dat pe răzătoare, puțin pătrunjel verde.Amestecul obținut se întinde pe față pentru 15 -20 de minte, apoi se clătește tenul cu apă călduță.La final fața se clătește cu apă rece.
   - împotriva pistruilor sau a petelor, se masează fața cu o bucată de castravete și apoi se unge fața cu iaurt.La final se clătește fața cu apă călduța, iar pielea rămâne catifelată.
   - pentru o piele ofilită și palidă se aplică o mască din castravete ras amestecat cu miere care se păstrează pentru 20-25 de minute, apoi tenul se spală cu un decoct din petale de trandafir.
   - pentru a întârzia apariția ridurilor, se așează pe acele locuri predispuse, felii de castravete congelat.
   - se curăță un castravete de coajă, se taie felii și se aplică pe față și gât pentru 3-5 minute, apoi se amestecă un morcov dat pe răzătoare cu un gălbenuș de ou și se aplică pe față pentru 20 de minute.Tenul se clătește cu apă călduță și apoi cu apă rece.
   - putem face ca pistruii să fie mai puțin vizibili dacă se spală tenul cu suc proaspăt de castravete de câteva ori pe zi.

vineri, 29 mai 2015

Cum ne ajută prazul și ridichea neagră

   Vă prezentăm astăzi câteva beneficii ale prazului și ale ridichii negre și vă arătăm cum putem profita de ele și cum este indicat să le consumăm.

                                                        Prazul

   Acesta conţine: vitamina B şi C, fier, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, mangan, sulf, siliciu, esenţă sulfoazotată, mucilagii, celuloză.

   Indicaţii:

   Uz intern:
   - dispepsii,
   - anemie,
   - reumatisme, artrită, gută,
   - afecţiuni urinare,
   - azotemie, insuficienţă renală,
   - obezitate,
   - arteroscleroză.

   Uz extern:
   - abcese,
   - furuncule,
   - cistite,
   - retenţie de urină,
   - hemoroizi,
   - bătături şi întărituri,
   - înţepături de insecte,
   - plăgi,
   - îngrijirea tenului.



   Mod de folosire:

   Uz intern:
   - crud, tăiat foarte subţire, în salată, amestecat cu alte crudităţi.
   - decoct de praz, supe, apa în care s-a fiert prazul.

   Uz extern:
   - suc de praz + lapte sau zer: în loţiuni contra roşeţelor şi a erupţiilor feţei.
   - suc de praz + miez de pâine: rezultă o pastă care grăbeşte colectarea în abcese şi furuncule.
   - contra furunculelor: cataplasme cu părţile albe ale prazului, zdrobite în foarte puţină apă îndulcită.
   - contra retenţiei de urină şi a cistitelor: se fierb la foc domol 6 fire de praz acoperite cu ulei de măsline. Se aplică pe partea de jos a abdomenului, calde.
   - contra bătăturilor şi locurilor întărite: se pune la macerat în oţet timp de 24 ore, o frunză de praz; se aplică noaptea cu partea umedă. Calozitatea se va coji. Se repetă, dacă este nevoie.
   - contra înţepăturilor de insecte: cu o căpăţână de praz, tăiată în două, frecaţi bine (după ce aţi extras acul). Usturoiul şi ceapa dau aceleiaşi rezultate prompte.
   - contra plăgilor: frunza de praz constituie un pansament antiseptic şi cicatrizant.

                                                         Ridichea neagră

   Indicaţii:

   - Litiază biliară şi urinară,
   - Colecistite,
   - Dispepsii,
   - Insuficienţă hepatică,
   - Ficat colonial,
   - Afecţiuni pulmonare, bronşite cronice, astm,
   - Gută, reumatisme, artrite cronice,
   - Tuse convulsivă,
   - Rahitism,
   - Alergii,
   - Scorbut,
   - Eczemă.



   Mod de folosire:

   - Crudă în aperitive (se taie felii subţiri, sau se rade și se adaugă după gust, sare, ulei, lămâie).
   - Suc proaspăt extras: 20-50g pe zi (100-400g în cazurile de litiază biliară).
   - Contra tusei (de orice fel): sirop preparat în următorul mod: aşezaţi într-un vas de pământ straturi alternative de rondele de ridiche neagră şi de zahăr candel. A doua zi veţi constata că s-a format un sirop abundent. 4-6 linguri pe zi (din acest sirop) ameliorează tusea cea mai rebelă. Siropul acesta este pe de altă parte unul dintre cei mai buni fortifianţi care se pot da unui copil care are probleme de creștere sau unui adolescent obosit.

joi, 28 mai 2015

Retușuri prin make-up

   Se știe că femeile sunt veșnic nemulțumite de ceva, că mereu apelează la trucuri pentru a-și acoperi defectele.Micile retușuri, îndeplinite așa cum trebuie, îți pot oferi un ten cu care să te poți mândri.
   Să vedem care sunt cele mai des întâlnite probleme și cum le îndreptăm prin make-up.

   Nas prea lat:

   După ce aplicăm fondul de ten sau pudra în nuanța obișnuită, se trasează o linie verticală de la radacină până la vârful nasului cu pudră într-o nuanță mai deschisă. Pe ambele laturi ale nasului se aplică o nuanță închisă (umbră), apoi se acoperă întreg nasul cu o undă ușoară de pudră în nuanța normală. Efectul este uimitor. 

   Ochi obosiți:

   Pentru ca ochii să nu mai aibă un aspect obosit, ne putem apăsa ușor 5 minute pleoapele cu palmele. Astfel, ne vom recăpăta echilibrul, iar ochii se vor odihni. 

   Maxilar pronunțat:

   Pentru a face ca maxilarul să nu pară atât de pronunțat, folosim pudră și culori utilizate la umbrirea pleoapelor. Se obține un efect vizual aplicând pe mijlocul bărbiei o pată de pudră deschisă la culoare. Astfel este distrasă atenția de la maxilar spre bărbie. Efectul este și mai bun dacă aplicăm pudră mai închisă la culoare, cum ar fi ocru, de la ureche spre bărbie. 




   Puțin roșu discret se poate adăuga de la ureche spre colțul gurii. Să nu uităm însă ca toate petele de culoare vor fi atenuate dinspre centru către margini, astfel încit să nu se vadă dungi sau pete, ci doar culori pale, pierdute. 

   Pleoape căzute:

   Se conturează pleoapele chiar la rădăcina genelor, se estompează treptat fardul spre partea exterioară a pleoapelor, apoi se aplică un ușor fard ocru în zona unde pleoapa este mai căzută. 

   Buze prea subțiri:

   Acest defect se poate corecta cu ajutorul creionului pentru conturarea buzelor. Nu trebuie să exageram însă: conturul desenat nu va depăși linia buzelor decât cu maximum 1mm. Pentru ca totul să pară cât mai natural și să se mențină în timp, la mijlocul buzei superioare conturul se desenează cu creion alb. Peste toate liniile se aplică rujul, buzele părând astfel mai pline într-un mod cât se poate de natural. 

   Alte mici trucuri:

   Dacă sprâncenele sunt prea coborâte asupra ochilor, putem smulge câteva fire de la partea inferioară a sprâncenelor, pentru a mări distanța de la sprâncene la pleoapa superioară. 

   Distanța între sprâncene, la rădăcina nasului, trebuie sa fie egală cu lățimea însumată a degetelor mijlociu și inelar.

   Dacă avem sprâncene groase și la partea superioară unele fire rebele, acestea trebuie îndepărtate.



  

miercuri, 27 mai 2015

Caloriile din fructe partea a 2-a

   Vă aducem în atenție o nouă postare despre fructe și caloriile acestora, pentru a vă fi de folos atunci când urmați un regim sau o dietă.

   Mandarina: este comparabilă cu portocala, dar conține mai puține minerale. Fructul este energetic și înlesnește evacuarea intestinală.
    100 de grame de fruct conțin:
   - Calorii: 47,
   - Glucide: 11 g,
   - Fibre: 1,9 g,
   - Vitamina C: 30 mg,
   - Calciu: 33 mg.




   Mărul: este considerat un aliment-medicament, devenind un punct de referință în alimentația dietetică. Este tonic, răcoritor, antiseptic intestinal, depurativ sanguin și este indicat în astenii, surmenaj, reumatism, artritism, stări febrile, insomnii, nervozitate, cefalee. 
   100 de grame de mere conțin:
   - Calorii: 51,
   - Glucide: 12 g,
   - Indice glicemic: 38,
   - Fibre: 2 g,
   - Vitamina C: 5 mg,
   - Magneziu: 12 mg.




   Para: este depurativ, laxativ, remineralizant și nutritiv, fiind indicat în anemii, surmenaj, TBC. 
   100 de grame de fruct conțin:
   - Calorii: 55,
   - Glucide: 13 g,
   - Indice glicemic: 37,
   - Fibre: 2,3 g,
   - Vitamina C; 3 mg,
   - Magneziu: 7 mg. 




   Piersica:
   100 de grame de fruct conțin:
   - Calorii: 50,
   - Glucide: 12 g,
   - Indice glicemic: 42,
   - Fibre: 1,4,
   - Vitamina C: 8 mg,
   - Magneziu: 8 mg.




   Portocala: este remineralizantă, antiinfecțioasă, digestivă, diuretică și laxativă. Este indicată în convalescențe, anemii, anorexii, demineralizări și prevenirea bolilor infecțioase. 
   100 de grame de fruct conțin:
   - Calorii: 39,
   - Glucide: 8,5 g,
   - Indice glicemic: 44,
   - Fibre: 2 g,
   - Vitamina C; 50 mg,
   - Magneziu: 13 mg.




   Pruna: este energetică, diuretică, laxativă, fiind indicată în astenii, anemii, surmenaj, ateroscleroză.
   100 de grame de fruct conțin:
   - Calorii: 52,
   - Glucide: 12 g,
   - Fibre: 2,5,
   - Vitamina C: 3 mg,
   - Magneziu: 8 mg.




   Smochina: este tonifiantă, nutritivă, diuretică și laxativă, fiind recomandată în astenii, stări acute, inflamații urinare și pulmonare.Smochinele se recomandă copiilor, adolescenților, convalescenților, bătrânilor și sportivilor. 
   100 de grame de smochine proaspete conțin:
   - Calorii: 54,
   - Glucide: 12 g,
   - Fibre: 2,5,
   - Potasiu: 250 mg,
   - Calciu: 42 mg,
   - Magneziu: 20 mg.


   100 de grame de smochine uscate conțin:
   - Calorii: 27,
   - Glucide: 62 g,
   - Fibre: 18,5,
   - Potasiu: 983 mg,
   - Magneziu: 70 mg.



   Strugurele: este diuretic, remineralizant, energetic, stimulant și decongestionant hepatic, fiind recomandat în anemii, convalescențe, remineralizare, dispepsii, dermatoze, intoxicații.
   100 de grame de struguri proaspeti conțin:
   - Calorii: 73,
   - Glucide: 16 g,
   - Indice glicemic: 46. 


   100 de grame de struguri uscati conțin:
   - Indice glicemic: 64,
   - Fibre: 0,9 g,
   - Vitamina C: 4 mg,
   - Magneziu: 7 mg.





marți, 26 mai 2015

Dietă pentru cinci zile

   Vă arătăm astăzi, într-o scurtă postare, un plan de dietă pentru cinci zile. Nu este ceva complicat, ideea de bază este ca în fiecare zi să se consume un anume aliment sau o grupă de alimente.Această dietă este foarte asemănătoare dietelor disociate.Foarte important este să nu trișați pe parcursul celor cinci zile și să nu uitați să vă hidratați.La sfârșitul perioadei veți avea cu 4-5 kg mai puțin.

   Prima zi:

   - se consumă un kg, un kg și jumătate de fructe, împărțite în porții mici.Puteți alege un singur sortiment sau mai multe, orice fel de fructe, în afară de banane.

   A doua zi:

   - se consumă trei porții de orez pe zi, aproximativ 150 g orez/porție, fără sare.Orezul se poate găti cu verdețuri, iar între mese se pot consuma salate de legume crude, cum ar fi: țelină, ardei, roșii.Salatele se pregătesc cu zeamă de lămâie și fără ulei.




   A treia zi:

   - se consumă doar lapte, maxim 3 litri, chefir, lapte acru.

   A patra zi:

   - se beau doar sucuri din fructe sau legume, chiar combinații din 2-3 fructe și o legumă, după preferință.

   A cincea zi:

   - se consumă legume, fierte sau crude: conopidă, fasole verde, broccoli, sfeclă roșie, morcovi, ardei, gulii, praz, roșii.Dacă le consumați crude, preparați salate, la care adăugați iaurt și zeamă de lămâie.

ShareThis