duminică, 3 aprilie 2016

Dietă de primăvară

   Ziua 1:
   Mic dejun: o ceașcă cafea cu un cub zahăr.
   Prânz: 2 ouă fierte tare, spanac fiert, o roșie.
   Cina: 200 grame friptură vacă, salată verde cu ulei și zeamă de lămâie.

   Ziua 2:
   Mic dejun: o ceașcă cafea cu un cub zahăr.
   Prânz: 1/2 cutie de șuncă, o cutie iaurt natural.
   Cina: 200 grame friptură vacă, salată verde cu ulei și zeamă de lămâie.

   Ziua 3:
   Mic dejun o ceașcă cafea cu un cub zahăr și o felie pâine prăjită.
   Prânz: 2 ouă fierte tare, o felie șuncă, salată.
   Cina: țelină fiartă, o roșie, un fruct.

   Ziua 4:
   Mic dejun:o ceașcă cafea, un cub zahăr, o felie pâine prăjită.
   Prânz: 200 ml suc de portocale, o cutie iaurt natural.
   Cina: un ou fiert tare, un morcov ras, o cutie brânză de vaci.

   Ziua 5:
   Mic dejun: un morcov mare ras cu zeamă de lămâie.
   Prânz: 200 grame cod fiert cu zeamă de lămâie, o linguriță unt.
   Cina: 200 grame friptură vacă, salată verde cu țelină.

   Ziua 6:
   Mic dejun: o ceașcă cafea, un cub zahăr, o felie pâine prăjită.
   Prânz: 2 ouă fierte tare, un morcov mare ras.
   Cina: 1/2 pui, salată verde cu ulei și zeamă de lămâie.




   Ziua 7:
   Mic dejun: o ceașcă de ceai fără zahăr.
   Prânz: o salată verde.
   Cina: 200 grame cotlet de miel, un măr.

   Ziua 8:
   Mic dejun: o ceașcă cafea, un cub zahăr.
   Prânz: 2 ouă fierte tare, spanac fiert, o roșie.
   Cina: 200 grame friptură vacă, salată verde cu ulei și zeamă de lămâie.

   Ziua 9:
   Mic dejun: o ceașcă cafea, un cub zahăr.
   Prânz: 1/2 cutie de șuncă, o cutie iaurt natural.
   Cina: 200 grame friptură vacă, salată verde cu ulei și zeamă de lămâie.

   Ziua 10:
   Mic dejun: o ceașcă cafea, un cub zahăr, o felie pâine prăjită.
   Prânz: 2 ouă fierte tare, 1/2 cutie șuncă, salată cu lămâie.
   Cina: țelină fiartă, o roșie, un fruct proaspăt.

   Ziua 11:
   Mic dejun: o ceașcă cafea, un cub zahăr, o felie pâine prăjită.
   Prânz: 200 ml suc de portocale, o cutie iaurt natural.
   Cina: un ou fiert tare, un morcov ras, o cutie brânză de vaci.

   Ziua 12:
   Mic dejun: un morcov mare ras cu zeamă de lămâie.
   Prânz: 200 grame cod fiert cu zeamă de lămâie, o linguriță unt.
   Cina: 200 grame friptură vacă, salată verde cu țelină.

   Ziua 13:
   Mic dejun: o ceașcă cafea, un cub zahăr, o felie pâine prăjită.
   Prânz: 2 ouă fierte tare, un morcov mare ras cu zeamă de lămâie.
   Cina: 250 grame pui, salată verde cu ulei și zeamă de lămâie.






sâmbătă, 2 aprilie 2016

Indicații generale pentru fitness

   Este bine ca înaintea începerii oricărui program de antrenament, să consultați un doctor pentru a verifica dacă sunteți perfect sănătos și puteți face efort fizic intens și susținut.
 

   Este indicat să faceți 2-3 ședințe de activități aerobice pe săptămână, cu durata de maxim 30 de minute fiecare (alergare, înot, ciclism, mers rapid pe jos).
 

   Jumătate din numărul exercițiilor dintr-o săptămână, pentru o grupă musculară, este bine să fie făcute ca exerciții de bază.
 

   Se recomandă să fie consumate 3 mese pe zi, la interval de minim 3 ore între ele, care să conțină 30 grame de proteină provenind din: albuș de ou, lapte 0% grăsime, iaurt 0% grăsime, brânză 0% grăsime, pește slab, piept de pui fără piele, soia texturată, carne de vită slabă (nu se prăjește în ulei) plus cantități mici de carbohidrați (50-70 grame) provenind din alimente cu indice glicemic mic: mămăligă, pâine de secară, mazăre, fructe.Este bine să nu mâncați nimic 2 ore înainte de antrenament.
 

   În timpul antrenamentului este bine să nu beți decât apă sau băuturi special preparate pentru sportivi aflați în timpul efortului (în cantități mari pentru a nu suferi de deshidratare).
 

   Greutățile se aleg astfel încât să nu vă permită efectuarea a mai mult de 8-10 repetări dar nici mai puțin de 4.
 

   Exercițiile trebuie mereu înlocuite cu altele noi la fiecare 3-4 săptămâni, prin rotație, astfel încât să reveniți la același exercițiu cel mai devreme după 6-8 săptămâni și să încercați să îl faceți cu o greutate mai mare, dar să efectuați același număr de repetări, ori să îl faceți cu aceeași greutate dar cu 1-2 repetări mai multe ca ultima oară.Preocuparea principală trebuie să fie mărirea greutăților.Dacă rămâneți la aceleași greutăți luni de zile, nu veți obține progrese.


 

   Pauza dintre două serii de exerciții trebuie să fie de minim un minut și jumătate și maxim 3 minute.Între 2 exerciții diferite pauza poate fi de 4 minute.
 

   Pentru pectorali combinați întodeauna un exercițiu pentru partea inferioară (la plan orizontal sau declinat) cu unul pentru partea superioară (la plan înclinat).
 

   Pentru ca programul de antrenament să dea rezultate maxime e foarte important să urmați întocmai regimul alimentar prescris și să vă odihniți suficient în restul zilei.
 

   Pentru spate combinați întodeauna un exercițiu de tracțiuni cu unul de ramat.
 

   Înaintea unui exercițiu, efectuați 2-3 serii lejere, progresive ca greutate, de încălzire după care începeți prima serie cu greutatea maximă propusă.Pe parcurs, mai reduceți din greutate dacă nu mai puteți face un minim de 4 repetări fără ajutor.
 

   La umeri combinați întodeauna un exercițiu de împins cu unul de fluturări laterale.

   Al treilea exercițiu trebuie să fie întodeauna pentru deltoidul posterior (din aplecat la 90 de grade).

vineri, 1 aprilie 2016

Schinelul

   Denumiri populare: buruiană de spini, iarbă amară, scai amar, şofran sălbatec.

   Compoziţie chimică: în scopuri terapeutice se foloseşte partea aeriană.
   Conţine: ulei volatil, benedictina, cnicina, fitosterine şi glicozidele lor, substanţe amare, acizi graşi, tanin, acizi rezinici, un principiu antibiotic, mucilagii, vitamina B1, acid nicotinic, etc.


   Descriere: este o plantă adusă din India şi cultivată.
   În pământ are o rădăcină verticală ne ramificată.
   Tulpina dreaptă cu 5 muchii, înaltă până la 1 m este simplă sau ramificată, acoperită cu spini, de culoare uneori roşie-brună în partea superioară.
   Frunzele mari, dispuse altern, alungit lanceolate, cu vârful ascuţit au marginea sinuos dinţată cu dinţi ţepoşi.Frunzele bazale au peţiolul aripat, iar cele superioare sunt sesile.
   Florile galbene hermafrodite, regulate pentamere sunt toate tubuloase şi reunite în capitule terminale prevăzute cu bractee cu spini.Înfloreşte din iunie până în august.
   În scopuri terapeutice se utilizează părţile aeriene recoltate în timpul înfloririi.
   Este fără miros caracteristic, dar puternic amar.


   Mod de folosire:
   Intern: o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită.Se va strecura şi apoi se va consuma fracţionat în cursul unei zile.
   O linguriţă de praf din flori se pune la 250 ml apă clocotită.Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară.Ajută la anorexie.
   4 linguri de plantă mărunţită se vor pune într-un litru de vin.Se vor ţine timp de 8 zile după care se strecoară.Se vor putea lua câte o linguriţă înainte de fiecare masă cu 15 minute pentru poftă de mâncare sau pentru alte afecţiuni interne.
   Din 50 g de plantă mărunţită care se va pune la 250 ml alcool alimentar de 70? se face o tinctură.Se ţine pentru aceasta timp de 15 zile agitând zilnic de 2-3 ori recipientul.După 15 zile se strecoară.Se poate lua câte o linguriţă de 3 ori pe zi diluată cu puţină apă.
   Extern: se vor pune 3 linguriţe de plantă la 250 ml apă clocotită.Se acoperă 10 minute după care se strecoară.Se vor face cataplasme externe sau comprese.
   Băi: 100 g de plantă mărunţită se va pune la 3 litri de apă clocotită.Se acoperă apoi 10 minute.Se strecoară şi se toarnă în apa din cadă, care este preferabil să aibă temperatura corpului.În cadă este bine să se stea 20-30 minute. dar să se menţină temperatura constantă.




   În tradiţia populară: praful se foloseşte extern la tratarea rănilor iar intern ca depurativ, febrifug, în boli de ficat.

   Se poate folosi la următoarele afecţiuni: afecţiuni hepatice, afecţiuni biliare, afecţiuni renale, afecţiuni respiratorii, anaciditate, anorexie, arsuri, atonie gastrică, constipaţii cronice, degerături, disgravidie, dureri reumatismale, edeme, hipoaciditate gastrică, insuficienţă hepatică şi pancreatică, răni, reumatism, ulceraţiile pielii, zona-zoster.

   Acţiune farmacologică: stimulează secreţiile gastrice datorită principiului amar producând o creştere lentă dar persistentă a secreţiilor gastrice şi astfel îmbunătăţind digestia, fiind foarte util în anorexii,  dezinfectant, antibiotic.
   Depurativ, febrifug, stimulează pofta de mâncare, stimulent al sistemului nervos, sedativ al durerilor reumatismale.
   Extern este antiseptic şi trofic.
   Această plantă intră în compoziţia ceaiului tonic-aperitiv.




joi, 31 martie 2016

Alergiile de primăvară

   Primăvara multe persoane se plâng deoarece strănută, le curge nasul, au ochii roșii, înlăcrimați și își simt gâtul inflamat.Dacă apar aceste simptome, clar este vorba despre o alergie.Aceasta este o reacție inflamatoare anormală sau o sensibilitate acută a organismului față de anumite substanțe numite alergene.Expunerea la substanțele alergene, în mod normal inofensive, declanșează aceste simptome la persoanele alergice.Alergenele pot pătrunde în organism odată cu hrana, aerul inspirat, înțepătura insectelor sau simplul contact cu pielea.

   În general, afecțiunea debutează în copilărie sau la începutul vârstei adulte și poate dispărea odată cu îmbătrânirea.Cu timpul poate antrena și alte afecțiuni precum oboseala cronică sau insomnia.

   Sistemul nostru imunitar are sarcina de a apăra organismul contra substanțelor străine precum bacteriile, virușii sau toxinele.Dar la persoanele alergice, acest sistem de protecție este prea eficient și percepe substanțele comune precum polenul florilor sau mucegaiul, drept periculoase.La contactul cu un alergen, organismul unei persoane alergice produce o mare cantitate de anticorpi (proteine pentru apărarea împotriva bolii) care se fixează pe anumite celule din țesut și din sânge și eliberează puternici agenți chimici, care circulând prin organism declanșează simptomele alergiei.
 

   Simptomele alergiilor sunt variate: ochi iritați și înlăcrimați, strănuturi, congestia și curgerile nazale și gât inflamat.Fiecare caz este deosebit, iar simptomele alergiei depind de locul în care se fixează anticorpii și unde se eliberează agenții chimici.Congestia mucoaselor respiratorii superioare favorizează infecțiile locale, ceea ce poate produce sinuzite purulente, rinite sau bronșite.Pentru pacienții predispuși, această alergie sezonieră se termină deseori prin crize acute de astm.

   Studiile au arătat că există o predispoziție genetică ereditară.Astfel că o persoană care are unul dintre părinți sau ambii atinși de o boală alergică, prezintă riscuri mai mari de a dezvolta ea însăși o asemenea maladie.




   Cauzele alergiilor:
   Responsabili sunt polenul florilor și praful.Astfel se disting trei tipuri de alergii sezoniere:
   Alergia de primăvară cauzată de polenul pomilor și arbuștilor: debuteaza la jumătatea lunii martie și se sfârșește în iunie.
   Alergia de vară cauzată de polenul graminatelor: gazon, fân, secară, porumb.
   Alergia de la sfârșitul verii cauzată de polenul ierbaceelor.

   Alergia oculară:

   Ochii reacționează la contactul cu alergenele.Reacția alergică poate afecta un singur ochi sau ambii, provocând înroșirea și mâncărimea sub pleoapă, lăcrimarea și sensibilitatea la lumină.La trezire, pleoapele sunt umflate și par lipite.Efectele alergiei oculare sunt extrem de neplăcute, iar în formele cele mai grave pot apărea deteriorări grave ale vederii.Intensitatea, durata și frecvența reacțiilor alergice sunt diferite de la o persoană la alta.Uneori alergia oculară este însoțită de rinită alergică.Există un număr de medicamente capabile să ajute rapid și eficient la înlăturarea efectelor alergiei oculare.Cel mai adesea, tratamentul constă în identificarea alergenului responsabil și evitarea contactului cu acesta, urmând administrarea medicamentelor prescrise de medic.

miercuri, 30 martie 2016

Spanacul

   Spanacul este deosebit de important într-o alimentație sănătoasă.

   Beneficiile spanacului:
   Întăritor în regimul alimentar al copiilor, bătrânilor și convalescenților: se bea un pahar de suc pe zi, înainte de masa principală.Dacă provoacă inapetență sau o ușoară stare de greață, se iau 1-2 felii de grapefruit sau lămâie.
 

   Folosit în depresii fizice și nervoase: se bea un pahar de suc de spanac în fiecare dimineață.În amestecul lăsat la macerat se pun și 2-3 vârfuri de cuțit de cimbru, iar macerarea se va face 4-5 ore.
 

   În pancreatită cronică, insuficiență pancreatică post-pancreatită: 100 ml suc proaspat și 30 grame polen apicol (pulbere) pe zi, pe stomacul gol.
 

   În caz de cancer: se folosește ca adjuvant; se beau 500 ml de suc pe zi, pe stomacul gol.
 

   În scorbut, rahitism: se bea o jumătate de litru de suc pe zi, timp de 21 de zile, în reprize, cu un sfert de oră înaintea meselor principale.Un efect mai puternic va fi obținut dacă vom combina 250 ml suc de urzică cu 250 ml suc de spanac.
 

   În caz de anemie, demineralizare: se bea înaintea meselor principale o combinație de sucuri: 100 ml suc de spanac cu 100 ml suc de urzică.
 

   În caz de astm bronșic, diabet zaharat: se beau dimineața, pe stomacul gol, 500 ml suc de spanac.Cura este de minimum 30 de zile.
 

   În cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, palpitații, ateroscleroză: un pahar de suc de spanac pe zi.

   Contraindicații: Nu se recomandă consumul unor mari cantități de spanac în cazul persoanelor cu afecțiuni hepatice, reumatism, litiază renală, inflamații intestinale.



   Sucul de spanac:
   Se poate prepara în mai multe moduri: prin centrifugare, prin mixare și manual.

   Centrifugarea este o mare consumatoare de materie primă, mai ales dacă spanacul nu este proaspăt cules sau dacă nu a avut apă suficientă în timpul vegetației, de aceea sunt preferate celelalte două metode.
   Prepararea manuală: Se taie două mâini de frunze de spanac cât mai fin posibil, apoi se adaugă peste frunzele tăiate 200 ml de apă (un pahar).După adăugarea apei, se face o amestecare cu o lingură de lemn, așa încât frunzele de spanac să lase cât mai mult suc.Se lasă la macerat 4-6 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară.Zeama obținută va fi consumată imediat după filtrare, în timp ce frunzele rămase pot fi folosite în mâncăruri, salate etc. 

   Prepararea cu mixerul: Se pun în vasul mixerului 200 ml (un pahar) de apă, apoi se adaugă gradat, două mâini de frunze de spanac tăiate.După ce spanacul este mărunțit până formează o pastă, se pune într-un vas de ceramică și se lasă să macereze 2-3 ore, după care se strecoară.Sucul se bea imediat după filtrare, pasta putând fi adăugată în mâncărurile gătite.
   Pentru a avea un efect puternic, sucul de spanac se bea pe stomacul gol, de preferință dimineața.Pentru a-i îmbunătăți gustul (sălciu), la început se poate combina cu puțin suc de morcov și lămâie.

marți, 29 martie 2016

Metode pentru îmbunătățirea sănătății ficatului

   Dacă vreți să mâncați corect, îmbogățiți-vă dieta cu fructe și legume, iar ficatul dumneavoastră va funcționa mai bine și, implicit, veți observa o scădere în greutate.S-a constatat că anual mai multe persoane mor din cauza excesului de mâncare decât din cauza subnutriției.Ținta dumneavoastră trebuie să fie curățarea corpului și reîntinerirea întregului metabolism, nu neapărat scăderea în greutate.Slăbirea va apărea o dată cu îmbunătățirea funcționării ficatului.De ce să vă stresați observând încetineala cu care apare scăderea în greutate?
   Nu mâncați dacă sunteți stresați sau supărați deoarece în acest timp curgerea sângelui este direcționată de la intestine și ficat spre alte părți ale corpului.


   Atenție la uleiul pe care îl consumați, uleiul de măsline este foarte bun pentru ficat.Uleiul se găsește în multe alimente naturale: pește, semințe, nuci, măsline.Pentru salate este bine să folosiți uleiurile obținute prin presarea la rece, nerafinate, păstrate în sticle închise la culoare.Păstrați uleiul în frigider. 


   Întotdeauna aveți grijă să mestecați încet mâncarea pentru că procesul de digestie începe cu amestecarea salivei cu mâncarea în gură.În funcție de vârsta persoanei, producția acidului din stomac devine inadecvată pentru eficiența digestiei.Aceasta se poate redresa dacă, înainte de fiecare masă, veți bea un pahar de apă în care ați amestecat o lingură de oțet de mere.

   Obțineți-vă proteinele necesare din diverse surse, inclusiv legume.Dieta de curățare a ficatului conține carne de pui, pește și ouă.Proteinele se pot obține și din legume, cereale, nuci și semințe.Dintre legume cele mai bogate în proteine, fibre, acizi grași vitamine și minerale sunt: soia, fasolea, năutul, lintea.Semințele de linte, floarea-soarelui, susan și dovleac sunt o sursă excelentă de acizi grași, proteine și fibre.Nucile sunt foarte bogate în uleiuri nesaturate și trebuie consumate numai proaspete.Dacă ele au fost scoase din coajă și expuse la aer, uleiul lor devine rânced.Cumpărați nuci numai în coajă.


   Nu mâncați dacă nu vă este foame.Consumați cât mai multe fructe, legume, sucuri de fructe, salate și beți multă apă.Mulți oameni obișnuiesc să mănânce la ore fixe, indiferent dacă le este sau nu foame.În acest caz ficatul va munci din greu și va avea de suferit.

   Evitați constipația mâncând multe fructe și legume proaspete și bând multă apă.Evitând constipația veți evita creșterea și dezvoltarea organismelor nocive corpului.




   Beți 8-12 pahare de apă zilnic.Apa vă va ajuta să vă curățați ficatul și să reduceți greutatea corporală.Este bine să beți apă cu înghițituri mici și dese contra deshidratării.Evitați să consumați fluide în timpul mesei.

   Deoarece ficatul trebuie să filtreze și să distrugă orice bacterie sau virus care se găsește în mâncare, este bine să fiți foarte atenți la tot ce mâncați.Există multe organisme care pot afecta ficatul.Pentru a reduce acest risc, consumați numai alimente proaspete, evitați mâncarea care a fost reîncălzită, pâinea și carnea depozitate incorect.Multe alimente ambalate și procesate sunt tratate și conțin conservanți.O dată ce aceste alimente ajung în intestine, conservanții dispar și microbii încep să se dezvolte.Evitați în mod special carnea conservată.Verificați dacă la creșterea produselor vegetale pe care le consumați au fost folosite pesticide.Cumpărați numai produse care conțin ingrediente naturale și evitați alimentele care conțin conservanți, coloranți, îndulcitori și arome artificiale.

   Evitați consumul excesiv de zahăr.În mod special, zahărul rafinat va fi transformat de ficat în grăsime și colesterol care se va depune pe abdomen, în jurul organelor sau va duce la probleme cardiovasculare.Evitați îndulcitorii artificiali deoarece sunt toxici pentru ficat și pot cauza hipoglicemie.Dacă simțiți nevoia să consumați dulciuri, mai bine apelați la fructe proaspete sau uscate și miere.

luni, 28 martie 2016

Urzica

   Ce afecțiuni vindecă urzica:
   Anemie: 200 ml de suc se beau înaintea meselor principale; în paralel, se consumă urzici fierte, ca hrană, minimum 200 grame/zi.
   Diabet zaharat: se fac cure îndelungate de suc de urzică: 500 ml, în reprize, dimineața.
   Hemoragii (pierderi mari de sânge menstrual, epistaxis, hemoragie nazală): se beau 200 ml suc înaintea meselor principale.
   Cancer: profilactic: o cură de trei săptămâni de zile, în care se consumă 500 ml de suc pe zi.Previne formarea tumorilor maligne.Ca tratament adjuvant se bea sucul obținut din frunze cât mai tinere.Este eficient mai ales în tratamentul cancerului gastric.
   Boli de rinichi și vezică: se beau 500-1000 ml suc pe zi, dimineața, pe stomacul gol, pentru efectul diuretic, stimulent asupra funcției renale.
   Hiperuricemie (concentrație crescută a ureei în sânge): extractele de urzică antrenează în circulație acidul uric din țesuturi și provoacă o eliminare renală abundentă a acestuia.Se fac cure de 21 de zile, în care se consumă 1000 ml de suc pe zi, pe stomacul gol.Pe perioada tratamentului, se vor introduce cât mai multe crudități în alimentație și, pe cât posibil, se va reduce consumul de carne, ouă, prăjeli.
   Amigdalite, gingivite, afte bucale: gargară cu suc.Aceste gargare făcute repetat pe parcursul unei zile au și efect dezodorizant (anihilează mirosul neplăcut).
   Hipotensiune, arterită sau alte afecțiuni vasculare: 200 ml de suc dimineața, înainte de micul dejun.


   Decoctul de urzici tinere:
   Mod de preparare: Se culeg 1/2 kg urzici tinere (părțile de sus, crude, nu cele dinspre rădăcină, care sunt mai lemnoase).Se înmoaie frunzele în apă, timp de 5 minute, pentru spălare.Se pune un litru de apă la fiert și când clocotește se pun urzicile la opărit.Cu o lingură de lemn se tasează până devin moi (ca spanacul fiert).Se lasă la răcit, apoi se storc în mâini.Sucul care se lasă, se pune într-o sticlă, din cantitatea dată trebuie să iasă circa un litru de suc.Decoctul de urzică astfel obținut se pune la frigider, iar urzicile fierte rămase se pregătesc culinar ca și spanacul.
   Administrare: Se beau de 3 ori pe zi câte 50 ml decoct, după care se mănâncă la o jumătate de oră o cantitate echivalentă din urzicile fierte.Apoi se poate începe masa propriu-zisă, cu mențiunea că este bine ca masa să înceapă cu crudități.
   Acest decoct are un efect depurativ și remineralizant extrem de puternic, fiind indicat în: boli de piele: acnee, eczeme, psoriazis, dermatoze diverse; anemie; hipocalcemie și hipomagnezie; hemoragii; hipermenoree (ciclu menstrual foarte abundent); convalescență; gută; tabagism; cancer (adjuvant); carii dentare; hemoroizi; obezitate; alergii; afecțiuni hepatice; gastrite datorate abuzului de tutun și cafea.
   Precauții: decoctul de urzică este foarte concentrat și are un efect foarte puternic, putând produce temporar stări de inapetență, ușoară greață.Pentru a elimina aceste simptome este util să fie băută, în paralel, o infuzie de chimen (o linguriță de semințe la o cană de apă în clocot) sau să fie consumate câteva coji de lămâie.





   Sucul de urzică:
   Preparare: Se taie două mâini de urzică (cât mai fin) și se adaugă peste frunzele tăiate 200 ml apă.Cu o lingură de lemn se freacă bine amestecul, astfel ca frunzele de urzică să lase cât mai mult suc.Se lasă acest amestec să stea la macerat 4-6 ore, la temperatura camerei, după care se strecoară.Zeama obținută va fi consumată imediat după filtrare.Frunzele rămase pot fi folosite în mâncăruri, salate etc.
   Alt mod de preparare: Se pun în vasul mixerului 200 ml apă, apoi se adaugă gradat, în timp ce se face mărunțirea, două mâini de frunze de urzică.După ce urzica formează cu apa o pastă, se pune această pastă într-un vas de ceramică și se lasă să macereze 2-3 ore, după care se strecoară.Sucul se bea imediat după filtrare, pasta putând fi adăugată în mâncărurile gătite.
   Modul de administrare este în funcție de afecțiunea tratată.
   Regulile generale care trebuie respectate sunt următoarele:sucul se bea pe stomacul gol, timp de un sfert de oră după consumarea sa, nu se mănâncă, pentru a "ajuta" tratamentul cu suc se va trece la o dietă echilibrată, fără prea multă carne, prăjeli sau alte alimente grele.

ShareThis