miercuri, 7 octombrie 2015

Întărirea organismului prin alimentație

   Atunci când organismul nostru este încercat din diferite motive, căutăm remedii, soluții și încercăm diferite tratamente.
   Multe din recomandările medicinei tibetane străvechi nu sunt de lepădat și se bazează pe secrete ale alimentației: ce, cum, în ce succesiune și când trebuie să mâncăm, totul este la fel de important.


   Lămâile și portocalele sunt fructe foarte bune în fazele incipiente de hipertensiune, în hipertiroidie.
   Se poate rade câte o jumătate de lămâie cu coajă și se amestecă apoi cu zahăr.
   Se ia câte o linguriță, de trei ori pe zi.
   De asemenea, se pot mânca pe zi două-trei portocale curățate de coajă (ca vitaminizant și diuretic).


   Sorbul negru, ca și înlocuitor al scorușului are un conținut ridicat de iod.
   Nici un alt fruct nu are mai mult iod în compoziție.
   Se recomandă în scleroze și în gușa (Basedow).
   La 1 kg de fructe se pune 1 kg de zahăr.
   Se consumă fructele cu zahăr, de trei ori pe zi, câte o linguriță.


   Laptele proaspăt muls băut zilnic, câte o jumătate de pahar, poate vindeca dispneea.


   O jumătate de pahar de fragi, consumate de șase ori pe zi (în total trei pahare zilnic), ajută la lupta cu calculii hepatici.

   Grișul cu lapte reprezintă un mare secret.
   Orice persoană care a depășit bariera celor 40 de ani trebuie să mănânce zilnic măcar câteva linguri de griș cu lapte.
   Acesta are o acțiune benefică asupra oaselor, mușchilor și tractului digestiv.




   Răchitele poate vindeca gastritele, iar pătrunjelul poate fi consumat, frunzele sau rădăcina, tot timpul anului.
   Pătrunjelul conține vitamina C, se recomandă în boli ale sângelui și anemii, fiind de asemenea un agent coagulant.


   Caisele uscate sunt un aliment benefic pentru forța fizică a fiecăruia, mai ales a bărbaților.

   Brânza dulce de vaci este indicat a se consuma în fiecare zi, circa 100 g.
   Aceasta trebuie să fie proaspătă, fără sare și are efecte benefice în ateroscleroză, boli de inimă sau hepatice.


   Ciorba de pește, mai ales cea preparată din știucă, este foarte bună pentru orice organism slăbit.
   Peștele conține mult fosfor, sodiu, potasiu, iod și alte elemente.


   Merele au conținut bogat de vitamine și peptine (fibre vegetale) și sunt recomandate în tratamentul gutei și al sclerozei vaselor sanguine.

   Consumul zilnic de nuci și stafide tonifică sistemul nervos, alină oboseala, durerile de cap, întărește mușchiul inimii și sistemul nervos.
   Aceste alimente sunt foarte utile în afecțiunile hepatice.
   Se recomandă consumarea a 30 g nuci și 20 g stafide la o porție.


marți, 6 octombrie 2015

O dietă simplă

   Acest regim de șapte zile poate fi folosit oricât de des doriți.
   De fapt, dacă este urmat corect, vă curăță organismul de toxine și vă face să vă simțiți excelent.
   Nu numai că veți slăbi 5-7 kg, dar veți avea și energie.
   Acest regim este rapid, arde grăsimile, iar secretul lui este că veți arde mai multe calorii decât mâncați.
   Deoarece fiecare om are propriul sistem digestiv, reacțiile la acest regim vor fi diferite.
   După a treia zi, veți avea mai multă energie, dacă nu ați trișat.
   După mai multe zile de regim, veți constata că tranzitul dvs. intestinal s-a modificat. 


   Interdicții categorice:
   Pâine, alcool, băuturi carbogazoase, făinoase, prăjeli
   Rezumați-vă la apă plată, ceai, cafea fără zahăr, sucuri de fructe neîndulcite, suc de afine și lapte degresat.
   Supă puteți mânca oricât și oricând vă este foame.
   În loc de carne de vită puteți mânca pui sau pește la grătar, dar în nici un caz pielea de la carnea de pui. 


   Ziua 1:
   Orice fruct cu excepția bananelor.
   Pepenii verzi și galbeni au mai puține calorii decât majoritatea fructelor.
   Mâncați doar fructe și supă de legume.
   Ca băuturi aveți voie: ceai neîndulcit, suc de afine, apă plată.

   Ziua 2:
   Orice vegetale.
   Mâncați pe săturate orice vegetale conservate sau crude.
   Încercați să mâncați mai ales vegetale verzi (cum ar fi: spanac, ștevie, urzici etc.), evitând fasolea uscată, mazărea, porumbul.
   Mâncați-le împreună cu o supă preparată din legume.
   La cină delectați-vă cu un cartof copt cu unt.
   Nu mâncați deloc fructe.


   Ziua 3:
   Mâncați oricât doriți: supă de legume, fructe și vegetale, dar fără cartof copt.
   Dacă ați mâncat trei zile cum vi s-a recomandat mai sus și nu ați trișat, veți constata că ați slăbit între 2-3 kg.




   Ziua 4:
   Banane și lapte degresat.
   Mâncați până la trei banane și beți cât mai multă apă.
   Nu uitați de supa obișnuită de legume.
   Bananele au multe calorii și hidrați de carbon: la fel și laptele.
   În această zi, organismul dvs. va avea nevoie de potasiu, hidrați de carbon, proteine și calciu pentru a reduce nevoia de dulciuri.


   Ziua 5:
   Carne de vită și roșii.
   Puteți mânca 250-500 g de carne de vită și o cutie de roșii în bulion sau până la 6 roșii proaspete.
   Încercați în acestă zi să beți 6-8 pahare de apă pentru a elimina acidul uric din organism.
  Mâncați supă de legume cel puțin o dată pe zi.

   Ziua 6:
   Carne de vită și vegetale.
   Mâncați cât doriți carne de vită (fiartă sau friptă) și vegetale sau cartofi.
   Mâncați supă de legume cel puțin o dată pe zi.
 

   Ziua 7:
   Orez, suc de fructe neîndulcit și vegetale.
   Mâncați pe săturate.
   Aveți grijă să mâncați supă de legume cel puțin o dată pe zi.

   La sfârșitul celei de-a 7-a zi, dacă ați respectat regimul de mai sus, veți slăbi între 5 și 8 kg.
   Dacă ați slăbit mai mult de 7 kg, întrerupeți regimul 2 zile, înainte de a-l lua de la început.

luni, 5 octombrie 2015

Hemoragiile nazale la copii

   Ca și părinte, provocările și responsabilitățile sunt mari și nici o zi nu se aseamănă cu alta.
   Să vedem ce înseamnă o hemoragie nazală, ce cauze posibile are și cum ne descurcăm în această situație.

   De foarte multe ori hemoragiile nazale sunt întâlnite la copii: brusc din nas curge mult sânge, copilul, dar, mai ales mama, intră în panică.
   De cele mai multe ori, nu este nimic grav, nu trebuie chemat medicul sau salvarea, foarte important este ca părintele să își păstreze calmul pentru a nu speria copilul.

   Există și câteva situații mai serioase, iar salvarea ar trebui chemată dacă:

   Hemoragia nazală durează mai mult de 30 minute.


   Copilul a căzut sau a suferit o lovitură la cap (în cădere sau în alte împrejurări).


   Sângele este dublat de un lichid transparent, limpede, ceea ce ar putea însemna o fisură craniană.


   Sângele este foarte abundent și roșu.


   Sângerările nazale au diferite cauze și le trecem acum în revistă pe cele mai importante:

   Deviația de sept,
   Iritarea provocată de anumite chimicale inhalate (detergenți, miros de clor puternic etc.),
   Traume faciale sau locale (lovituri, mici accidente etc.),
   Altitudinile mari,
   Folosirea excesivă a picăturilor sau spray-urilor nazale,
   Viroze respiratorii de sezon,
   Sporturile de contact (dacă micuțul tău este înscris la arte marțiale sau box poate suferi mici accidente la nivel facial),
   Boli alergice care se manifestă prin strănut frecvent și prin suflarea constantă a nasului,
   Trecerea printr-o criză de stres sau emoție profundă,
   Aerul prea uscat sau prea umed din încăperi,
   Băgarea degețelelor în nas,
   Afecțiuni ale vaselor de sânge sau chiar ale sângelui propriu-zis,
   Introducerea obiectelor străine în nas,
   Suflarea prea puternică a nasului în perioada în care copilul este răcit.




   Primele măsuri care ar trebui luate:


   Copilul este așezat puțin aplecat înainte și se lasă să picure sângele; se șterge ușor nasul, putin deasupra nărilor.


   Dacă hemoragia este puternică, se pune pe frunte (la rădăcina nasului) o punga de gheață sau o compresă rece; se strânge nasul timp de 10 minute; se verifică apoi dacă hemoragia s-a oprit.


   Copilul nu trebuie să se agite, să vorbească, să înghită, să râdă, să tușească, să-și sufle sau să-și tragă nasul cu putere.


   Nasul nu trebuie obturat cu nimic (nu se vor pune tampoane în nas), căci hemoragia trebuie lăsată să se oprească de la sine, fără a se forța nimic.

duminică, 4 octombrie 2015

Despre diabet partea a treia

   Mai puteți citi despre această afecțiune aici și aici.

   Medicina populară folosește aproximativ 200 de plante pentru tratamentul diabetului și pentru scăderea nivelului zahărului în sânge.În cazul formelor mai ușoare de diabet se pot folosi cu succes plantele care conțin glicochinină (creatină, guanidină), acestea scad nivelul de zahăr în sânge.Glicochininele se găsesc în rădăcina de lucernă, în păstăile de fasole și în alte legume cu boabe, dar și în afine, în brusture, iarba-mare, sunătoare, fierea-pământului, tărâțe de porumb, pătlagină, pir, cicoare.Foarte indicate sunt plantele care cresc imunitatea organismului: iarba siberiană, aralia.

   Medicii preferă să le recomande pacienților niște amestecuri de plante complexe.Plantele au câteva puncte în favoarea lor: sunt foarte puțin toxice, iar folosirea lor cu precauție pentru o perioadă mai lungă de timp nu provoacă reacții secundare.

   Indicate sunt de asemenea și băile cu ace de conifere: în apă la o temperatură de 36-37 de grade Celsius se pun două mâini de ace; tratamentul trebuie să cuprindă 10-12 proceduri, iar fiecare ședință trebuie să dureze 10-15 minute.

   Fitoterapia în cazul diabetului zaharat se folosește sub observația atentă a medicului.Între perioadele de tratament trebuie să existe o perioadă obligatorie de pauză, de o lună, o lună și jumătate.Administrarea preparatelor medicamentoase trebuie combinată neapărat cu o dietă corespunzătoare.Zahărul trebuie înlocuit cu fructoză (doza zilnică: 30-40 grame, trebuie împărțită în două sau trei administrări).Dacă folosiți sorbitol, doza zilnică trebuie să fie de 15-30 grame (câte 5-10 grame de două-trei ori pe zi).

   Este permisă mierea naturală de bună calitate (câte o linguriță de două-trei ori pe zi), dar trebuie să aveți în vedere următorul fapt: 33 de grame de miere provoacă o asemenea creștere a nivelului de glucoză în sânge ca și 50 de grame de pâine.

   Fructele și legumele, care conțin 10-12% zaharuri (portocalele, piersicile, cireșele, sfecla, cartoful), trebuie incluse în regimul alimentar, dar numai cu luarea în considerare a cantității zilnice de hidrați de carbon.Nu aveți voie să mâncați în schimb curmale și stafide, pentru că ele sunt foarte bogate în hidrați de carbon ușor asimilabili.


   O lingură de frunze proaspete sau puțin uscate de nuc se pun într-un pahar cu apă fierbinte, se fierb 30 de secunde, apoi se lasă la infuzat una-două ore, se strecoarp și se bea câte un sfert de pahar de trei-patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

   Două linguri de frunze uscate de fasole sau două lingurițe de semințe de fasole se pun într-o jumătate de litru de apă fierbinte.Se lasă peste noapte la infuzat în termos, dimineața se strecoară și se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masă.Atenție însă, pentru că această plantă este contraindicată în cazurile de hipertensiune arterială și în afecțiunile intestinale.

   Două linguri de rădăcini uscate de păpădie se pun de seara în termos cu o jumătate de litru de apă fierbinte, ziua următoare se strecoară și se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

   Două linguri de frunze uscate de coacăze negre se pun într-o jumătate de litru de apă fierbinte, se lasă la infuzat 15-20 de minute, se strecoară și se bea câte o jumătate de pahar de două-trei ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masă.Coacăzele sub orice formă sunt de asemenea recomandate în cazurile de diabet zaharat.



   Se pun 10 grame de frunze uscate de dafin în termos împreună cu trei pahare de apă fierbinte, se lasă la infuzat două-trei ore și se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masă.
   Pereții despărțitori ai miejilor de la 40 de nuci se pun într-un pahar cu apă fierbinte și se țin în baie de aburi timp de o oră.După aceea, se ia vasul de pe foc, se lasă să se răcească, se strecoară și se ia câte o linguriță de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

   Două linguri de frunze uscate de rozmarin sălbatic se pun într-o jumătate de litru de apă fierbinte, se țin 15 minute la baie de aburi, apoi se lasă la infuzat 30-50 de minute la temperatura camerei.Se strecoară și se bea câte un sfert de pahar de trei-patru ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.

   Se pun 20 grame de păstăi de fasole într-un litru de apă fierbinte, se fierb la foc mic două-trei ore, după ce s-a răcit, decoctul se strecoară și se bea câte o jumătate de pahar cu 20-30 de minute înainte de masă, de trei-patru ori pe zi, timp de trei-patru luni.

   Două linguri de frunze uscate de pătlagină se pun într-o jumătate de litru de apă fiartă și răcită la temperatura camerei, se mai țin apoi la baie de aburi 15 minute, se infuzează 30-40 de minute; se bea câte o jumătate de pahar de două-trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.Sucul de pătlagină este de asemenea recomandat a se consuma în doze de câte una-două linguri de trei ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.

   Frunze proaspete de urzică se pun în termos în apă fierbinte (în proporția 1:30), se lasă la infuzat peste noapte, dimineața se strecoară și se bea câte un sfert de pahar de trei ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masă.

   Frunzele de afine scad conținutul de zahăr în sânge și pot de asemenea, într-o oarecare măsură, să înlocuiască insulina.Indicată este și infuzia de afine (în proporția de 1:20), din care se bea câte o jumătate de pahar de patru-cinci ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

   Două-trei linguri de măceșe uscate se pun în trei pahare de apă fierbinte și se mai fierb 10-12 minute.După aceea se iau de pe foc și se lasă la infuzat două-trei ore; se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masă.Măceșul contribuie la normalizarea metabolismului și crește forțele de apărare ale organismului.

   Se pun 30 grame de frunze de coada-calului într-o jumătate de litru de apă fierbinte, se fierb 5-7 minute, se lasă la infuzat două-trei ore, se strecoară și se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de masă.

   Se pun 75 grame de semințe de ovăz într-o jumătate de litru de apă fierbinte, se fierb timp de o oră, se lasă apoi vasul acoperit șapte-opt ore, se strecoară și se bea câte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.


sâmbătă, 3 octombrie 2015

Despre diabet partea a doua

   Primele informații despre diabet le puteți găsi aici.

   Diabetul zaharat ocupă locul al treilea în lume după bolile cardiovasculare și oncologice.Potrivit diverselor surse, în lume există între 120 și 180 de milioane de bolnavi de diabet, ceea ce înseamnă aproximativ 2-3% din populația globului.

   O doza regulată de 30-40 de grame de zahăr conduce la o creștere rapidă a concentrației de glucoză în sânge (hiperglicemie) și, ca urmare, la o secreție foarte mare a hormonului pancreasului: insulina.
   Insulina contribuie la transformarea zahărului în glicogen (se depune în ficat), contribuie la depunerea acestuia în mușchii activi și în organe, iar excesul se transformă în grăsime.Dacă folosiți zahăr des și foarte mult, celulele pancreasului obosesc și prelucrează din ce în ce mai puțină insulină.
  Ca urmare a acestui fapt, sunt tulburate procesele de folosire a glucozei, este dereglat metabolismul, iar zaharul încetează să mai fie un izvor de energie.Glucoza și grăsimile nedescompuse se acumulează în sânge, se formează astfel toxinele care provoacă autootrăvirea.

   Creșterea conținutului de glucoză și de acizi grași în sânge sunt fenomene interdependente.Tocmai de aceea, diabetul zaharat și obezitatea apar cel mai adesea împreună.

   Destul de des, această boală se moștenește, ea poate fi provocată de unele infecții virale (pojar, rujeolă, hepatită virală), dar și de traume psihice și fizice, de stres, de hipertensiune arterială, ateroscleroză, pancreatită, cardiopatie ischemică.Adesea, diabetul este provocat de preparate de natură medicamentoasă, cum ar fi glucocorticoizii (cortizonul), glucoza (administrată intravenos) și mijloacele diuretice.

   În cazul diabetului zaharat, partea de hidrați de carbon din alimente nu este asimilată de celule fie din cauza lipsei insulinei, fie din cauza faptului că, celulele nu pot folosi pe deplin insulina prelucrată în organism.Pentru că zahărul, în acest caz, rămâne în organism, nivelul lui fără un tratament adecvat va rămâne permanent ridicat.În cazul unui nivel foarte ridicat al zahărului în sânge, o parte a lui trece în urină.În cazul tulburărilor în asimilarea zahărului sunt dereglate și alte procese metabolice.


   Cercetările au arătat că un tratament corespunzător care nu permite creșterea nivelului de zahăr în sânge permite prevenirea sau dimpotrivă acutizarea dezvoltării complicațiilor.Acest lucru se referă la toți bolnavii de diabet, chiar dacă unii dintre ei prezintă un risc mai scăzut în fața complicațiilor decât ceilalți.Bolnavii de diabet trebuie să consulte medicul cel puțin o dată pe an.Consultația trebuie să cuprindă examinarea ochilor, a membrelor inferioare, a funcțiilor rinichilor, a conținutului de colesterol și a tensiunii arteriale.



   Există două forme de diabet: una dintre ele se numește diabetul insulino-dependent sau diabetul de tipul I, iar cealaltă: diabetul care nu depinde de insulină sau diabetul de tipul II.


   Diabetul insulino-dependent:

   În cazul acestui tip de diabet își ies din rol celulele pancreasului care produc insulină.Atunci când insulina produsă de pancreas este puțină sau deloc, celulele din organism nu pot asimila zahărul din sânge, iar nivelul lui este permanent ridicat.De aceea, insulina trebuie introdusă subcutanat, de unde este absorbită de sânge.Până în acest moment nu s-a reușit obținerea unui asemenea tip de insulină care să poată fi administrată bucal, pentru că odată ajunsă în stomac aceasta trece într-o formă inactivă.

   Diabetul insulino-dependent în majoritatea cazurilor se manifestă în copilărie sau la vârstă tânără.Dacă această afecțiune s-a dezvoltat, celulele pancreasului care produc insulină deja nu mai pot fi refăcute.De aceea, pentru bolnavul de diabet sunt necesare insulina și un regim alimentar.
   Au fost făcute unele încercări de transplantare a unui pancreas sănătos sau numai a celulelor lui, dar există o mulțime de probleme serioase de natură tehnică și, de aceea, nu se poate apela la transplant ca la o metodă eficientă de tratament.
   Cantitatea de insulină necesară zilnic pentru injectare depinde de câțiva factori.Dacă în organism nu este produsă insulină de nici un fel, atunci sunt necesare injecții pentru înlocuirea insulinei naturale.Dacă însă organismul produce o cantitate cât de mică de insulină, injecțiile cu insulină trebuie să completeze insuficiența.
   Factorul ereditar joacă un rol determinant, însă boala nu este moștenită niciodată în mod direct, de aceea bolnavilor de diabet nu trebuie să li se refuze posibilitatea de a avea copii.


   Diabetul care nu depinde de insulină:

   În cazul acestui tip de diabet, celulele pancreasului nu își ies din rol, ele produc în continuare insulină, chiar dacă nu la fel ca în cazul unei persoane sănătoase.Cu toate acestea, principala cauză a nivelului ridicat de zahăr la acești bolnavi este un defect, a cărui consecință este faptul că insulina nu își poate îndeplini funcția: celulele musculare și adipoase folosesc doar parțial insulina produsă de pancreas.Ca urmare, doar o cantitate mică de zahăr din sânge este folosită de către celule.Insuficiența parțială a eficacității insulinei se numește insulino-rezistență.Apare astfel diabetul, însă în cazul acestui tip, simptomele sunt mai puțin exprimate.

   Diabetul nedependent de insulină se dezvoltă la persoanele în vârstă.
   În unele cazuri, regimul alimentar și scăderea în greutate (dacă aceasta este peste limită) normalizează aproape în întregime nivelul zahărului în sânge.Cu toate acestea, majoritatea bolnavilor trebuie să urmeze și un tratament medicamentos adecvat.Aceste pastile nu conțin insulină, însă substanțele chimice pe care le au în componență contribuie adesea la ușurarea producerii insulinei în organism și îmbunătățesc funcția celulelor pancreasului care produc insulină.

   Trebuie știut că în cazul acestui tip de diabet este nevoie de o atenție aparte pentru evitarea atât a complicațiilor de mai târziu, cât și a problemelor inutile care pot apărea în viața de zi cu zi.Faptul că este o formă a bolii, care nu depinde de insulină este adevărat numai cu referire la prima perioadă de evoluție.Mai târziu poate apărea nevoia de insulină, dacă scopul este un control adecvat al nivelului zahărului în sânge.
   Pot exista de asemenea perioade în care bolnavul nedependent de insulină să aibă nevoie de aceasta, cum ar fi în situațiile de stres sau după o operație.
   Originea acestui tip de diabet nu este suficient de clară, chiar dacă factorul ereditar joacă un rol mai mare decât în cazul diabetului insulino-dependent.
   Complicațiile bolii: tulburări de vedere, ale rinichilor și sistemului nervos.Problemele care apar în cazul acestei boli sunt denumite adesea complicațiile târzii ale diabetului, pentru că ele pot apărea de-abia după câțiva ani de la debutul afecțiunii.În majoritatea cazurilor, acestea se manifestă prin tulburări ale vederii, sistemului nervos, rinichilor și sistemului circulator.Aceste complicații însă nu apar la toți bolnavii.

vineri, 2 octombrie 2015

Sfaturi motivante pentru a face sport

   Probabil că și ție ți se întâmplă să te apuci de un sport, să îți propui anumite lucruri legate de condiția ta fizică și totuși renunți mai devreme sau mai târziu.
   Din păcate multe persoane se apucă de un program de finess, apoi renunță din lipsă de timp sau din plictiseală sau se blazează din cauza rezultatelor care se lasă mult prea mult timp așteptate.

   Să vedem cum putem să ne recăpătăm motivația, cum putem să facem sport cu drag și cu tragere de inimă.


   Începe încet:
   Cea mai frecventă greșeală este să începi un program de fitness la o intensitate foarte mare și să progresezi foarte repede.
   De obicei, descoperi abia a doua zi că te-ai forțat prea mult, atunci când se instalează febra musculară care poate fi foarte descurajantă.
   Este recomandabil să progresezi treptat decât să trebuiască să abandonezi programul de fitness inițial din cauza durerii. 


   Alege o activitate care se potrivește stilului tău de viață:
   Îți place să lucrezi singură sau în grup?
   Dacă preferi solitudinea, mersul pe bicicletă poate fi opțiunea ideală pentru tine.
   Este probabil să îți placă și activitățile ce nu îți solicită spiritul de competiție cum este mersul la sală sau patinajul.
   Dacă te atrag activitățile de grup, ia în considerare dansul aerobic, aerobicul în apă sau poți să te alături unei echipe de volei. 


   Adaugă varietate:
   Adoptă varietatea atunci când vrei să scapi de plictiseală.
   De exemplu, încearcă să alternezi mersul pe bicicletă cu mersul, înotul sau cu câteva ore de dans aerobic.
   Când vremea este frumoasă, lucrează la flexibilitatea ta și fă câteva exerciții de streching.
   Un abonament la sală te poate ajuta să exersezi pe mai multe aparate și să cunoști oameni noi. 




   Acceptă companie:
   Când faci efort alături de cineva, acesta poate deveni mai puțin extenuant și chiar mai plăcut.
   Este recomandabil să-ți inviți un prieten sau un coleg să exerseze cu tine sau te poți înscrie într-un grup la sală.
   Sau îți poți face o cunoștință nouă la sală, care are un program asemănător și vă puteți susține reciproc motivația.
   Nu neglija nici posibilitatea de a exersa alături de un membru al familiei sau de sufletul pereche. 


   Stabilește-ți scopuri clare și realiste:
   Impune-ți la început lucruri simple, apoi avansează spre scopuri mai complicate.
   Amintește-ți faptul că trebuie să-ți stabilești scopuri realiste și ușor de îndeplinit, pentru că este foarte ușor să apară frustrările sau să renunți dacă ești o persoană prea ambițioasă.
   Un scop pe termen scurt ar putea fi să mergi rapid zece minute, o dată sau de două ori pe zi pentru a-ți pune la punct un sistem de toleranță la efort.
   Scopul imediat următor ar putea fi, să fii în stare să lucrezi la sală timp de 20 de minute, de trei sau patru ori pe săptămână.
   Un scop pe termen lung poate fi să poți alerga 10 Km după 12 săptămâni de antrenament. 


   Fii o persoană creativă:
   Implică exercițiul aerobic în viața ta de zi cu zi.
   Dacă ți se pare mult prea dificil să îți rupi din timp pentru mișcare, caută ocazii să te miști și în același timp să-ți rezolvi din interesele personale.
   Fă o plimbare prin parc în timpul pauzei de masă, pedalează pe stepper în timp ce privești la televizor sau alege scările în locul liftului. 


   Răsplătește-te:
   Încearcă să-ți dezvolți un sistem de a te răsplăti prin bucuria unui scop împlinit, respect de sine și autocontrol.
   După ce ți-ai terminat programul de mișcare, oferă-ți câteva minute de relaxare.
   Savurează sentimentul plăcut pe care ți-l oferă mișcarea fizică și reflectează asupra realizării tale.
   Acest tip de răsplată interioară te poate ajuta să practici sportul respectiv în mod regulat.
   Și răsplata exterioară are efect asupra motivației tale.
   Când îți atingi un scop pe termen lung, cumpără-ți ceva ce îți doreai de mult. 


   Urmărește-ți progresul:
   Contorizează-ți nivelul de rezistență la efort și rezultatele fizice în mod periodic.
   Poate vei dori chiar să-ti notezi ceea ce ai făcut la fiecare ședință de sport, cât timp ai rezistat și cum te-ai simțit înainte și după practicarea exercițiilor.
   Dacă ții cont de eforturile tale, vei putea să-ți dai seama cu ușurință de progresele pe care le-ai facut și să fii mult mai motivat în atingerea scopurilor tale. 


   Fii o persoană flexibilă:
   Dacă pleci într-o călătorie sau ești extrem de ocupat într-o anumită zi, este bine dacă îți adaptezi exercițiile programului tău.
   Dacă ai o gripă, nu te îngrijora dacă îți neglijezi programul pentru o zi sau două.
   Fii indulgent cu tine și nu dezvolta "mustrări de conștiință" dacă nu reușești să-ți respecți programul într-o anumită zi.
   Important este să revii la el după ce totul se rezolvă.

joi, 1 octombrie 2015

Cătina în sezonul rece

   Sezonul rece este asociat cu un consum redus al alimentelor bogate în vitamine.
   Acest deficit poate apărea și la cei care nu prea mănâncă în sezonul rece murături (obținute prin fermentație, adică prin saramură), borș, pâine neagră, tărâțe.
   Mâncărurile "rafinate", chiar dacă ele sunt plăcute ochiului și gustului, reprezintă obiceiuri alimentare proaste.
   De aceea, mai ales pe timpul iernii, cătina aduce organismului vitaminele necesare, ca și acizii grași esențiali.
   După cum se știe, după măceș, cătina conține cea mai mare cantitate de vitamina C.
 

   Iarna, organismul își autoreglează energia și în acest scop trebuie activate procesele oxidative.
   Procesele energetice necesită aport de grăsimi, dar și aceste arderi au nevoie de complexul B, vitaminele PP, B2, C (provenite și din tărâțe de grâu și grâu încolțit), completate cu celelalte substanțe din cătină.

   Iarna nu trebuie uitate părțile din corp cele mai expuse frigului: fața, mâinile, picioarele, care pierd vitaminele liposolubile necesare metabolismului.
   Indicate în tratarea mâinilor, a feței (în special la femei) sunt preparatele vitaminate, dar și cele cu extract de cătină (vitamine solubile în grăsimi). 




   Vă prezentăm două rețete care să vă fie de ajutor pe timpul iernii.
   Cele două preparate dau o mare energie organismului, stimulează procesele aerobiotice, generatoare de căldură.

   1. Se usucă 100 g fructe de cătină la 60 grade C (fie pe calorifer, fie în cuptor).
   Se macină apoi boabele și rezultă 20-25 g pulbere uscată, care conține 2,5 ml ulei pur.
   Peste pulbere se adaugă 50-70 ml ulei (de soia, floarea soarelui, de germeni ori de măsline) și se amestecă.
   Se lasă încă două zile, amestecând din când în când.
   Se folosește partea de deasupra a amestecului, fie ca atare, fie în combinație cu o cremă oarecare.
   Se ung fața, mâinile și picioarele.

   2. Se face un ceai din fructe uscate de cătină (la o cană de apă se pune o linguriță de fructe uscate) și se dă un clocot.
   Înainte de a fi îndulcit, se scot din ceai două lingurițe de lichid și se ung fața și mâinile.
   Apoi, pielea se unge cu crema prezentată mai sus.

   Restul de ceai se îndulcește și se poate consuma ca atare.

ShareThis