luni, 10 august 2015

Ajutoare pentru ten

   Excesul de sebum face că tenul nostru să aibă fel și fel de probleme: coșuri, puncte negre, comedoane, apar peste tot: pe frunte, pe nas, pe bărbie.
   Haideți să descoperim împreună câteva remedii eficiente în tratarea acestor imperfecţiuni.

   Mască cu aloe vera, castravete, iaurt şi miere:

   O combinaţie excelentă pentru pielea, care oferă numeroase beneficii şi tratatează problemele cauzate de excesul de sebum pe timpul verii.
   Aloe vera are proprietăţi calmante şi ajută la reglarea secreţiei de sebum.
   Acidul lactic din iaurt realizează un peeling delicat care desfundă porii şi elimină celulele moarte.
   Castravetele oferă hidratare intensă, iar mierea are proprietăţi antibacteriene, prevenind apariţia coşurilor.

   Preparare:
   Se extrage gelul dintr-o frunză de aloe sau se folosește o lingură cu gel de aloe vera din comerţ.
   Se amestecă în blender împreună cu câteva felii de castravete (de la frigider, pentru efect răcoritor).
   Se adaugă apoi o linguriţă cu miere şi una cu iaurt simplu, se amestecă bine şi se aplică pe tenul curat, în special în zona T.
   Se lasă masca să acţioneze timp de cel puţin 15 minute, apoi se clăteşte tenul cu apă călduţă.





   Mască cu albuş de ou, castravete, zeamă de lămâie şi mentă:

   Castravetele are un puternic efect hidratant şi astringent, combătând astfel aspectul de piele lucioasă cauzat de exesul de sebum.
   Combinat cu albuşul de ou, care tonifică şi oferă supleţe tenului datorită conţinutului de vitamina A, lămâia bogată în acid citric ce echilibrează pH-ul şi uniformizează culoarea pielii, devine un aliant esenţial în lupta împotriva imperfecţiunilor în zonele cu probleme.

   Preparare:
   Se pune în blender jumătate de castravete mic, un albuş de ou, o linguriţă cu zeamă de lămâie şi o linguriţă cu mentă proaspătă, cu efect răcoritor.
   Se aplică pasta obţinută pe faţă şi se lasă să acţioneze timp de 20 de minute.
   Se clăteşte fața cu apă călduţă, iar la final cu un jet de apă rece.

   Mască cu miere şi măr:

   Fructele conţin numeroase vitamine, minerale şi acizi benefici pentru piele, în special pentru cea cu tendinţă de îngrăşare.
   Merele sunt excelente pentru a elimina celulele moarte şi a elibera porii blocaţi datorită conţinutului de acid glicolic, o substanţă care este conţinută şi de cremele şi loţiunile din comerţ, menite să trateze acneea.
   În combinaţie cu mierea, care are efect antibacterian, se transformă într-o armă deosebit de eficientă împotriva coşurilor care apar pe timpul verii din cauza transpiraţiei şi a excesului de sebum.

   Preparare:
   Se pune în blender o jumătate de măr curăţat de coajă, apoi se amestecă piureul obţinut cu o linguriţă cu miere.
   Se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze până când masca este complet uscată, timp de aproximativ 15-20 de minute.
   Se clătește fața cu apă călduță.

duminică, 9 august 2015

Să obținem energie! partea a doua

   Dacă în această postare am scris câteva idei pentru ca o zi mai puțin bună să poată fi transformată, să continuăm în aceeași manieră și articolul de astăzi.

   Scapă de energia negativă:
   Suprasolicitarea înseamnă stres și chiar energie negativă.Lucrul în condiții solicitante poate da rezultate bune, dar supunerea constantă a organismului la influența cortizonului (hormonul produs de stres) poate afecta celulele sănătoase.Astfel, stresul produce căderi de energie și deprimare, care te fac să renunți la gimnastică, la plimbările în aer liber sau la alte lucruri plăcute. 


   Planifică-ți activitățile:
   Cu toții știm cum este să te simti extenuat și copleșit de muncă, iar uneori chiar și lucrurile cele mai simple te pot stoarce de vlagă.Pentru a nu-ți risipi inutil energia, planifică-ți riguros activitățile.Dă telefoanele importante la timp.Când te duci la cumpărături, asigură-te că ai luat tot ceea ce este necesar pentru întreaga familie în decurs de o săptămână.Dacă ai de rezolvat mai multe probleme urgente, scrie-le pe o listî, în ordinea importanței lor și fixează-ți o dată limită pentru a le duce la bun sfârșit.În acest fel, vei reuși să reduci semnificativ stresul și nu te vei mai simți în permanență obosită. 


   Fă haz de necaz:
   Nemulțumirile și plictiseala reduc enorm nivelul de energie din corp.Dacă, de exemplu, actualul loc de muncă este sursa nemulțumirilor, încearcă să-ți cauți un altul, mai potrivit.Sau, dacă relația ta sentimentală nu merge așa de bine, încearcă sa rezolvi chiar acum problemele cu care vă confruntați.Atunci când o situație ți se pare mai complicată, cere părerea unui psiholog sau sfătuiește-te cu o prietenă de încredere.Toată lumea are zile proaste, dar o atitudine pozitivă și capacitatea de a face haz de necaz de câte ori e nevoie te vor ajuta să scapi de stres și să-ți păstrezi energia. 




   Elimină infecțiile:
   Chiar și probleme minore de sănătate, precum răceala și gripa, pot să-ți dea organismul peste cap.Ca să scapi ușor de ele, fortifică-ți corpul mâncând sănătos și odihnindu-te suficient.Dacă starea de oboseală nu dispare, fă o vizită medicului tău de familie.Dacă, fără să fi fost bolnavă, te simți totuși obosită, du-te la doctor pentru a elimina cauza acestei stări. 


   Consumă energizante:
   Este greu de spus dacă există vreun înlocuitor ideal pentru un regim alimentar sănătos.Se pare că, mai degraba, nu.Oricum însă, chiar dacă nu pot inlocui 100% o dietă echilibrată, specialiștii recomandă următoarele substanțe ca fiind energizanți eficienți: vitaminele B și C, coenzima Q10, cromul, magneziul, precum și ginseng-ul.

   5 produse care îți dau un plus de dinamism:
   Coenzima Q10, energizant.
   Tonotil-N, indicat împotriva stresului, anorexiei.
   Geriforte, regenerativ, revitalizant, antistres.
   Spectrum-Ginseng, crește rezistența la stres.
   Confit Guarana, bomboane, îndepărtează oboseala.


   Fă mișcare:
   Esti prea obosită ca să faci gimnastică? Încearcă să-ți faci timp și pentru așa ceva, deoarece exercițiul fizic întărește organismul și produce endorfine, celulele care dau senzația de mulțumire deplină.Cel mai important lucru nu este cât de dificile sunt exercițiile fizice, ci cât de des le faci.Dacă detești clasicele exerciții de gimnastică, fă-ți obiceiul de a merge pe jos, cel puțin o jumătate de oră zilnic.

sâmbătă, 8 august 2015

Cura cu clorofilă

   Se spune din bătrâni că sângele roșu se curăță foarte bine cu ”sânge verde”.
   În jurul nostru, în natură, în fiecare frunză verde și fir de iarbă există o substanță, una singură, care este cheia tuturor transformărilor: clorofila.Descoperirea ei a revoluționat biologia, fiind decriptat astfel procesul prin care razele soarelui dau viață pământului: fotosinteza.
 

   Micile molecule de clorofilă, uluitor de asemănătoare globulelor roșii: elementul de bază al sângelui uman, sunt temelia vieții pe această planetă.Ele mențin în viață nu numai plantele, ci (conform ultimelor descoperiri) și animalele.Reflexul animalelor carnivore de a paște efectiv plante verzi are ca explicație efectele tămăduitoare ale clorofilei, care are și asupra organismului uman efecte benefice uluitoare.
   Sângele verde, cum mai este numită această substanță, ne dezintoxică organismul, ne reglează tranzitul intestinal, ne vindecă și ne alină rănile, încetinește procesul de îmbătrânire, ne protejează împotriva radiațiilor cancerigene, precum și împotriva substanțelor chimice nocive.

   Pe măsura ce studiile biologice avansează, este pusă în evidență o legătură uluitor de puternică, misterioasă, între om și această substanță vitală.Se pare că organismul uman este programat să interacționeze intens cu acest elixir verde, care-i modifică în bine majoritatea proceselor vitale.
   Cea mai intensă acțiune a clorofilei se exercită asupra sângelui uman, compensând carențele în anumite minerale, ajutând la eliminarea toxinelor.
   Ideea populară cum că o cură de urzică, de leurdă sau de spanac verde "înnoiește sângele " și-a găsit astfel un suport experimental extrem de serios.
   Oamenii de știință au căutat să dezlege misterul acestei interactiuni între "sângele plantei " și sângele uman, lucru care nu este foarte ușor.În schimb, studiile au pus în evidență o acțiune cu mult mai amplă a extractelor de clorofilă, așa  încât a prins contur ideea unei terapii cu clorofilă. 




   Terapia cu clorofilă constă pur si simplu în administrarea pe cale orală de extracte vegetale foarte bogate în clorofilă.Ultimele studii de specialitate efectuate pe această temă au avut rezultate excepționale. 

   Clorofila declanșează procese puternice de dezintoxicare, favorizează asimilarea și fixarea mineralelor vitale, stopează infecțiile.
   Aplicată extern, cicatrizează rănile și mărește viteza de regenerare a țesuturilor.
   Ar fi o inovație foarte importantă pentru industria farmaceutică și alimentară, extragerea, izolarea și introducerea clorofilei în alimentele de uz comun.

   Pentru a obține extractele pentru o cură cu clorofilă nu avem nevoie de o aparatură prea sofisticată.Este foarte util să avem un mixer electric, dar în absența acestuia, extractele de clorofilă pot fi obținute și manual.
 

   Iată cele două metode de obținere a extractului de clorofilă:

   Metoda1, cu ajutorul mixerului electric:  


   Rețeta pentru obținerea unui pahar (200 ml) de extract de clorofilă este următoarea: într-un vas de plastic se pune un mănunchi de mlădițe verzi de plante (grosimea mănunchiului este cât să poată fi cuprins între degetul mare și arătător) și un pahar de apă plată sau apă de izvor.Se mărunțește planta foarte bine (timp de 3-5 minute) cu ajutorul mixerului, după care se filtrează imediat printr-un tifon.Se consumă preparatul imediat după filtrare, astfel încât să nu se oxideze.

   Metoda 2, prin macerare:


   Aceeași cantitate de mlădițe verzi se toacă mărunt pe o planșetă de lemn.Imediat după tocare, planta este pusă cu tot cu suc într-un pahar cu apă plată sau apă de izvor și se lasă la macerat la temperatura camerei, vreme de șase ore, după care se filtrează prin tifon.După filtrare, extractul obținut se consumă imediat.

vineri, 7 august 2015

Exerciții de aerobic

   Daca vrei sa arăți mereu în formă optimă nu-ți trebuie prea mulți bani.Și nici foarte mult timp.Un efort tot trebuie să faci: puțin aerobic.
   Aerobicul este un sport foarte eficient când este însoțit de un regim de slăbit.
   Cum marea problemă a femeilor este abdomenul, care uneori crește și nu mai dă înapoi, vă recomandăm câteva exerciții simple, dar de efect.
   Efectul se vede după doua luni de mișcare, combinată cu un regim alimentar, însă merită efortul. 


   Exerciții recomandate:
 

   Se stă pe spate, se țin coatele în exterior, picioarele ușor depărtate și se ridică ușor capul, cu bărbia în jos, de 20 de ori.
 

   Stând în fund, cu coatele sprijinite de podea, se strânge la piept câte un picior alternativ, de câte 20 de ori fiecare.
 

   Aceeași poziție ca în exercițiul anterior dar se strâng la piept ambele picioare, tot de 20 de ori. 


 

   Se stă pe o parte, sprijinită într-o mână, picioarele se țin cu talpa flexată, ușor ridicate de la podea.Se ridică piciorul de 20 de ori, apoi se schimbă partea și se ridică din nou piciorul de deasupra.
 

   Aceeași poziție ca la exercițiul anterior, dar se îndoaie piciorul de sprijin iar cel de deasupra se ridică de câte 20 de ori, apoi se schimbă partea.Acest exercițiu este foarte bun pentru talie.
 

   Se stă pe o parte, iar piciorul de deasupra se aduce în față, atingându-se cu genunchiul podeaua, de câte 20 de ori.Celălalt picior se ține îndoit la spate și lipit de podea.
 

   Se stă pe spate, picioarele se țin în unghi de 90 de grade, se ridică capul cu bărbia în piept și coatele în exterior, de câte 20 de ori.
 

   Sprijinită în coate, se ridică picioarele de la podea foarte puțin și trunchiul se îndoaie spre burtă, de câte 20 de ori.
 

   Stând în fund cu picioarele ușor depărtate, se ridică trunchiul de la podea, de câte 20 de ori.
 

   Se stă pe spate și cu brațele sub cap, se ridică și se coboară picioarele de cel puțin 
20 de ori.
 

   Sprijinită în brațe și picioare, se ridică trunchiul de la podea, de câte 20 de ori, apoi se execută și balansari mici, în acea poziție.
 

   Se stă pe spate, palma dreaptă pe abdomen, piciorul drept îndoit pe genunchiul stâng.Se apropie cotul opus piciorului.Se fac câte 20 de exerciții pe o parte, apoi se schimbă picioarele.

joi, 6 august 2015

Frasinul

   Frasinul este un arbore ce poate atinge 35-40 m și la noi se găseşte atât în stare spontană prin păduri, zăvoaie şi în special, în zona de câmpie, cât şi cultivat.Tulpina sa dreaptă prezintă în partea tânără scoarţă de culoare cenuşie-verzuie, iar în cea bazală cenuşie-negricioasă cu crăpături ondulate.Frunzele opuse sunt imparipenat-compuse cu 7-11 foliole sesile, oval lanceolate, de culoare verde închis pe partea superioară şi verde cenuşiu pe partea inferioară.Florile, care apar în luna aprilie înaintea frunzelor, nu au nici caliciu, nici corolă, iar androceul redus la 2 stamine, sunt poligame, adică pe acelaşi individ se găsesc flori mascule, femele şi hermafrodite.Fructul este aripat (samară).

   De la frasin se utilizează frunzele recoltate în lunile mai- iulie.
   Preţuit pentru lemnul tare ce se lustruieşte frumos, frasinul este întrebuinţat la tâmplărie de mobile, unelte casnice, instrumente muzicale.
   În tradiția populară seva recoltată primăvara prin incizia tulpinilor, se folosea la tratarea bubelor.Cenuşa de frasin se punea fierbinte pe răni rele.Cu frunzele de frasin se făceau băi contra reumatismului şi a podagrei.Ceaiul din frunze de frasin se lua în boli de rinichi, icter, reumatism şi gută.Coaja de frasin tânăr, fiartă înăbuşit în vin alb, se lua miercurea pe nemâncate, pentru afecțiuni ale splinei.


 


   Compoziţia chimică a frasinului: scoarţa conţine derivaţi oxicumarinici: fraxină, fraxinol, fraxidină, etc.
   În frunze se află inozită, manită, quercitrină, dextroză, acid malic, gume, ulei volatil, acid ursinic, glucozide cumarinice, săruri minerale, etc.
   Frunzele: tanin, substanţe flavonoidice, fraxozida (glucozid de natură cumarinică), manitol şi vitamina C.

   Recoltare: coaja se recoltează în aprilie mai de pe crengile şi ramurile tinere.Frunzele se adună în mai- iunie, iar uscarea se face la umbră.Dacă se folosesc imediat proaspete, se pot recolta în orice perioadă a anului.

   Proprietăţi farmacologice: diaforetic, diuretic, laxativ, febrifug, sudorific, colagog, coleretic, cicatrizant, antiinflamator intestinal, se foloseşte foarte mult la boli de rinichi.
   Extern: principiile active din scoarţă şi frunze au proprietăţi cicatrizante, antiinflamatore.Foarte eficient în toate afecţiunile pielii.
   Intră în componenţa ceaiului antireumatic şi a pulberii laxativ- purgativă.
   Frasinul se utilizează la următoarele afecţiuni: acnee, afecţiuni intestinale, afecţiuni renale, alopecie, angiocolite, arsuri, artrită, astralgie, ateroscleroză, boli genitale, boli de piele, colecistite, colesterol mărit, constipaţie, diaree, dispepsie biliară, dismenoree, dureri reumatice, eczeme zemuinde, enterocolite, gută, hemoroizi, leucoree, litiază urinară, metroragii, oligurie, paraziţi intestinali, plăgi greu vindecabile, răni, reumatism, ulcer gastric şi duodenal, ulceraţii greu vindecabile, vaginite.
 

   Se poate face o infuzie din 1 linguriţă de frunze mărunţite la 250 ml apă clocotită.Se lasă apoi timp de 10 minute acoperit după care se va strecura.Se pot folosi 2-3 căni pe zi.Se foloseşte în tratarea colecistitei, ulcerului, afecţiunilor intestinale, afecţiunile renale, boli de piele, reumatism.

   2-3 linguriţe de frunze puse la 250 ml apă şi fiert 10 minute.Se strecoară şi se bea seara în cazul constipaţiei rebele care nu trece cu alte preparate.

   Decoctul se obţine din 50 g de scoarţă la 1 litru de apă rece, fiert 5 minute şi apoi acoperit pentru 15 minute şi strecurat.Se beau 3 căni pe zi.Este foarte eficient în gută, reumatism, diaree, febră.

   Seminţele de frasin: 1 linguriţă se pun la 250 ml apă şi se fierb timp de 10 minute, apoi se strecoară.Se pot consuma în special de către bătrânii artritici cu dureri ale încheieturilor.

miercuri, 5 august 2015

Pentru un bust frumos partea a doua

   Despre bust și piept frumos puteți citi și aici un articol.

   Toate problemele legate de aspectul sânilor încep atunci când doamnele și domnișoarele sunt nervoase, nemulțumite, când nu se exteriorizează, când nu se hrănesc așa cum trebuie.Ele mai apar și atunci când se abțin de la mâncare și încearcă tot felul de diete prin care reușesc să slăbească repede.Din păcate, nu toate dietele au doar avantaje și chiar și un rezultat dorit, are și o parte mai puțin frumoasă.

   Atitudinea contează foarte mult așa că așezați-vă în fața oglinzii.Stați ca de obicei și priviți-vă din profil.Apoi îndreptați-vă dând umerii pe spate.Observați o diferență? Printr-o poziție corectă pieptul este ușor pus în evidență.Până și cele mai gârbovite femei pot avea un bust frumos, chiar dacă este mic. 

   Masaj: uneori întâlnim femei care vor să aibă pieptul mai mic.În acest caz recurgem la masaj.Cea mai indicată cremă este obținută din amestecul în cantități egale a 20-40 ml ulei de jojoba și de trandafir (uleiul de trandafir ajută la păstrarea sânului mic și tare). Așa puteți împușca doi iepuri dintr-o lovitură: bustul dumneavoastră nu numai că rămâne mic, dar capătă și o formă frumoasă.




   Gimnastica: mișcarea fizică ne ajută foarte mult.Gimnastica ne ajută să ne fortificăm mușchii pieptului și să facem mai proeminentă această parte a corpului.
Să lăsăm comoditatea la o parte și să facem câteva exerciții, chiar și cele mai simple.


   Exercițiul 1:
   Lipiți-vă cu spatele de perete.Ridicați mâinile în sus și țineți timp de câteva secunde un obiect ușor (ex. un ghemotoc de hârtie) deasupra capului.Apoi lăsați pe rând câte o mâna jos, alternând ridicarea brațelor de mai multe ori.

   Exercițiul 2:

   Stați dreaptă și țineți mâinile în sus, deasupra capului, cu palmele înspre exterior.Trageți cu forță de mâini înapoi și întorceți-vă când spre stânga, când spre dreapta.

   Exercițiul 3:
   Folosiți haltere de 1-1,5 kg și aduceți pe rând brațele la piept.În loc de haltere se pot utiliza sticle din plastic umplute cu apă sau nisip.

   Exercițiul 4:
   Strângeți mâinile cu haltere la piept.Apoi întindeți-le în față din ce în ce mai repede, ca și cum ați boxa.

   Exercițiul 5:

   Luați o minge din cauciuc de mărime medie.Apăsați-o la piept cu putere numărând până la 5.

   Repetați fiecare exercițiu la început de 7-10 ori pe zi, apoi de 20 de ori.



marți, 4 august 2015

Grupul de vitamine B

   B1- (tiamina B)
   B2- (riboflabiena)
   PP- factor pelagropreventiv
   B6- factor antidermatic
   Acid folic
   B12- (cianocobalamine)
   Acid pantotenic
   Biotina
   Inozitol

   Termenul de vitamina B a fost folosit la începutul secolului nostru pentru a denumi factorul carenţial al bolii beri-beri ,extras din orezul nedecorticat.În prezent se ştie că nu este vorba despre o vitamină B ci despre un complex de vitamine B, substanţe ce au următoarele particularităţi comune:
-provenienţa, (drojdia de bere),
-solubilitatea în apă,
-rolul nutriţional fundamental în activitatea metabolismului celular.
 

   Vitamina B se găseşte în cantităţi suficiente în alimentaţia raţională si corect preparată.Unele vitamine B sunt sintetizate de organism.Vitaminele B participă la procesele de oxidoreducere, la metabolismul glucidelor, lipidelor, proteinelor ,intervin în funcţiile sistemului nervos, a unor glande endocrine.

   B1: vitamina B1 este numită si vitamina antiberiberică.A fost izolata în anul 1911 de Funk, din tărâţele de grâu.Windaus şi Wiliam îi stabilesc în anul 1931 constituţia chimică.Vitamina B1 este solubilă în apă, alcool.Solubilitatea ei creşte în mediu alcalin.Are un miros caracteristic şi este stabilă la o temperatură obişnuită, peste 100 grade C se descompune.
   Vitamina B1 extrasă din alimente sau sintetizată de bacteriile intestinale se absoarbe prin simpla difuziune la nivelul intestinului subţire.Prin resorbţia intestinală ajunge în sânge sub formă liberă.
   Excreţia vitaminei B1 se face pe cale renală în cantităţi de 50-250 micrograme.
   Valori mai mici de 40 de micrograme indică carenţa vitaminei B1.
   Vitamina B1 intervine în procesele metabolice de bază ale organismului, cu rol de coenzime.Participă la procese generale de oxireducere, reglează schimburile gazoase, joacă un rol important în funcţiile sistemului nervos central şi periferic şi a glandelor endocrine.De asemenea, intervine în metabolismul apei si reglează funcţiile motorii, secretorii şi de absorbţie digestivă.
   Surse: în alimente de origine vegetală (cereale mai puţin legume) şi animală (carne, pește, lapte, ouă etc).Cele mai mari cantităţi de vitamina B1 se găsesc în drojdia de bere, în coaja și germenii boabelor de grâu.
   Antivitamina B1 (piritiamina, neopiritiamina etc) produce fenomene paralitice.




   B2: vitamina B2 se mai numeşte şi vitamina hidrosolubilă de creştere.
   Este termostabilă (rezistă și la 120 de grade C), solubilă în apă și alcool, cu solubilitate crescută în mediul alcalin.
   Vitamina B2 a fost izolată pentru prima oară în anul 1933 si sintetizată de Kareer în 1935.
   Riboflavina se descompune la nivelul intestinului sub formă liberă, după care ajunge în ficat și rinichi.
   Nu se depozitează în organism.
   Eliberarea se face prin fecale şi mai puţin prin urină.
   Intervine în procesele de oxireducere, în metabolismul glucidelor, lipidelor în funţiile sistemului nervos, a aparatului vizual şi are rol antitoxic (plumb, mercur).
   Surse: alimente de origine animală (lapte, ouă, ficat, creier, splină), crustacee şi unele vegetale (spanac, salată verde, roşii etc).
   Vitamina B2 poate fi sintetizată de unele bacterii.

   B3: vitamina B3 (PP) cuprinde acidul nicotinic şi amida acidului nicotinic cu proprietăţi aproape identice precum şi o serie de derivaţi ai acidului nicotinic.Nucleul de baza al vitaminei este nucleul pirimidinic cu 5 atomi de carbon şi un atom de azot.Acidul nicotinic şi amida nicotinică sunt substanţe cristaline, incolore, solubile în apă, alcool, termostabile.
   Sunt absorbite la nivelul intestinului de unde pătrund în sânge.
   Se elimină prin urină, fecale, tranpiraţie.
   Vitamina B3 previne şi vindeca pelagra, caracterizată prin tabloul simptotic a celor “trei D” (demenţă, diaree, dermatită).
   Ele participă de asemenea la procesele de oxireducere, la metabolismul glucidelor, proteinelor, a produşilor pigmentari si influentează sistemul nervos şi activitatea unor glande cu secreţie internă.Este binecunoscuta şi a acţiunea vasodilatatoare a vitaminei B3.
   Surse: alimente vegetale mai ales în coaja boabelor de cereale, în drojdia de bere, alimente de origine animală (carne, rinichi, ficat).
   Antivitamina B3 (acetilpirimidina) este o substanţă cu structura apropiată de aceea a vitaminei B3 dar cu acţiune antogonistă.
               

ShareThis