marți, 12 martie 2013

Asezarea corecta a veselei

   Aceasta postare am facut-o gandindu-ma ca nu o data, am avut musafiri la masa si nu stiam cum sa asez tacamurile, astfel incat toata lumea sa fie multumita.Sper sa va fie si voua de folos, atunci cand pregatiti o masa mai deosebita sau cand va vin persoane la masa.Totodata, daca jucati rolul de musafir, trebuie sa aratati ca stiti sa folositi tacamurile din fata dumneavoastra si ca aveti stil si eleganta in manuirea lor.
   Atunci cand incepi, trebuie sa stii ca, furculitele se gasesc in partea stanga, iar in dreapta, cutitele si lingurile.Cutitele au lama indreptata spre farfurie si in general tacamurile se folosesc in ordine, incepand cu cele mai indepartate de farfurie.Furculita si cutitul care sunt cele mai apropiate de farfurie, sunt pentru felul principal.Tacamul pentru desert, fie ca este furculita sau lingura, va fi asezat paralel sau diagonal fata de marginea mesei, in partea de sus a farfuriei.
   In cazul in care uitam cum trebuiesc folosite tacamurile sau ordinea lor, putem urmari gazda si o putem lua drept exemplu.

   In parte stanga a farfuriei se incepe dinspre exterior inspre farfurie cu servetul (1), care este indicat sa fie de panza, simplu, dar ornat cu gust.Urmeaza furculita pentru salata (2), furculita pentru peste (3) si furculita pentru felul principal (4).
   Prima farfurie este farfuria principala (6), una intinsa, peste care se aseaza  bolul pentru supa (5), iar pe diagonala cu acestea, deasupra tacamurilor din partea stanga, se afla o farfurie pentru gustari tartinabile (10) si cutitul pentru aceste gustari (11).In partea de sus a farfuriei principale, se aseaza lingurita si furculita pentru desert (12).
   In partea dreapta a farfuriei principale, de la interior spre exterior, asezam cutitul pentru felul principal (7), cutitul pentru peste (8) si lingura pentru supa (9).


   Deasupra tacamurilor, asezate in scarita, de la exterior spre interior, avem paharele si incepem cu paharul pentru vin alb (13), urmat de cel pentru vin rosu (14) si cel pentru apa (15).

   Felul in care folosim tacamurile este si el extrem de important.In ceea ce priveste furculita si cutitul, avem doua modalitati:
   -modelul britanic: furculita se tine doar in mana stanga si cutitul in dreapta.Se taie o bucatica si se duce la gura cu mana stanga.Asa se evita schimbarea tacamurilor dintr-o mana in alta si zdranganitul acestora.
   -modelul american: in timp ce se foloseste cutitul pentru  a taia, furculita este tinuta in mana stanga. Dupa ce se taie o bucatica, se aseaza tacamurile in farfurie si se foloseste mana dreapta pentru a manca..Este interzis sa fie taiate toate bucatile odata si apoi sa se foloseasca furculita doar pentru a manca.Cutitul se tine intre degetul mare si cel mijlociu , iar aratatorul se sprijina pe spatele manerului si nicidecum pe lama.Furculita se foloseste cu dintii in jos, iar in timp ce mancam, nu se gesticuleaza cu tacamurile, se tin deasupra farfuriei si nu ridicate prea mult in aer.
   In ceea ce priveste supa, se mananca cu lingura, fara zgomot si fara a ridica bolul de pe masa si fara a-l inclina.Lingura se tine intre degetul mare si aratator, ca pe un creion si va fi dirijata  cu ajutorul degetului mijlociu si incheieturii mainii.
   Atunci cand terminam un fel de mancare, asezam paralel tacamurile folosite in farfuria respectiva, furculita cu dintii in jos.Asezarea tacamurilor incrucisat, inseamna ca se mai doreste o portie din felul de mancare respectiv.
   Atunci cand se serveste o bautura, indiferent de natura ei, tacamurile se aseaza pe farfurie, inainte de a ridica paharul.

   La masa trebuiesc evitate zgomotele, iar la sfarsit, curatarea dintilor nu se face in nici un caz in public.


Cam acestea ar fi sfaturile ce ne ajuta la pregatirea unei mese, iar comportamentul nostru in timp ce mancam, tine de educatia fiecaruia.  
  

duminică, 10 martie 2013

Coasta de porc la cuptor

   Astazi mi-am amintit de o reteta foarte gustoasa, numai buna de pregatit pentru o masa de duminica servita in familie.Se poate combina cu o garnitura formata din legume, cartofi natur, piure sau orez.

                                                Coasta de porc la cuptor

   Fierbere: 30 minute
   Marinare: 30 minute
   

   Avem nevoie de:

   - 1,5 kg coasta de porc,
   - 200 ml vin rosu,
   - 1/2 l bors,
   - 1 lingura Delikat pentru fripura de porc,
   - 1 capatana usuroi,
   - otet,ulei,
   - 1 legatura patrunjel verde.


  Borsul se amesteca cu o cana cu apa si Delikatul pentru friptura de porc.Se pun coastele in acel amestec si se lasa sa fiarba pentru 30 de minute.Intre timp se curata usturoiul, se piseaza si se amesteca cu otet.Se scot coastele din bors, se sterg cu prosoape de hartie si se ung cu pasta de usuroi si otet.Se dau la frigider pentru 30 minute.Intr-o tava se toarna ulei si vinul rosu, se aseaza coastele si se presara patrunjelul tocat.Se dau la cuptor pana se rumenesc bine si din cand in cand se stropesc cu sosul care s-a format in tava.

Sa aveti pofta!

 

   
 


        

sâmbătă, 9 martie 2013

Primavara in casa ta





   Cel mai frumos si parfumat anotimp a sosit si incercam sa readucem la viata totul in jurul nostru, de la alimentatie, pana la garderoba, casa si gradina.As dori sa impartasesc cu voi cateva idei, pentru ca primavara sa-si faca simtita prezenta la noi in casa, iar noi sa ne simtim mai optimiste si cu pofta de viata.


   Materialele din casa noastra ar trebui sa fie inlocuite cu altele noi, de exemplu o canapea veche si greoaie, poate fi inlocuita cu o varianta mai usoara si vesel colorata. Daca este o investitie pe care nu v-o permiteti, puteti cumpara material cu motive florale si puteti tapita canapeaua cea veche si scaunele.Draperiile groase si greoaie, pot fi scoase si folosite unele dintr-un material usor si subtire, care lasa aerul sa patrunda.

   Covoarele comode, groase si calduroase arata minunat iarna si ne tin de cald, insa primavara este timpul sa le dam la o parte, sa le curatam si sa le punem la pastrare pentru anotimpul rece.Putem folosi covoare mai subtiri, in culori calde, atragatore, sau simple traverse.

   Mobila poate fi rearanjata, daca de exemplu, pana acum era grupata in jurul unui semineu, primavara o putem pozitiona altfel.Sufrageria ar trebui sa aiba o deschidere cat mai mare spre gradina, ferestrele sa fie cat mai mari si mai luminoase.

   Daca locuinta ta prezinta o terasa si aceasta poate fi reinventata cu noi scaune, accesorii sau revopsirea celor vechi in culori noi.Atunci cand aveti un moment de relaxare in gradina, va veti felicita pentru investitia facuta.

   Florile sunt cuvantul principal in acest anotimp.Aranjamentele florale vechi din casa se pot pune la pastrare si schimbate cu flori naturale, viu colorate.Oferta primaverii este foarte variata: narcise, lalele, liliac, ghiocei, lacramioare, zambile, sunt doar cateva flori, pe care le poti cultiva in propria gradina si care iti pot infrumuseta si parfuma camerele.Foloseste ghivece, vase si glastre frumos colorate.

  
    Curata praful depus peste iarna din orice coltisor, si incearca sa creezi mai mult spatiu, mai multa lumina in casa ta.Pot fi folosite obiecte din ceramica alba sau cu motive florale, vaze si pahare frumos pictate.

   Fetele de masa, perdelele, asternuturile, pernele sa fie cat mai usoare, cu design simplu, eventual cu o broderie simpla. Incearca sa eliberezi zonele prea incarcate ale casei si sa le reorganizezi.Este mult de munca dar iti va fi mai util sa iti vezi lucrurile frumos aranjate si asezate.In acest scop fa o vizita in magazinele de specialitate, care comercializeaza produse pentru interior si gaseste solutii la problemele tale privind spatiul de depozitare.

  Daca ai semineu, este cea mai buna ocazie sa il cureti si sa il umpli cu plante verzi, decorative, in ghivece frumoase sau cu aranjamente de lumanari.

   Zona din fata casei cat si exteriorul casei, trebuiesc curatate si ele.Vopseaua se poate improspata, ferestrele si usile trebuiesc spalate, iar ghivecele cu flori sau jardinierele nu ar trebui sa lipseasca.


   Astfel, cu mici ajutoare, usa locuintei noastre se va deschide pentru acest minunat anotimp, iar in acelasi timp sufletul nostru va fi incantat de rezultate.
Va doresc mult spor si idei cat mai frumoase!





  

vineri, 8 martie 2013

Tort cu crema de zahar ars

   Pentru o zi speciala, o reteta speciala, cu care sa ne delectam.Ceva dulce nu strica niciodata, nu-i asa?
                                                    
                                                  Tort cu crema de zahar ars

   Avem nevoie de: 

   - un blat de tort taiat in trei foi, cumparat sau preparat de noi
   - 1 l frisca lichida
   - 2 plicuri gelatina pentru prajituri
   - 1 fiola esenta de rom 
   - 8 linguri zahar
   - cacao pentru ornat

   Pentru crema:
   - 10 oua
   - 10 linguri zahar
   - 2 plicuri zahar vanilat
   - 1 l lapte
   - un praf de sare


   Intr-o cratita de 5 l, pe cat posibil cu diametrul apropiat de al blatului de tort, se ard cele 8 linguri de zahar, cu care se imbraca fundul si peretii vasului pana la jumatate.Se bat ouale cu un praf de sare, se adauga cele 10 linguri de zahar si zaharul vanilat.Se adauga laptele incalzit si se rastoarna totul in cratita pregatita.Se da la cuptor si se lasa pana se intareste.Se bate frisca, tinuta in prealabil la rece 2-3 ore, i se adauga gelatina si esenta de rom.Jumatate din cantitatea de frisca se foloseste la ornat si jumatate la umplutura.Peste crema coapta si racita se pune o foaie de blat, iar mai apoi se rastoarna pe un platou, punand platoul deasupra si intorcand repede, astfel incat totul sa cada pe acel platou.Astfel crema ajunge deasupra si peste ea se adauga frisca, o foaie putin insiropata, frisca din nou si ultima foaie insiropata.Se orneaza cu frisca dupa gust si se da la rece.

Pofta buna doamnelor si domnisoarelor!



 
 
  
  

joi, 7 martie 2013

Obiceiuri daunatoare pentru frumusete

   Incercam pe cat posibil sa ne ingrijim, sa aratam cat mai bine pentru cei din jur, dar mai ales pentru noi insine.Insa, cateodata, uitam unele reguli sau din comoditate amanam sa facem ceea ce trebuie.Haideti sa aflam care sunt cele mai grave si totodata cele mai uzuale greseli, ce ne afecteaza aspectul exterior si chiar sanatatea.


   Folosirea cremelor cu protectie solara. Este un obicei ce ar trebui sa faca parte din rutina noastra zilnica.Sunt convinsa ca fiecare femeie foloseste cateva tipuri de creme, potrivite pentru tenul, varsta si necesitatile sale.Ei bine, acestea ar trebui sa aiba factor de protectie solara cat mai ridicat.Ridurile, alunitele, petele si leziunile de tip canceros sunt influentate de expunerea la soare fara protectie.Este un fapt dovedit acesta si nu trebuie sa fim zgarcite atunci cand aplicam lotiune solara, mai ales cand mergem la plaja.Daca ne expunem razelor solare, este bine sa folosim cremele cu 20 de minute inainte de a ne bucura de dogoarea acestora.
   Exfoliere pielii. Este indicat sa facem acest lucru, dar este o greseala sa ne exfoliem pielea in exces.De exemplu, gomajul facial elimina celulele moarte si impuritatile de pe piele si ofera tenului un aspect curat, sanatos si stralucitor.Insa daca miscarile pe care le facem sunt prea intense, daca lotiunea pe care o folosim este prea puternica sau daca repetam procedeul prea des, pielea devine foarte sensibila, predispusa la iritatii, iar capilarele de la nivelul pielii, se sparg. Putem atenua actiunea lotiunii de gomaj, daca o amestecam cu un demachiant sau cu o crema.
   Muscatul buzelor. Daca avem buzele uscate sau crapate, le facem un mare rau daca ni le muscam intre dinti, daca le umezim incontinuu sau daca ne smulgem pielitele de pe ele.Este indicat sa folosim mereu balsam de buze sau creme hidratante.
   Atingerea tenului. O greseala pe care o facem in mod inconstient, fara sa ne dam seama ca toate impuritatile si toti microbii de pe maini, ii transferam pe fata si astfel ajungem la aparitia cosurilor, punctelor negre si a altor probleme.Trebuie sa renuntam si sa ne jucam cu parul si apoi sa ne punem mainile pe fata, asa se transfera toata grasimea din par, pe fata.
   Stoarcerea cosurilor. Ca tot vorbeam de cosuri, atunci cand le avem, ar trebui sa le lasam in pace.Atunci cand spargem un cos, distrugem bariera porului respectiv, iar bacteria ajunge pe suprafata pielii si se extinde.In urma acestui obicei, intreaga fata ni se va irita, asa ca mai bine aplicam o masca sau un tratament special impotriva cosurilor.Daca avem o problema serioasa cu acneea, medicul dermatolog este cel mai in masura sa ne ajute.
   Frecatul ochilor. Nu ne ajuta cu nimic sa ne tot ducem mainile la ochi si sa ii frecam, iritandu-i si inrosindu-i.Pielea din jurul ochilor este foarte sensibila si vom reusi sa o iritam si sa favorizam aparitia ridurilor.De asemenea trebuie sa avem grija la produsele de make-up, la ingredientele pe care le contin si la termenele de valabilitate, pentru a nu avea surprize neplacute cu ochii.
   Baile de abur. Sunt bune pentru curatarea tenului, dar nu este indicat sa fie folosite prea des.Pielea, in urma acestor practici, poate ajunge foarte uscata, sau poate produce sebum in exces si pot aparea cosuri si iritatii.In concluzie putem face asta acasa, o data pe saptamana, timp de 5-10 minute, iar pielea trebuie sa fie la o distanta de 45-50 de cm de sursa de abur.
   Clatirea parului. Lipsa de stralucire a parului si aspectul imbacsit, se datoreaza unei clatiri insuficiente.Aceasta etapa este deosebit de importanta, mai ales daca obisnuim sa folosim si produse de styling.Tot leagat de par, trebuie sa avem grija cu ce il prindem, elasticele nefiind foarte indicate, iar clamele de metal, nici atat.Atunci cand ne desfacem un elastic din par, smulgem si cateva fire si de aceea este bine ca aceste elastice sa fie invelite in material.
   Unghii si cuticule. In nici un caz nu ne vom roade unghiile si nu ne vom smulge cuticulele, asta daca nu vrem sa ne trezim cu infectii de toata frumusetea.Este bine sa mergem la manichiura, la pedichiura, unde personalul specializat va avea grija de unghiile noastre.Sunt sigura ca nu ne mai vine sa ne roadem unghiile, cand le vedem frumos aranjate si lacuite,nu?



   Demachierea. Un subiect despre care se scrie mult, se vorbeste mult si pentru care exista o multime de produse.Indiferent ce folosim, este musai sa nu dormim cu machiajul pe fata.Odata cu indepartarea machiajului, inlaturam si impuritatile si sebumul adunate pe pielea noastra si ajutam porii sa se deschida.Atat dimineata cat si seara, sunt necesare demachierea, tonifierea si hidratarea, pentru obtinerea unui ten curat, sanatos si frumos.
   Imprumutarea cosmeticelor. Produsele de make-up si de ingrijire, cosmeticele in general, nu se imprumuta, deoarece riscam sa "imprumutam" si bacterii, germeni si infectii, cele mai des intalnite fiind conjuctivita si herpesul.
   Pensarea sprancenelor. Este un truc de infrumusetare si deseori forma fetei si trasaturile ne sunt accentuate de catre sprancene. Insa nu trebuie sa exageram, sa nu ne smulgem sprancenele de tot, pentru a nu arata mai rau decat mai bine.Ar trebui sa ne lasam pe mana unui specialist, mai ales la inceput, pana invatam ce si cum si pana descoperim care este forma ce ne avantajeaza.
  Ridurile din jurul ochilor si de pe frunte.Acestea apar tot din cauza unor greseli pe care noi le facem si anume stam incruntate si tinem ochii intredeschisi.Putem face un masaj facial care sa ne descreteasca fruntea, ar trebui sa radem mai des, iar ochelarii de soare sa nu lipseasca din tinuta noastra.


   Aceste mici greseli le facem fara sa ne gandim la consecinte, dar numai avand grija de fiecare amanunt in parte, putem arata fara cusur si putem fi multumite de noi.

   

   
  

miercuri, 6 martie 2013

Rulada cu branza

   Va arat astazi ceva delicios, care se pregateste rapid si care poate fi consumat ca si desert sau ca si aperitiv.Se prepara repede si este foarte simplu.

                                                   Rulada cu branza




   Timp de preparare: 30 minute

   Avem nevoie de:
   - 4 oua
   - 150 ml smantana
   -  60 g faina
   - sare si piper
   - in functie de umplutura aleasa:
      - branza de vaci, smantana, stafide si zahar - pentru desert
      - pateu, unt si marar foarte fin tocat - pentru aperitiv
                                                    
  

   Se bat albusurile spuma, se adauga galbenusurile, smantana, sarea si piperul.Se amesteca totul foarte bine si se adauga faina, amestecand mereu de sus in jos ca sa nu se lase albusul.Compozitia se pune intr-o tava unsa si tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor 15-20 de minute la foc mediu.Foaia trebuie sa fie putin rumenita, deoarece altfel se usuca si se va rupe la rulare.Se rastoarna foaia pe un servet umed, se intoarce pe cealalta parte si se acopera cu un servet gros pana se raceste..Se umple apoi fie cu compozitia de branza amestecata cu smantana,zahar si stafide, fie cu pateu frecat, amestecat cu unt si asezonat cu marar.Se ruleaza si se da la rece.Apoi se taie in felii de 1 cm grosime.




   Va urez pofta buna!
 


      
   

marți, 5 martie 2013

Trucuri pentru diete lejere

   Astazi vreau sa continui seria dietelor pe care am inceput-o saptamana trecuta.Va prezint cateva sfaturi, care de fapt stau la baza oricarei diete. 
   Se spune ca daca o dieta este drastica, atunci si rezultatele sunt pe masura.Insa, in timp s-a demonstrat ca aceleasi rezultate se pot obtine si daca urmam cateva trucuri mai lejere. Trebuie sa avem rabdare, perseverenta si mai ales sa nu ne descurajam din prima incercare.




   Pe perioada unei diete se beau multe lichide, dar mai ales cateva cani cu ceai verde, pe zi.Astfel, se ard mai multe calorii, iar proprietatile ceaiului verde sunt foarte importante.Vom vorbi depre ceaiul verde si cat de mult ne ajuta, nu doar in cura se slabire,  intr-o postare viitoare.

   Micul dejun este cea mai importanta masa si nu avem voie sub nici o forma sa o sarim , mai ales daca suntem la dieta.Indiferent de ce alimente consumam la micul dejun, de acolo ne luam energia pentru intreaga zi.

   Este foarte important sa controlam temperatura din locul unde ne petrecem activitatea.Organismul consuma calorii pentru  a mentine corpul la valorile normale, atunci cand are de-a face cu temperaturi mai mari sau mai mici decat normalul.Benefica ar fi o temperatura mai mare in timpul verii si mai scazuta iarna, dar nu cu foarte mari diferente.

   O alta modalitate de a arde calorii, este condimentarea mancarii.Un experiment a dovedit ca persoanele care si-au adaugat 10 g de ardei iute in mancare, au ars mai multe calorii in 30 de minute, fata de cei care nu au consumat acest condiment.Tocmai de aceea, cele mai bune creme de remodelare corporala, au in lista de ingrediente, extractul de ardei iute.

   Exercitiile de forta si rezistenta sunt aliatul nostru, mai ales ca o femeie,dupa varsta de 20 de ani,  pierde un kilogram din cantitatea musculara, intr-un an.Poate de aceea femeile se ingrasa in medie 7 kilograme intr-un interval de 10 ani.

   Cat mai multa miscare, cat mai des, iar durata si intensitatea miscarilor conteaza foarte mult.




   Acestea fiind scrise, nu ne mai ramane de facut decat sa ne apucam de treaba si sa ne simtim bine in pielea noastra.

 

ShareThis