joi, 31 decembrie 2015

Ouă umplute

   Ouăle umplute, un preparat delicios, fără de care meniul de sărbători ar fi mai sărac.

   Ingrediente:
   12 ouă, veți obține 24 de ouă umplute
   un pate ficat (de 120 gr),
   2 lingurițe muștar,
   maioneză (dintr-un ou, sare, o linguriță muștar și ulei),
   2 linguri iaurt,
   sare, piper.


   Mod de preparare:
   Se fierb ouăle tari.
   Pentru cei care nu știu cum se fierb ouăle iată o metodă:
   Se pun ouăle în apă rece să le acopere complet.Se pun pe aragaz la foc mediu și când începe să fiarbă apa, se dă focul la mic și se lasă să fiarbă așa (fără să clocotească) timp de 12 minute.Se scurg de apa fierbinte și se acoperă cu apă rece, în care se lasă cam 15 minute, cât să se răcească complet.Apoi se decojesc.Este indicat să folosiți ouă nu foarte proaspete, fiindcă se vor decoji mai ușor.



 

   Se prepară maioneza în timp ce ouăle fierb.
   Ouăle fierte se taie în jumătate pe lungime.
   Se scot gălbenușurile și se pun într-un bol.
   Se freacă bine cu o furculiță până se mărunțesc.
   Se adaugă pateul, sare și piper și se freacă până obținem o pastă omogenă.
   Se adaugă apoi muștarul și 4 linguri de maioneză și se freacă totul până se obține o pastă fină și spumoasă.
   Se umple șprițul de pateiserie cu această pastă, iar în restul de maioneză se pune iaurtul și se amestecă.
   Pe un platou se așază un strat de maioneză cu iaurt pe care se pun albușurile cu tăietura în sus.
   Cu șprițul se umple golurile albușurilor.
   Se presară puțin chili pudră (sau boia dulce dacă nu doriți să devină picante) sau se poate presăra și puțin pătrunjel tocat printre ouă.Se pot orna în diferite moduri, după preferințe.Se păstrează la frigider.

miercuri, 30 decembrie 2015

Tort cu cremă de lămâie și ciocolată albă

   Vă prezentăm o rețetă de tort, un adevărat deliciu cu care vă veți răsfăța papilele gustative.

   Ingrediente:
   Blat:
   200 gr ciocolată albă,
   100 gr unt,
   120 gr zahăr,
   3 ouă,
   250 ml lapte,
   350 gr făină,
   un plic praf de copt,
   1/2 linguriță sare,
   o lingură coajă rasă de lămâie.
   Crema:
   300 gr ciocolată albă,
   150 gr unt,
   4 ouă,
   200 gr mascarpone,
   200 gr lemon crud.


   Mod de preparare:
   Ciocolata albă se topește la bain marie și se lasă deoparte la răcit.
   Untul moale la temperatura camerei se mixează cu zahărul până când devine aerat și cremos.Se adaugă ouăle pe rând, și se mixează bine după fiecare adăugare.Se încorporează treptat ciocolata albă răcită.
   Separat se amestecă făina cu praful de copt și sarea.Se adaugă jumătate din ingredientele uscate peste crema de ouă și unt, apoi jumătate din cantitatea de lapte și se omogenizează.Se toarnă și restul de ingrediente uscate apoi laptele iar la final se adaugă și coaja rasă de lămâie.
   Se preîncălzește cuptorul la foc mediu (180 de grade) și se tapetează cu hârtie de copt 2 tăvi cu diametrul de 17-18 cm.Se distribuie compoziția în mod uniform în cele două tăvi, se nivelează apoi se dau la cuptor.Se coc blaturile pentru 35-40 de minute sau până când trec testul cu scobitoarea.Se scot pe un grătar la răcit.
   Se topesc ciocolata albă și untul pe foc mic, mic.Separat se sparg ouăle și se bat ușor.Când compoziția de pe foc e omogenă se toarnă treptat ouăle și se amestecă continuu.La început crema va părea că e tăiată, dar se va transforma într-o cremă frumoasă la final.Se amestecă în continuare și se toarnă din amestecul de ouă.Se lasă compozitia pe foc timp de aproximativ 10 minute până când începe să capete aspectul unei creme consistente.Se ia de pe foc și se acoperă cu un capac.Se amestecă din când în când, iar după o jumătate de oră se poate pune la frigider pentru răcire completă. 



   Mascarponele la temperatura camerei se mixează foarte bine până când devine cremos.Se adaugă treptat crema de ciocolată albă și ouă și se mixează ușor.După ce se încorporează toată crema de ciocolată se adaugă și 100 grame de lemon curd și se amestecă ușor.Se taie fiecare blat în două pe orizontală.Se pune un blat pe un platou, se adaugă 2 linguri de lemon curd, se nivelează apoi se pune următorul blat.Se continuă cu 2-3 linguri din crema de ciocolată și mascarpone, un nou blat și din nou 2 linguri de lemon curd.Se pune ultimul blat și apoi se ornează.
   Se acoperă tortul cu crema de ciocolată și mascarpone, iar pentru un aspect mai elegant se poate orna cu trandafiri din pastă de zahăr, care se pot achiziționa din comerț.Se lasă tortul la frigider cel puțin 2-3 ore înainte de a-l felia pentru a se putea întări crema și pentru a se îmbina mai bine aromele.

marți, 29 decembrie 2015

Somon la tigaie

   Deoarece de Revelion este bine să se consume pește, vă prezentăm o rețetă cu somon, extrem de simplă.

   Ingrediente:
   o bucată file somon cu piele,
   piper cu lămâie (sau piper măcinat),
   sare de mare.
 

   Mod de preparare:
   Se crestează fileul pe partea cu pielea.
   Se uscă foarte bine cu șervețele de hârtie.
   Se sărează și se piperează pe ambele părți, inclusiv în crestături.
   Se încing bine 3 linguri de ulei într-o tigaie.
   Se pune fileul în tigaie cu pielea în jos.
   Se prăjește în jur de 5 minute (până vedeți pe margine că 2/3 din file și-a schimbat culoarea).
   Se întoarce pe cealaltă parte și se mai prăjește 3 minute.
   Se întoarce iar cu pielea în jos și se ia tigaia de pe foc.
   Se servește în următoarele minute, stropit cu lămâie din belșug și cu diferite garnituri, după preferințe.


 

luni, 28 decembrie 2015

Curcan la cuptor

   Dacă sunteți la dietă sau nu vă place să consumați carne de porc, aveți o alternativă delicioasă: carnea de curcan.

   Ingrediente:
   un curcan întreg (de 4 kg),
   o ceapă,
   o lămâie,
   5 căței usturoi,
   o felie slăninuță afumată (opțional).
   Saramura:
   15 căni apă la temperatura camerei,
   6 linguri sare,
   3 linguri zahăr,
   6 foi dafin,
   10 boabe ienibahar ușor strivite,
   4 ardei iuți uscați.
   Condimente:
   3 linguri ulei,
   2 lingurițe muștar,
   o linguriță piper,
   o linguritță boia dulce,
   1/4 linguriță turmenic.
 

   Mod de preparare:   
   Dacă curcanul este congelat, se lasă la decongelat în frigider.Apoi se spală bine, inclusiv în interior.
   Se prepară saramura: într-o crăticioară mică se fierbe o cană de apă (din cele 15) împreună cu dafinul și ardeii iuți rupți bucăți și ienibaharul strivit pentru circa 2 minute.Se lasă apoi să se răcorească puțin.Se amestecă restul de apă cu zahărul și sarea până când acestea se dizolvă.Se adaugă apa cu aromele de mai sus și se amestecă.

   Se pune curcanul în saramură și se lasă la frigider pentru 2 zile.Ideal este să stea curcanul într-o oală care să îl cuprindă și să fie acoperit complet de saramură.Dacă saramura preparată nu este de ajuns, se suplimentează cantitatea de apă și condimentele astfel încât să se obțină atâta saramură cât este necesară pentru a acoperi curcanul.Dacă curcanul este mai mare, este necesar să fie ținut mai mult timp în saramură, de exemplu un curcan de 7-8 kg se ține 4 zile. 


 

   Se scoate curcanul din saramură, se spală bine sub jet de apă rece și se usucă cu șervețele de bucătărie.Se acoperă curcanul cu folie de plastric și se mai lasă la frigider o zi, atfel încât saramura să se distribuie uniform în interior.
   Se scoate curcanul din frigider cu 2 ore înainte de a-l coace, ca să aibă timp să ajungă la temperatura camerei.Se amestecă toate condimentele până se obține o pastă uniformă.Cu această pastă se unge curcanul peste tot.Se introduce în curcan sferturi de ceapă, lămâie și cățeii de usturoi întregi și cu coajă.Dacă este nevoie se leagă aripile și picioarele curcanului astfel încât să aibă o "poziție" frumoasă.
   Se încălzește cuptorul la 200C.Se pune curcanul în tavă cu pieptul în jos.Se dă curcanul la cuptor pentru 20 minute.Se scoate tava, se întoarce curcanul cu pieptul în sus și se scade temperatura la 170C.Se lasă curcanul încă o oră la cuptor.Se scade temperatura la 150C și se mai lasă încă o oră.În această oră se unge curcanul tot la 20 minute, cu sucul lăsat în tava sau cu puțină slăninuță afumată topită, pentru un ușor gust de afumat.
   Dacă curcanul este mai mare sau mai mic, se adaptează timpul de coacere la 150C în concordanță; dacă curcanul este extrem de mare și prin creșterea timpului de coacere se rumenește prea tare, se așează o folie de aluminiu pe acele zone.Pentru siguranță se poate folosi un termometru de friptură și verificați în zona cea mai groasă a pieptului ca temperatura să ajungă la 70-75C.

   Se scoate curcanul din cuptor și se acoperă cu folie de aluminiu, lăsându-l măcar 15 minute să se odihnească.
   Curcanul se servește cât este cald cu o garnitură pregătită după gustul fiecăruia.

duminică, 27 decembrie 2015

Salată de țelină

   Din când în când organismul are nevoie și de un preparat mai răcoritor, cum ar fi o salată acrișoară de țelină.
 

   Ingrediente:
   200 gr rădăcină de țelină (cântărită după curățare),
   2-3 linguri de maioneză,
   5 fire pătrunjel,
   un fir mic tarhon,
   un mănunchi ceapă verde,
   un castravecior murat în oțet,
   o lingură capere în oțet,
   o linguriță hrean din borcan (opțional),
   sare, piper negru.



 

   Se prepară o maioneză dintr-un ou, sare și ulei.
   La final, se adaugă peste cele 2-3 linguri de maioneză, 2-3 linguri din lichidul de la castraveciorii murați și/sau capere.Atenție, adaugați treptat și gustați, fiindcă unele murături conțin mai mult oțet și nu este de dorit să iasă prea oțetoasă maioneza.Adaugați doar cât să aibă un gust picant plăcut iar maioneza să aibă consistența unei smântâni.
   Se toacă cubulețe castraveciorul și se stoarce de lichid.
   Dacă sunt mari caperele, se toacă și ele.
   Se toacă fin verdețurile și se adaugă împreună cu caperele și castraveciorul, peste maioneză.
   Se omogenizează compoziția și se poate adăuga hrean, gustând mereu.Hreanul se adaugă dacă serviți salata alături de o friptură de porc, șuncă fiartă sau somon la cuptor.
   Se condimentează amestecul cu sare și piper negru.
   Țelina se dă pe răzătoarea mare, dar numai după ce este gata maioneza, căci altfel, oxidează.
   Se toarnă maioneza peste țelină și se amestecă.
   Se păstrează la frigider.

sâmbătă, 26 decembrie 2015

Remedii contra indigestiei

   Indigestia și arsurile stomacale sunt în mod obișnuit cauzate de surplusul de alimentație, oboseală, alimente grele, ciocolată, băuturi carbogazoase, alcool, consumul de cafea și țigări.
   Indigestia poate să apară dacă mâncați atunci când sunteti nervoși, furioși, triști sau repede, nemestecând bine mâncarea.
   De asemenea puteți suferi o indigestie după o masă copioasă, cu multe feluri de mâncare, sau după o perioadă lipsită de activitate fizică.


   Puteți lua câteva măsuri pentru a preveni indigestia:

   Încercați să mâncați puțin, încet, nu vă lacomiți la un singur fel, limitați consumul de lichide și de alcool în timpul meselor, evitați mâncărurile condimentate.
 

   Remedii naturiste foarte eficiente:

   Salvia are capacitatea de a calma crampele stomacale și de a stimula digestia lentă.Te scapă de balonare și de gazele intestinale.Folosiți o linguriţă de frunze la 250 ml de apă clocotită.Lăsați la infuzat timp de 10-15 minute, beți 2-3 căni pe zi.

   Sucul de morcovi și sfeclă, băut dimineața pe stomacul gol, este foarte bun în asemenea afecțiuni.

   Busuiocul este un excelent atiseptic și îmbunătățește digestia.Folosiți 1-2 linguriţe de plantă la o cană cu apă fierbinte.Acoperiți timp de 15 minute, beți, treptat, două cani pe zi.




   Menta este planta cea mai recomandată în caz de indigestie.Are efecte calmante, antispasmodice şi antiseptice.Folosiți un pliculeț la o cană cu apă clocotită.Beți infuzia cu sorbituri mici.

   Păpădia drenează ficatul, are efect benefic asupra sistemului digestiv și asupra funcționării rinichilor.Foloseşte 2 linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă clocotită, infuzează timp de 15 minute.Frunzele se culeg înainte de apariția pufului.

   Ceaiul de ulm ajută la protejarea stomacului deoarece conține un agent antiulcer foarte puternic.

   Gălbenelele calmează inflamațiile gastrice și drenează ficatul.Puneți 2 lingurițe de floare uscată într-o cană mare cu apă clocotită.Beți din ceaiul acesta de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

   Ghimbirul este ingredientul obligatoriu al digestiei sănătoase.Ajută la buna absorbție a substanțelor nutritive, la procesarea grăsimilor și te scapă de balonare.Preparați o infuzie în felul următor: tăiați 1 cm de rădăcină proaspătă de ghimbir în felii subțiri, adăugați deasupra o cană cu apă, fierbeți timp de 10 minute.După ce s-a răcit, adăugați miere și lămâie.Beți cu înghițituri mici, timp îndelungat.

   Mușețelul este extrem de eficace în caz de indigestii și dureri abdominale.Lăsați la infuzat, 10 minute, o lingură de flori într-o cană cu apă clocotită.Beți 3 căni pe zi, înainte de masă.

ShareThis