joi, 31 decembrie 2015

Ouă umplute

   Ouăle umplute, un preparat delicios, fără de care meniul de sărbători ar fi mai sărac.

   Ingrediente:
   12 ouă, veți obține 24 de ouă umplute
   un pate ficat (de 120 gr),
   2 lingurițe muștar,
   maioneză (dintr-un ou, sare, o linguriță muștar și ulei),
   2 linguri iaurt,
   sare, piper.


   Mod de preparare:
   Se fierb ouăle tari.
   Pentru cei care nu știu cum se fierb ouăle iată o metodă:
   Se pun ouăle în apă rece să le acopere complet.Se pun pe aragaz la foc mediu și când începe să fiarbă apa, se dă focul la mic și se lasă să fiarbă așa (fără să clocotească) timp de 12 minute.Se scurg de apa fierbinte și se acoperă cu apă rece, în care se lasă cam 15 minute, cât să se răcească complet.Apoi se decojesc.Este indicat să folosiți ouă nu foarte proaspete, fiindcă se vor decoji mai ușor.



 

   Se prepară maioneza în timp ce ouăle fierb.
   Ouăle fierte se taie în jumătate pe lungime.
   Se scot gălbenușurile și se pun într-un bol.
   Se freacă bine cu o furculiță până se mărunțesc.
   Se adaugă pateul, sare și piper și se freacă până obținem o pastă omogenă.
   Se adaugă apoi muștarul și 4 linguri de maioneză și se freacă totul până se obține o pastă fină și spumoasă.
   Se umple șprițul de pateiserie cu această pastă, iar în restul de maioneză se pune iaurtul și se amestecă.
   Pe un platou se așază un strat de maioneză cu iaurt pe care se pun albușurile cu tăietura în sus.
   Cu șprițul se umple golurile albușurilor.
   Se presară puțin chili pudră (sau boia dulce dacă nu doriți să devină picante) sau se poate presăra și puțin pătrunjel tocat printre ouă.Se pot orna în diferite moduri, după preferințe.Se păstrează la frigider.

miercuri, 30 decembrie 2015

Tort cu cremă de lămâie și ciocolată albă

   Vă prezentăm o rețetă de tort, un adevărat deliciu cu care vă veți răsfăța papilele gustative.

   Ingrediente:
   Blat:
   200 gr ciocolată albă,
   100 gr unt,
   120 gr zahăr,
   3 ouă,
   250 ml lapte,
   350 gr făină,
   un plic praf de copt,
   1/2 linguriță sare,
   o lingură coajă rasă de lămâie.
   Crema:
   300 gr ciocolată albă,
   150 gr unt,
   4 ouă,
   200 gr mascarpone,
   200 gr lemon crud.


   Mod de preparare:
   Ciocolata albă se topește la bain marie și se lasă deoparte la răcit.
   Untul moale la temperatura camerei se mixează cu zahărul până când devine aerat și cremos.Se adaugă ouăle pe rând, și se mixează bine după fiecare adăugare.Se încorporează treptat ciocolata albă răcită.
   Separat se amestecă făina cu praful de copt și sarea.Se adaugă jumătate din ingredientele uscate peste crema de ouă și unt, apoi jumătate din cantitatea de lapte și se omogenizează.Se toarnă și restul de ingrediente uscate apoi laptele iar la final se adaugă și coaja rasă de lămâie.
   Se preîncălzește cuptorul la foc mediu (180 de grade) și se tapetează cu hârtie de copt 2 tăvi cu diametrul de 17-18 cm.Se distribuie compoziția în mod uniform în cele două tăvi, se nivelează apoi se dau la cuptor.Se coc blaturile pentru 35-40 de minute sau până când trec testul cu scobitoarea.Se scot pe un grătar la răcit.
   Se topesc ciocolata albă și untul pe foc mic, mic.Separat se sparg ouăle și se bat ușor.Când compoziția de pe foc e omogenă se toarnă treptat ouăle și se amestecă continuu.La început crema va părea că e tăiată, dar se va transforma într-o cremă frumoasă la final.Se amestecă în continuare și se toarnă din amestecul de ouă.Se lasă compozitia pe foc timp de aproximativ 10 minute până când începe să capete aspectul unei creme consistente.Se ia de pe foc și se acoperă cu un capac.Se amestecă din când în când, iar după o jumătate de oră se poate pune la frigider pentru răcire completă. 



   Mascarponele la temperatura camerei se mixează foarte bine până când devine cremos.Se adaugă treptat crema de ciocolată albă și ouă și se mixează ușor.După ce se încorporează toată crema de ciocolată se adaugă și 100 grame de lemon curd și se amestecă ușor.Se taie fiecare blat în două pe orizontală.Se pune un blat pe un platou, se adaugă 2 linguri de lemon curd, se nivelează apoi se pune următorul blat.Se continuă cu 2-3 linguri din crema de ciocolată și mascarpone, un nou blat și din nou 2 linguri de lemon curd.Se pune ultimul blat și apoi se ornează.
   Se acoperă tortul cu crema de ciocolată și mascarpone, iar pentru un aspect mai elegant se poate orna cu trandafiri din pastă de zahăr, care se pot achiziționa din comerț.Se lasă tortul la frigider cel puțin 2-3 ore înainte de a-l felia pentru a se putea întări crema și pentru a se îmbina mai bine aromele.

marți, 29 decembrie 2015

Somon la tigaie

   Deoarece de Revelion este bine să se consume pește, vă prezentăm o rețetă cu somon, extrem de simplă.

   Ingrediente:
   o bucată file somon cu piele,
   piper cu lămâie (sau piper măcinat),
   sare de mare.
 

   Mod de preparare:
   Se crestează fileul pe partea cu pielea.
   Se uscă foarte bine cu șervețele de hârtie.
   Se sărează și se piperează pe ambele părți, inclusiv în crestături.
   Se încing bine 3 linguri de ulei într-o tigaie.
   Se pune fileul în tigaie cu pielea în jos.
   Se prăjește în jur de 5 minute (până vedeți pe margine că 2/3 din file și-a schimbat culoarea).
   Se întoarce pe cealaltă parte și se mai prăjește 3 minute.
   Se întoarce iar cu pielea în jos și se ia tigaia de pe foc.
   Se servește în următoarele minute, stropit cu lămâie din belșug și cu diferite garnituri, după preferințe.


 

luni, 28 decembrie 2015

Curcan la cuptor

   Dacă sunteți la dietă sau nu vă place să consumați carne de porc, aveți o alternativă delicioasă: carnea de curcan.

   Ingrediente:
   un curcan întreg (de 4 kg),
   o ceapă,
   o lămâie,
   5 căței usturoi,
   o felie slăninuță afumată (opțional).
   Saramura:
   15 căni apă la temperatura camerei,
   6 linguri sare,
   3 linguri zahăr,
   6 foi dafin,
   10 boabe ienibahar ușor strivite,
   4 ardei iuți uscați.
   Condimente:
   3 linguri ulei,
   2 lingurițe muștar,
   o linguriță piper,
   o linguritță boia dulce,
   1/4 linguriță turmenic.
 

   Mod de preparare:   
   Dacă curcanul este congelat, se lasă la decongelat în frigider.Apoi se spală bine, inclusiv în interior.
   Se prepară saramura: într-o crăticioară mică se fierbe o cană de apă (din cele 15) împreună cu dafinul și ardeii iuți rupți bucăți și ienibaharul strivit pentru circa 2 minute.Se lasă apoi să se răcorească puțin.Se amestecă restul de apă cu zahărul și sarea până când acestea se dizolvă.Se adaugă apa cu aromele de mai sus și se amestecă.

   Se pune curcanul în saramură și se lasă la frigider pentru 2 zile.Ideal este să stea curcanul într-o oală care să îl cuprindă și să fie acoperit complet de saramură.Dacă saramura preparată nu este de ajuns, se suplimentează cantitatea de apă și condimentele astfel încât să se obțină atâta saramură cât este necesară pentru a acoperi curcanul.Dacă curcanul este mai mare, este necesar să fie ținut mai mult timp în saramură, de exemplu un curcan de 7-8 kg se ține 4 zile. 


 

   Se scoate curcanul din saramură, se spală bine sub jet de apă rece și se usucă cu șervețele de bucătărie.Se acoperă curcanul cu folie de plastric și se mai lasă la frigider o zi, atfel încât saramura să se distribuie uniform în interior.
   Se scoate curcanul din frigider cu 2 ore înainte de a-l coace, ca să aibă timp să ajungă la temperatura camerei.Se amestecă toate condimentele până se obține o pastă uniformă.Cu această pastă se unge curcanul peste tot.Se introduce în curcan sferturi de ceapă, lămâie și cățeii de usturoi întregi și cu coajă.Dacă este nevoie se leagă aripile și picioarele curcanului astfel încât să aibă o "poziție" frumoasă.
   Se încălzește cuptorul la 200C.Se pune curcanul în tavă cu pieptul în jos.Se dă curcanul la cuptor pentru 20 minute.Se scoate tava, se întoarce curcanul cu pieptul în sus și se scade temperatura la 170C.Se lasă curcanul încă o oră la cuptor.Se scade temperatura la 150C și se mai lasă încă o oră.În această oră se unge curcanul tot la 20 minute, cu sucul lăsat în tava sau cu puțină slăninuță afumată topită, pentru un ușor gust de afumat.
   Dacă curcanul este mai mare sau mai mic, se adaptează timpul de coacere la 150C în concordanță; dacă curcanul este extrem de mare și prin creșterea timpului de coacere se rumenește prea tare, se așează o folie de aluminiu pe acele zone.Pentru siguranță se poate folosi un termometru de friptură și verificați în zona cea mai groasă a pieptului ca temperatura să ajungă la 70-75C.

   Se scoate curcanul din cuptor și se acoperă cu folie de aluminiu, lăsându-l măcar 15 minute să se odihnească.
   Curcanul se servește cât este cald cu o garnitură pregătită după gustul fiecăruia.

duminică, 27 decembrie 2015

Salată de țelină

   Din când în când organismul are nevoie și de un preparat mai răcoritor, cum ar fi o salată acrișoară de țelină.
 

   Ingrediente:
   200 gr rădăcină de țelină (cântărită după curățare),
   2-3 linguri de maioneză,
   5 fire pătrunjel,
   un fir mic tarhon,
   un mănunchi ceapă verde,
   un castravecior murat în oțet,
   o lingură capere în oțet,
   o linguriță hrean din borcan (opțional),
   sare, piper negru.



 

   Se prepară o maioneză dintr-un ou, sare și ulei.
   La final, se adaugă peste cele 2-3 linguri de maioneză, 2-3 linguri din lichidul de la castraveciorii murați și/sau capere.Atenție, adaugați treptat și gustați, fiindcă unele murături conțin mai mult oțet și nu este de dorit să iasă prea oțetoasă maioneza.Adaugați doar cât să aibă un gust picant plăcut iar maioneza să aibă consistența unei smântâni.
   Se toacă cubulețe castraveciorul și se stoarce de lichid.
   Dacă sunt mari caperele, se toacă și ele.
   Se toacă fin verdețurile și se adaugă împreună cu caperele și castraveciorul, peste maioneză.
   Se omogenizează compoziția și se poate adăuga hrean, gustând mereu.Hreanul se adaugă dacă serviți salata alături de o friptură de porc, șuncă fiartă sau somon la cuptor.
   Se condimentează amestecul cu sare și piper negru.
   Țelina se dă pe răzătoarea mare, dar numai după ce este gata maioneza, căci altfel, oxidează.
   Se toarnă maioneza peste țelină și se amestecă.
   Se păstrează la frigider.

sâmbătă, 26 decembrie 2015

Remedii contra indigestiei

   Indigestia și arsurile stomacale sunt în mod obișnuit cauzate de surplusul de alimentație, oboseală, alimente grele, ciocolată, băuturi carbogazoase, alcool, consumul de cafea și țigări.
   Indigestia poate să apară dacă mâncați atunci când sunteti nervoși, furioși, triști sau repede, nemestecând bine mâncarea.
   De asemenea puteți suferi o indigestie după o masă copioasă, cu multe feluri de mâncare, sau după o perioadă lipsită de activitate fizică.


   Puteți lua câteva măsuri pentru a preveni indigestia:

   Încercați să mâncați puțin, încet, nu vă lacomiți la un singur fel, limitați consumul de lichide și de alcool în timpul meselor, evitați mâncărurile condimentate.
 

   Remedii naturiste foarte eficiente:

   Salvia are capacitatea de a calma crampele stomacale și de a stimula digestia lentă.Te scapă de balonare și de gazele intestinale.Folosiți o linguriţă de frunze la 250 ml de apă clocotită.Lăsați la infuzat timp de 10-15 minute, beți 2-3 căni pe zi.

   Sucul de morcovi și sfeclă, băut dimineața pe stomacul gol, este foarte bun în asemenea afecțiuni.

   Busuiocul este un excelent atiseptic și îmbunătățește digestia.Folosiți 1-2 linguriţe de plantă la o cană cu apă fierbinte.Acoperiți timp de 15 minute, beți, treptat, două cani pe zi.




   Menta este planta cea mai recomandată în caz de indigestie.Are efecte calmante, antispasmodice şi antiseptice.Folosiți un pliculeț la o cană cu apă clocotită.Beți infuzia cu sorbituri mici.

   Păpădia drenează ficatul, are efect benefic asupra sistemului digestiv și asupra funcționării rinichilor.Foloseşte 2 linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă clocotită, infuzează timp de 15 minute.Frunzele se culeg înainte de apariția pufului.

   Ceaiul de ulm ajută la protejarea stomacului deoarece conține un agent antiulcer foarte puternic.

   Gălbenelele calmează inflamațiile gastrice și drenează ficatul.Puneți 2 lingurițe de floare uscată într-o cană mare cu apă clocotită.Beți din ceaiul acesta de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

   Ghimbirul este ingredientul obligatoriu al digestiei sănătoase.Ajută la buna absorbție a substanțelor nutritive, la procesarea grăsimilor și te scapă de balonare.Preparați o infuzie în felul următor: tăiați 1 cm de rădăcină proaspătă de ghimbir în felii subțiri, adăugați deasupra o cană cu apă, fierbeți timp de 10 minute.După ce s-a răcit, adăugați miere și lămâie.Beți cu înghițituri mici, timp îndelungat.

   Mușețelul este extrem de eficace în caz de indigestii și dureri abdominale.Lăsați la infuzat, 10 minute, o lingură de flori într-o cană cu apă clocotită.Beți 3 căni pe zi, înainte de masă.

vineri, 25 decembrie 2015

Legenda de Crăciun

   Îmbrăcat în roșu, cu obrajii rumeni, barba lungă și o burtică simpatică, cel mai așteptat și iubit moș din lume, coboară an de an și îi răsplătește cu dulciuri și jucării pe copiii cuminți și ascultători.

   Dar oare cum a apărut Moș Crăciun, care este legenda legată de numele său?

   Una dintre legendele care circulă în legătură cu Crăciunul povestește cum Maica Domnului, cuprinsă de durerile nașterii, i-a cerut adăpost lui Moș Ajun.Motivând că este sărac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic și mai bogat, Moș Crăciun.
   Ajunsă la casa lui Crăciun, Maica Domnului o găsește acasă pe soția acestuia, doamna Crăciun și îi cere acesteia adăpost.Doamna Crăciun nu a stat mult pe gânduri, însă știindu-și soţul rău și necredincios, nu o primește în casă ci o trimite să nască în grajdul animalelor.Apoi, fără să-i spună soțului ei, doamna Crăciun o ajută pe Maica Domnului să-L nască pe Pruncul Iisus.
  Aflând Crăciun acestea, își pedepsește soția și îi taie mâinile.Printr-o minune, Maica Domnului o vindecă și îi lipește mâinile la loc.
   Văzând această minune și aflând că în grajdul sau S-a născut Domnul Iisus, Crăciun se căiește și îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel “primul creștin”.
   Se spune ca el s-a căit atât de mult, încât a doua zi și-a împărțit întreaga avere copiilor săraci, iar, de atunci, în fiecare an, în Ajunul Nașterii Domnului, Moș Crăciun vine cu sania trasă de reni, intră pe horn și ne pune sub brad cadourile mult dorite.




   Se mai spune că Moș Crăciun a existat demult și că era un bătrân care făcea jucării.Îi plăcea atât de mult acest lucru, încât le făcea pe tot parcursul anului, iar pe data de 25 Decembrie el le vindea la un târg. 
   Într-o zi, de Crăciun, pe drumul de întoarcere de la târg spre casă, bătrânul zărește la o fereastră trei copii care nu primiseră nimic în acea zi specială.Văzând că acei copii erau trişti, se hotărăște să le ofere ceva, însă, descoperă că nu mai avea nicio jucărie la el, pentru că era prima dată când le vânduse pe toate.Şi-a dorit atât de mult să le dea o jucărie în dar, încât, printr-o minune, pe fundul sacului a apărut una.În felul acesta, le-a făcut o bucurie copiiilor.
   Din acel moment, moșul şi-a dorit să poată să facă jucării pentru toţi copiii, chiar şi pentru cei sărmani, care nu puteau să-şi cumpere jucăriile mult visate.
   În plus, într-o zi, a apărut în faţa lui Moș Crăciun o căprioară rănită, iar bătrânul a bandajat-o.Căprioara, în semn de mulţumire, face să apară ca prin magie renii şi sania.Atunci, straiele vechi şi zdrenţuite ale bătrânului s-au schimbat în unele frumoase şi roşii și aşa a apărut Moş Crăciun.

joi, 24 decembrie 2015

Ciorbă de porc cu zeamă de varză

   O ciorbă absolut delicioasă și foarte simplu de pregătit este următoarea.

   Ingrediente:
   circa 600-700 g spată de porc,
   un l de zeamă de varză,
   2 morcovi,
   două cepe,
   o țelină potrivită,
   un păstârnac,
   un ardei gras,
   3-4 cartofi,
   5-6 roșii,
   100 g fasole verde,
   2 linguri de pastă de roșii,
   sare,
   un ou,
   leuștean verde,
   pătrunjel verde,
 

   Mod de preparare:
   Carnea se spală, se porționează și se pune într-o oală de 4-5 l la fiert cu 3 l apă și sare.Se adună spuma .
   Legumele se spală și se curăță.Se taie cubulețe sau julien, fiecare după cum dorește.Cartofii se taie cuburi.
   Roșiile se opăresc, se decojesc și se taie cubulețe.
   Zeama de varză se fierbe și se strecoară.
   Se adaugă legumele peste carne.
   După circa 45 minute se adaugă și cartofii.
   Când sunt fierte toate legumele, se adaugă roșiile, pasta de tomate și zeama de varză.Pentru un plus de savoare, se pot adauga în ciorbă și codițele de la verdeață, legate în mănunchi cu un fir de ață, care se scot când ciorba este gata.
   Se mai fierbe 5 minute.
   Înainte de a stinge focul, se adaugă un ou bătut în firicel subțire în ciorbă, amestecând rapid cu o furculița.
   După ce se ia de pe foc, se adaugă verdeața tocată mărunt.



miercuri, 23 decembrie 2015

Friptură de porc la tavă

   Friptura care tronează pe masa de Crăciun și este delicioasă, este cea de porc.

   Ingrediente:
   2 kg carne porc (de preferat mușchi sau pulpă),
   4-5 linguri ulei,
   o căpățână de usturoi,
   1/2 pahar de vin roșu sec,
   2 lingurițe de Vegeta sau Secretul Gustului sau ce preferați dvs,
   o linguriță piper alb.


   Mod de preparare:
   Se spală carnea foarte bine, se feliază cu cuțitul în felii cam de 2 degete grosime.
   Se unge tava cu 3 linguri de ulei, se așază carnea în tavă și se unge cu restul uleiului,după care se presară condimentele (piperul alb și Vegeta).
   Usturoiul se curăță și se dau pe răzătoarea foarte mică, cam 4-5 căței iar rezultatul se dizolvă într-o lingură de apă și se presară peste carne.
   Se introduce tava în cuptor și se lasă la foc mic cam 15 minute după care se mărește focul, din când în când, se ia sos cu lingura și se pune peste carne.
   Când friptura este rumenă, se ia vinul și se pune în tavă,se mai lasă 5 minute și se stinge focul. 


 

marți, 22 decembrie 2015

Cozonaci cu nucă

   Dacă vrei să ai cei mai frumoși și mai gustoși cozonaci, urmează rețeta de mai jos.

   Ingrediente pentru 10 cozonaci:
   3.5 kg faină albă (tip 550),
   o lingură sare,
   200 gr zahăr,
   un litru lapte călduț,
   4 gălbenușuri și alte 4 ouă întregi,
   150 gr unt (sau margarină),
   200 ml ulei,
   2 esențe rom,
   coaja rasă de la 2 lămâi mari.
   Maia:
   175 gr drojdie proaspată,
   100 gr zahăr,
   1/2 l lapte călduț.
   Umplutura:
   1.5 kg nucă măcinată,
   coaja rasă de la o lămâie (sau scorțișoară),
   o lingură cu vârf cacao,
   550 gr zahăr,
   stafide înmuiate peste noapte în apă călduță cu rom (opțional).
   Pentru uns:
   câteva linguri de ulei (pentru uns tăvile),
   3 ouă,
   o lingură cu vârf smântână.


   Mod de preparare:
   Este important ca în casă să fie cald, ușa de la bucătărie să fie închisă, astfel încât temperatura să fie constantă.Toate ingredientele să fie la temperatura camerei, exceptând laptele care trebuie să fie căldutț, dar nu fierbinte.
   Se amestecă toate ingredientele pentru maia până se dizolvă drojdia.Se pune făina într-un lighean mare și se face gaură la mijloc.Se toarnă în acea gaură maiaua.Se lasă cam 30 minute, până drojdia se activează, se poate vedea că maiaua devine spumoasă.
   Se adaugă laptele, cele 200 gr zahăr, sarea (pe margine, nu direct peste maia) și se începe frământatul aluatului până devine destul de omogen.Se adaugă apoi ouălele bătute și iar se frământă până ouăle sunt încorporate de tot.Se adaugă untul (sau margarina) și iar se frământă până nu se mai vede untul.La final se adaugă uleiul, coaja de lămâie și esența de rom și se frământă cam 30 minute, până aluatul nu mai e lipicios deloc și fundul și marginile vasului în care se frământă este curat.Se acoperă vasul cu un prosop curat și se lasă la loc călduț, la crescut, pentru 2 ore.Aluatul trebuie să se tripleze în volum.
   Pe masa de lucru dată cu făină se împarte aluatul în 10 bucăți egale.Fiecare bucată se frământă ușor, doar cât să primească o formă rotundă, ca de chiflă.Se așază bucățile obținute pe un prosop mare curat.Se acoperă cu un alt prosop și se lasă la crescut încă 30 de minute.
   Se amestecă ingredientele pentru umplutură.Se gustă umplutura și se mai adaugă zahăr dacă este nevoie.
   Se ung cu ulei, inclusiv pe margini, 5 tăvi mai late și cu pereți mai înalți.Se ia fiecare bucată de aluat și se întinde o foaie subțire de un deget.Se pune pe foaie umplutura, cât se pote lua cu amândoi pumnii.Se întinde umplutura uniform peste aluat.Se rulează aluatul, ușor ca să nu iasă umplutura.Se așeză cozonacii în tavă, la distanță unii de alții.Se acoperă cozonacii cu prosoape de bumbac și se lasă iar la crescut pentru o oră.În acest timp se încinge cuptorul la 180C.Se ung cozonacii cu ouăle bătute cu smântână.Se pot unge cu mâna, nu e nevoie de o pensulă.Se dau la cuptor pentru o oră, până sunt rumeni deasupra.


 

luni, 21 decembrie 2015

Sărmăluțe în foi de varză

   Cui nu-i plac sărmăluțele? Nu cred să fie vreun român care să nu adore acest fel de mâncare, indiferent de perioada anului.

   Ingrediente:
   un kg carne tocată de vită și porc (pentru cei care nu țin regim, carnea de porc un pic mai grasă este mai indicată pentru un gust grozav),
   4-5 cepe mari,
   o căniță cu orez (de 100 ml),
   un ou,
   o legătură pătrunjel verde tocat,
   3-4 linguri bulion,
   puțină afumătură pentru gust,
   varză murată,
   cimbru,
   piper negru,
   sare.
 

   Mod de preparare:
   Se prăjește ceapa tocată (cu cât se pune mai multă ceapă prăjită, cu atât ies mai gustoase sarmalele) în ulei (amestecat cu apă pentru o rețeta dietetică).
   Orezul se umflă în prealabil, punându-se la fiert pentru aproximativ 15 minute.
   Se amestecă astfel: carnea tocată cu orezul umflat, ceapa prăjită, un ou, pătrunjelul tocat, sare, piper și bulion după gust.Atunci când se fac sarmale cu varză murată, se pune mai puțin bulion.În caz contrar, se pune mai mult bulion (5-6 linguri) și se acresc sarmalele cu borș amestecat cu bulion.
   Varza dacă este prea acră și sărată se ține în prealabil în apă rece care se schimbă de mai multe ori până are un gust acru acceptabil.
   Se pregătesc frunzele pentru sarmale, tăindu-le la dimensiuni potrivite și curățându-le de nervuri.

   Se toacă nervurile și miezul și se pun pe fundul cratiței.Se presară puțin cimbru și se pun câteva bucăți de afumătură.
   Se ia o frunză de varză și mai întâi se strânge puțin în mână pentru ca să curgă apa, după care se întinde pe suprafața palmei și se pune o lingură de compoziție (după cum preferă fiecare mărimea sărmăluțelor).Se înfășoară sărmăluțele ca un sul, băgându-se capetele la urmă.Se așază sărmăluțele în vasul pregătit, având grijă să mai adăugăm câte puțin cimbru și afumătură.
   La final se acoperă cratița cu frunze întregi de varză și se pune la fiert prin adăugare de la început de apă clocotită.
   Se pot fierbe pe foc mic sau în cuptor, adăugându-se câte un pic de apă fiartă, dacă este necesar. 



duminică, 20 decembrie 2015

Toba de porc

   Unul din preparatele din carne de porc este toba, fără de care masa nu este destul de gustoasă.

   Ingrediente:
   un cap de porc (fălcile, urechile şi limba),
   un kg șorici de porc,
   2 kg carne de porc cu grăsime,
   800 gr. ficat,
   1/2 căpăţână de usturoi,
   3 foi de dafin,
   o lingură sare mare,
   2 cepe,
   o lingură boabe de ienibahar,
   o lingură rasă piper boabe,
   o linguriţă rasă piper măcinat,
   o linguriţă coriandru măcinat,
   un stomac de porc bine spălat şi curăţat.



 

   Mod de preparare:
   Capul şi șoriciul se pârlesc bine.
   Se spală ficatul şi se îndepărteză bila cu grijă să nu se spargă fierea.
   Se pun bucăţile de carne din cap la foc, în apă rece, cât să le acopere cu 2 palme.
Se fierb la foc mic, spumând des, timp de aproximativ 60 de minute.După 60 de minute se adaugă restul de carne, foile de dafin, ienibaharul, boabele de piper, ceapa spălată (cu tot cu coajă) şi o lingură de sare mare.Se fierb încă o oră şi se adaugă ficatul.După ce toate sunt fierte, se oprește focul, se scoate carnea și se strecoară zeama.
   După ce s-a răcit, se desface carnea şi se taie în bucăţi potrivite împreună cu ficatul şi şoriciul.Se amestecă și se potrivește de sare.Se ia o cană din zeama în care au fiert cărnurile și restul se păstrează.Se amestecă zeama din cană cu usturoi, ienibahar, coriandru pisat şi piper.
   Se coase stomacul, bine curățat, la un capăt.Se umple stomacul de porc cu amestecul de cărnuri şi zeama aromată.Se coase stomacul la celălalt capăt şi se introduce în supa în care au fiert cărnurile pentru încă 30-40 de minute.
   Se scoate toba şi se lasă la răcit între două funduri de lemn, cu o greutate deasupra, pentru a-i da o formă și a scoate excesul de zeamă.
 

   Toba se păstrează la rece ca atare sau se afumă în prealabil.
   Toba se serveşte rece, pe platorile de aperitive.
   Cel mai bun însoţitor al său este muştarul şi/sau hreanul în oţet cu smântână.

sâmbătă, 19 decembrie 2015

Cum preparăm jumările?

   Cine nu știe cum să prepare niște jumări delicioase, să ia aminte la rețeta de mai jos.

   Ingrediente:
   grăsime de porc crudă, cu sau fără şorici (preferabil cu nişte cărniţă),
   sare,
   apă,
   boia de ardei dulce şi piper negru măcinat.

   Preparare:
   Grăsimea de porc se taie cu un cuţit, în cuburi cu latura de aproximativ 4 centimetri.
   Puneţi grăsimea la foc într-un vas în care adăugaţi 1-2 căni de apă, în funcţie de cât de întins este vasul.
   Apa previne doar lipirea iniţială a grăsimii şi se va evapora pe parcurs.
   Adăugaţi 2 linguri de sare.
   Fierbeţi sau frigeţi la foc mic aproximativ o oră, până când jumările sunt rumenite şi plutesc în untura rezultată.
   Scoateţi cu spumiera jumările din untură şi transferaţi-le într-o strecurătoare aşezată deasupra unui vas.
   Presaţi pentru a extrage restul de grăsime.
   Scoateţi jumările într-un vas şi presăraţi-le cu sare şi, după gust, cu boia de ardei dulce.Le va da o culoare frumoasă şi un gust mai interesant.



 

   Strecuraţi untura şi după ce s-a răcorit, turnaţi-o în borcane sau în oale de lut bine spălate (fără detergent) şi uscate.
   Jumările de porc se consumă ca atare, pe platourile de aperitive de iarnă, alături de cârnaţi (prospeţi sau prăjiţi), caltaboşi, tobă, brânză de burduf sau telemea, etc. sau se pot folosi la rețeta de pogăcele.
   În funcţie de intenţia dumneavoastră, cuburile se pot tăia mai mari sau mai mici.
   Dacă vă interesează în special să obţineţi cât mai multă untură, tăiaţi cuburile mai mici.Jumările vor fi însă mai uscate.

ShareThis