luni, 7 martie 2016

Despre Erizipel, simptome și tratament

   Semnele şi simptomele erizipelului includ intoxicaţie, febră şi apariţia focarelor de inflamaţie seroasă sau sero-hemoragică a tegumentelor, temperatură ridicată, starea generală alterată, prurit, durere, senzaţie de arsură, placard eritematos, edematiat, adenopatie regională.
 

   Erizipelul este o boală infecţioasă acută a tegumentelor şi a mucoaselor, caracterizată prin apariţia unui placard dermitic şi prin fenomene generale.Boala are o evoluţie ciclică, tendinţa la vindecare spontană şi nu conferă imunitate.Formele clinice ale erizipelului sunt eritematoasă, buloasă, flegmonoasă (infectie suprapusă), gangrenoasă.

   Tratamentul erizipelului se bazează pe regim la pat, cu membrul afectat imobilizat.

   Erizipelul este o boală infecţios-alergică, produsă de streptococul beta-hemolitic (grup A) şi manifestată clinic printr-o dermatită adesea rebelă, la nivel facial, pe gambe, dar nu sunt excluse şi alte localizări.
   De erizipel sunt afectate persoanele cu o sensibilitate individuală specifică, indiferent de vârstă.

   Diagnosticul diferenţial al erizipelului se face pentru tromboflebita profundă şi superficială, flegmonul gambei, limfangita, maladiile alergice, dermatitele, erizipeloid prin examenul sumar al sângelui.
   Sursa de infecţie a erizipelului o constituie bolnavii cu erizipel, precum şi alţi pacienţi cu diverse forme de infecţie streptococică (scarlatină, faringită, angină, otită, rinită, pneumonie, streptodermie, panariţiu, abces, flegmon), sau persoanele sănătoase purtătoare de aceşti germeni.

   Poarta de intrare a infecţiei streptococice o constituie leziunile de la nivelul pielii ori mucoaselor, sau diverse afecţiuni cronice: micoze, ulcere varicoase, ulcere trofice, flictene.
Mai frecvent este afectată pielea de pe față şi de pe membre, adică mai des sunt afectate părţile descoperite ale pielii.




   Perioada de incubaţie este de 2-8 zile, însă uneori ea se micşorează până la câteva ore.De la început apare o senzaţie de încordare, usturime, apoi o durere moderată în locul afectat şi în ganglionii limfatici regionali.Ulterior, peste câteva ore, se iveşte placardul erizipelatos cu tendinţa la extindere rapidă şi care prezintă toate caracterele procesului de inflamaţie.

   Frunzele proaspete de podbal sunt spălate, zdrobite și frecate pe un fund de lemn cu sucitorul de tăiței până iese un terci de frunze care se aplică pe porțiunile inflamate unde s-a localizat enzipelul.
   Din frunze se poate prepara însă și o infuzie (se taie frunzele mărunt, se opăresc cu apă clocotită, se lasă să stea puțin) și se pot folosi ca o compresă, după ce se răcește.
   Tot la fel se pot întrebuința și frunzele de varză, spălate și zdrobite.Ele înlătură orice inflamație provocată de erizipel.
   Foarte emolient și benefic este efectul sucului frunzelor cărnoase de urechelniță.Trecându-le prin storcătorul electric, se obține un suc cu care se ung ușor porțiunile inflamate sau se taie de-a lungul câteva frunze de urechelniță și se pun pe o farfurie, cu partea zemoasă în sus.Cu sucul care se prelinge din suprafețele secționate se ung zonele afectate de erizipel.
   Intern, se iau dimineața, cu 1/2 oră înainte de micul dejun, o ceașcă cu infuzie de ventrilică, iar pe parcursul zilei, încetul cu încetul, 3-4 cești cu ceai de urzici, până ce boala merge spre vindecare.

   De asemenea, se poate apela la tratament chirurgical, mai ales pentru membrele inferioare (tromboflebite, varice, ulcere trofice), pentru a elimina dereglările de circulaţie sangvină şi limfatică şi eliminarea streptococilor beta-hemolitici.
 

   Tratarea tardivă poate favoriza apariţia unor complicaţii precum abcese, gangrene, flegmone, tromboflebite, necroze profunde a dermei, adenite supurate, pneumonii, pleurezii purulente, nefrite, septicemii.

















duminică, 6 martie 2016

Roiba

   Roiba este o plantă erbacee, din bazinul mediteranean, extinsă la noi în culturi.Înaltă de 50-80 cm are tulpina muchiată, foarte aspră (scabră) şi agăţătoare.
   Frunzele dispuse câte 4-6 în verticele, sunt lanceolat-eliptice, pe margini cu peri recurbaţi, lungi și încârligați.
   Florile albe gălbui, fructele nişte boabe întâi roşii apoi negre.Florile în cime laxe, pauciforme, sunt de culoare palid-galbenă, iar fructele bace roşietice de mărimea unui bob de mazăre.
   Înfloreşte din iunie până la sfârşitul lui iulie.


   Acţiune farmaceutică: se pot folosi pentru prevenirea calculilor în special fosfatici, diuretice, saluretice, emenagog, tonic, dizolvă calculii în special cei fosfatici, elimină spasmele, provoacă apariţia ciclului întârziat.Are o puternică acţiune diuretică.

   Denumiri populare: broci, garanţă, iarbă de margine, iarbă vopsitoare, paţachină, rudă, rughie, ruibă, rumele, ştevie.

   Preparare: se poate folosi preparatul Tiruco (extract fluid de rădăcină de Roibă) de 3 ori pe zi câte 20-30 picături.
   Pulbere de rădăcină se poate lua câte 1 g de trei ori pe zi.
   3g de praf de rădăcină se pune la 250 ml apă şi se fierbe timp de 5 minute.Se strecoară şi se pot consuma 3 căni pe zi.
   10 g pulbere de plantă se va pune în 250 ml apă clocotită.Se acopere pentru 10 minute după care se strecoară.Se poate consuma de trei ori pe zi câte o cană din aceasta înainte de mese.
   Tinctură- 50 g de rădăcină mărunţită, preferabil măcinată cu râşniţa de cafea se va pune în 250 ml alcool alimenat de 70 de grade.Se agită zilnic, seţine la temperatura camerei pentru 15 zile după care se strecoară.Se va lua câte 10 picături- 1 linguriţă diluată cu apă de 3 ori pe zi, preferabil cu 15 minute înainte de mesele principale.




   În scopuri medicinale se întrebuinţează rădăcinile recoltate la sfârşitul celui de al doilea sau al treilea an de vegetaţie.


   Se poate folosi la următoarele afecţiuni: afecţiunile ficatului, ascită, cistite, colică renală, constipaţie, hepatite, litiază urinară, nefrite, pielo-nefrite, insuficienţă renală.

   În tradiţia populară: era cultivată prin grădinile ţărăneşti pentru că are în rădăcină un preţios colorant natural roşu. 

   Compoziţie chimică: rădăcinile conţin glicozizi oxiantrachinonici (alizarină, purpurina, etc), glicozizi.
   În unele ţări rădăcinile se folosesc pentru medicamente folosite la litiaza renală.

sâmbătă, 5 martie 2016

Dieta cu grapefruit

   Dieta cu grapefruit vă poate ajuta să pierdeți câteva kilograme nedorite, mai exact în  2 luni și jumătate puteți pierde chiar și 10 kilograme.

   Micul dejun:
   O jumătate de grapefruit sau un sfert de pahar cu suc neîndulcit.
   Două ouă de orice fel.
   Două felii de bacon.

   Prânz:
   O jumătate de grapefruit sau un sfert de pahar de suc neîndulcit.
   Salată cu orice fel de sos.
   Carne de orice fel și oricât doriți.

   Cina:
   O jumătate de grapefrit sau un sfert de pahar de suc neîndulcit.
   Salată cu orice fel de sos sau legume roșii sau verzi, preparate în unt și condimentate.
   Carne sau pește de orice fel, pregătit după preferințe.
   O ceașcă de cafea sau ceai.

   Gustarea înainte de culcare:
   Un sfert de pahar cu suc de roșii sau lapte degresat.

   Alimentele pe care le puteți consuma în timpul dietei:
   ceapă roșie, piper, ridichi, broccoli, cereale, porumb, spanac, legume care conțin amidon, spaghete, unt de arahide, jeleu sau gem, murături dulci, covrigei, fructe, sos pentru salate cu un conținut slab de calorii. 


   Alimentele pe care nu aveți voie să le consumați:
ceapă albă, cartofi, țelină, mazăre, morcovi, ceapă verde, chips-uri, fasole verde, lăptuci, maioneză, orice fel de brânză, hot dog, nuci, produse de panificație, dulciuri.




   Observații generale:

   Se consumă 8 pahare cu apă pe zi.
   La fiecare masă, se poate mânca pe săturate.
   La fiecare masă este necesar să se consume cel puțin cantitatea minimă de grapefruit indicată pentru aceea masă.
   Încercați să nu scoateți nimic din dietă, mai ales șunca de la micul dejun și salatele deoarece această combinație ajută la arderea grăsimilor.
   Grapefruitul sau sucul din acest fruct este important, deoarece se comportă ca un catalizator în procesul de ardere.
   Nu adăugați și nu diminuați cantitatea de grapefruit sau de suc indicată.
   Beți numai o ceașcă de cafea pe zi.Cofeina dezechilibrează producerea insulinei care împiedică procesul de ardere. 
   Nu mâncați între mese, iar dacă veți urma dieta cum trebuie, nu vă va fi foame.
   Puteți consuma alimente prăjite în unt.
   Nu mâncați desert, produse de panificație, legume albe sau cartofi dulci.
   Puteți dubla sau tripla porțiile de carne, salate sau legume.
   Urmați dieta timp de 12 zile, faceți o pauză de 2 zile și repetați cura.


vineri, 4 martie 2016

Cu ce tratăm artroza?

   Compresele folosite în caz de atroză se vor prepara din infuzii la care se vor folosi, de regulă, 2-3 linguri de plantă uscată, sau 3-4 linguri de plantă proaspătă, din una din următoare: frunze de mesteacăn, rădăcină de brustur, rădăcină de brândușă de toamnă, frunze de plop, flori de cartof, frunze de nuc, semințe de brândușă de toamnă, fructe de măceș, flori de liliac.
   În cazul cataplasmelor, plantele se vor înfășura într-o cârpă curată și se vor aplica pe locul dureros (tratamentul este valabil și în artrite și reumatisme).


    Se prepară un unguent din flori tocate de liliac amestecate cu unt în părți egale.Concomitent, se va folosi o infuzie de flori de liliac (proporție 1:10).Se lasă timp de 4 ore, după care se poate lua câte o lingură de 3-4 ori pe zi.

   Se iau paie de ovăz, se toarnă o cantitate corespunzătoare de apă și se fierbe timp de 30 de minute pe foc mic.Se aplică cataplasma călduță.

   Se prepară un decoct din rădăcină de brustur: se toarnă un pahar de apă clocotită peste o lingură de rădăcină dată de răzătoarea mică și se pune la foc mic, timp de 20 de minute.Se ia câte o lingură, de 4 ori pe zi, înainte de masă.Extern, se prepară un unguent din rădăcină de brustur, amestecată cu unt (se poate folosi din rădăcina de la decoct).

   Se toarnă ulei de măsline peste frunze tinere de nuc și se lasă timp de 3-4 ore, după care se aplică frunzele în 3-4 straturi pe locul bolnav.

   Se vor aplica de asemenea comprese calde din decoct de rădăcini și semințe de brândușă de toamnă.Peste o lingură de rădăcină se toarnă un pahar de apă.Se fierbe la foc mic, timp de 15 minute.



   Se amestecă 3 linguri de troscot cu 2 linguri de frunze de mesteacăn și 2 linguri de fructe de măceș.Se pune amestecul într-un termos și se toarnă deasupra un pahar de apă fiartă.Se lasă peste noapte, iar a doua zi se adaugă în infuzie și 2 lingurițe de sare.Se înmoaie o cârpă curată de bumbac în infuzia aceasta, se stoarce și se aplică pe locul bolnav.Se acoperă cu ceva gros și se menține până la dispariția durerii.

   Peste o lingură de frunze de plop se toarnă un pahar de apă clocotită și se lasă o oră.
Se vor aplica comprese, dar este recomandat să se folosească și intern: câte 1-2 linguri, de 5-6 ori pe zi.


   Se aplica peste locul bolnav cataplasme cu ceapă tocată sau usturoi pisat.

   Se pun într-un borcan flori de cartof (fără a le toca) până sus și se toarnă deasupra alcool sanitar sau altă tărie.Se pune un capac etanș și se lasă 7 zile la loc cald și întunecos.Se vor aplica comprese cu flori pe locul bolnav. 

   Se ia rădăcină de brustur, se spală bine și se dă prin mașina de tocat sau pe răzătoare, fără a o curăța.Se umple până la jumătate o sticlă de 1/2 l și se toarnă votcă până se umple sticla.Se acoperă bine și se lasă o săptămână la loc întunecos.Se aplică comprese pe locurile bolnave, se pune deasupra un prosop sau un fular de lână și se lasă până trece durerea.

joi, 3 martie 2016

Cura cu căpșuni

   Căpșunile reprezintă în realitate soiuri de fragi cu fruct mai mare făcând parte din aceeași familie de plante, familia Rosaceae.
 

   Ele conțin apă (89%), hidrați de carbon (7%), protide (0,8%), zaharuri(8%), vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, PP, K) și minerale (sodiu, potasiu, mangan, cupru, fier, calciu, fosfor,sulf, siliciu).Prin compoziția lor chimică, căpșunile tonifică și remineralizează organismul, încetinid procesul de îmbătrânire.
 

   Fructele sunt diuretic active, stimulând eliminarea acidului uric, a toxinelor și a excesului de colesterol din corp.În plus căpșunile bine coapte au și un efect laxativ.
 

   Conținând vitamina E, vitamine din complexul B și mangan, influențează funcționarea normală a sistemului nervos, fiind indicate atât în astenii cât și pentru prevenirea insomniilor.
 

   Conținând fier (component al hemoglobinei din sânge) și cupru (care ajută la absorbția fierului) sunt recomandate în tratamentul anemiilor.
 

   Au acțiune benefică asupra ficatului, ajutând prin vitamina K pe care o conțin, la funcționarea normală a sa.În acest sens cura cu căpșuni este benefică în insuficiența hepatică, litiaza biliară și dischinezii biliare.
 

   Căpșunile au rol hipotensor fiind indicate în hipertensiuni arteriale și alte boli cardiace.În plus au acțiune bactericidă și antihelmitică.


 

   Contra oxiurilor se recomandă 500 grame căpșuni dimineața pe stomacul gol fără a se consuma altceva până la prânz.
 

   Ele mai sunt indicate și în afecțiuni renale (inclusiv litiaze), reumatism, ateroscleroză, gută, varice, intoxicații alcoolice sau cu tutun, tuberculoză, etc.   

   Conținând doar puține zaharuri dar și vitamina E care este hipoglicemiantă, căpșunile pot fi consumate și de către diabetici, dar în cantități mai mici.
 

   Pentru persoanele care nu suferă de diabet se recoamndă 250-500 grame căpșuni pe zi, de preferință dimineața, timp de 7-14 zile.
 

   Diabeticii pot consuma până la 300 grame căpșuni zilnic.
 

   Căpșunile sunt containdicate atât intern cât și extern, persoanelor alergice, cărora le poate produce urticarie.

miercuri, 2 martie 2016

Despre sociofobie partea a doua

   Am scris o primă parte a acestui articol aici și vă invit astăzi să citiți urmarea.

   Psihologii susțin că acest sentiment de teamă socială își are rădăcinile în copilărie (ca majoritatea complexelor și fobiilor).Fie copilul copiază comportamentul unor părinți foarte timizi, fie suferă din cauza lipsei de atenție sau, dimpotrivă, din cauza prea marii ocrotiri din partea părinților. 

   Rădăcinile acestei timidități se găsesc în teama de aprecierile sau mai ales criticile celor care vă înconjoară.Sociofobul se străduiește totdeauna să facă o impresie bună, chiar dacă din cauza eforturilor peste măsură intră într-o încurcătură.Chiar și așa, în mod inconștient, el este pe deplin convins de la început de eșecul său.Chiar dacă nu se întâmplă nimic îngrozitor, el tot se îndoiește de propriile capacități.
   O persoană care suferă de sociofobie este o persoană nenorocită care crede că în relația cu ceilalți oameni nu are dreptul la nici o greșeală, însă are foarte multe șanse de a rata un lucru. 


   Părinții trebuie să țină seama că odrasla lor este practic condamnată să devina sociofob dacă:
   Copilul este protejat peste măsură, dacă nu i se da șansa de a se manifesta, de a deveni independent.

   Dacă este cicălit tot timpul.Copilul se va strădui să se comporte fără greșeală, însă părinții găsesc tot timpul motive pentru a-i face observație.La un moment dat copilul ajunge la concluzia că este certat pentru că este prost.



   Fobia socială este o boală destul de timpurie: cel mai adesea începe să se manifeste la 18-20 de ani.
   Este de la sine înțeles că, cu cât scăpați mai repede de orice semn al bolii, cu atât este mai bine.

   Dacă sunteți un sociofob obișnuit nu vă speriați: vă puteți vindeca.
   Principalul cu care trebuie să începeți este să vă permiteți să aveți unele lipsuri, să înțelegeți că ceilalți vă critică nu pe dumneavoastră, ci faptele și cuvintele dumneavoastră.Încă ceva: recunoașteți-vă teama, pentru că un dușman cunoscut, deja nu mai este atât de periculos.Dacă sunteți de acord că există un inamic, atunci trebuie să atacați!
   Mai întâi de toate trebuie să încetați să mai evitați situațiile îngrozitoare.Este de folos de asemenea dacă meditați la nereușită și dacă veți crede că v-ați obișnuit cu așteptările nereușitei.
   Imaginați-vă tabloul celor mai îngrozitoare urmări cu multe amănunte.Puneți-vă appoi întrebarea: De ce să ajung într-o asemenea situație?
   Trebuie să vă străduiți să simțiți cât se poate de bine și de profund starea în care ceea ce a fost mai rău este lăsat în urmă și nu mai aveți de ce să vă temeți.Acesta este începutul victoriei asupra temerilor de orice fel.
   Pasul următor: trebuie să fiți încrezător în forțele proprii.Poate că vi se pare că faptele și ideile dumneavoastră sunt neînsemnate.Nu este în nici un caz așa!Trebuie să învățați să vă simțiți puternic și să vă bucurați de cea mai mică victorie.Încetați să vă mai comparați cu alții: și cei care vă înconjoară au slăbiciunile lor, numai că nu le cunoașteți.


   Este paradoxal, dar fiecare boală va aduce un oarecare câștig. 

   Indispoziția dumneavoastră este o scuză extraordinară pentru o plimbare sau pentru un chiul de la o întâlnire de afaceri. Vă veți simți satisfăcut și cumva răzbunat.
   Acum ar trebui să găsiți câștigul pe care vi-l aduce sociofobia.
   Imaginați-vă că sunteți deja sănătos.Ce s-a schimbat în viața dumneavoastră? Cum reacționează la acest fapt prietenii, cei apropiați? Ce trebuie să faceți acum, chiar dacă nu doriți acest lucru?
   Dacă vreți într-adevăr să vă vindecați trebuie să renunțați la unele privilegii cum ar fi munca acasă.Dacă sunteți de acord, chiar de a doua zi trebuie să intrați în luptă.Aceasta nu va fi ușoară și puteți apela la ajutorul unui specialist, dar cel mai important este să vreți.



marți, 1 martie 2016

Dieta de 7 zile

   Varza este un aliment minune, capabil să stimuleze funcțiile ficatului (înlesnind catabolismul lipidic), să detoxifice și să crească diureza organismului, ceea ce va duce la necesitatea ingerării unei mai mari cantități de apă decât în mod curent. 

   Folosită sub formă de supă, varza reușește să vă reducă masa corporală cu până la 5-6 kilograme pe săptămână, cât durează cura.
 

   Marele dezavantaj al acestei cure ar fi dezechilibrul în principii nutritive pe care îl realizează, de aceea, va trebui să fiți precauți în urmarea acesteia. 
 

   În timpul acestei cure, evitați pe cât posibil să mâncați fasole (puteți mânca fasole verde) sau mazăre.  

   Luni: Supă și multe fructe. 
   Marți: Supă, fructe, un cartof copt. 
   Miercuri: Supă, fructe și legume. 
   Joi: Supă, fructe, un pahar de lapte degresat, una, două banane. 
   Vineri: Supă, puțină carne slabă, 150-200 grame, salată de roșii cu puțin ulei. 
   Sâmbătă: Supă, 200-250 grame carne slabă, salată de roșii. 
   Duminică: Supă, orez, legume și salată de legume.
    



      
   Cum obținem supa de varză:
 

   Ingrediente: 8-9 fire de praz, un kilogram de roșii, o varză mare (de 2 kilograme), 3 ardei grași, 1-2 țeline, pătrunjel, usturoi, ceapă, leuștean. 
 

   Mod de preparare:
 

   După tăierea zarzavatului, se călește la foc iute (un sfert de oră), după care se poate adăuga usturoiul, leușteanul și pătrunjelul.Totul se fierbe în 3 litri de apă și supa se servește de preferință caldă. 
 


ShareThis