miercuri, 21 august 2013

Epilepsia

   Epilepsia este o afectiune caracterizata prin manifestari convulsive si/sau echivalentele lor, cu caracter paroxistic, repetitiv, stereotip, se remit spontan, insotite de manifestari electroencefalografice caracteristice.

   Desi nu exista nici o metoda specifica pentru a preveni crizele epileptice, se pot incerca cateva schimabri ale stilului de viata:
- respectarea tratamentului prescris.
- adoptarea unui stil de viata sanatos, fara excese (privarea de somn, de hrana, consumul de alcool, cofeina si stresul contribuie la cresterea numarului de crize epileptice).
- evitarea conducerii de vehicule, utilaje si a activitatilor care pot pune viata in pericol.

   Factori precipitanti ai crizei:
- insomnia/somnul,
- febra,
- foamea,
- stresul,
- stimularea luminoasa intermitenta (televizor, calculator),
- stimuli sonori specifici,
- ciclul menstrual,
- lectura, calculul matematic,
- alcoolul, cofeina,
- atingerea tactila a anumitor zone specifice individuale: frunte, organe genitale,
- baia (epilepsia de imersie).

   Factori de risc pentru aparitia crizelor epileptice:
- istorie familiala de epilepsie (mai multi bolnavi de epilepsie in familie),
- nastere anormala si malformatii congenitale,
- traumatisme craniene,
- infectii cerebrale, (meningita, encefalita)  sau alte boli infectioase cu febra mare ( in cazul convulsiilor febrile),
- bolile cerebro-vasculare,
- tumorile cerebrale,
- intoxicatia/sevrajul la alcool, droguri sau medicamente,
- boala Alzheimer.



   Crizele epileptice sunt evenimente comportamentale, bruste si involuntare asociate cu descarcari electrice excesive sau hipersincrone in creier si pot fi insotite de aura psihica (partea de inceput a crizei, pe fond de constienta clara; este o criza partiala simpla, mereu aceeasi pentru acelasi bolnav; ramane clar in amintirea bolnavului, ceea ce-i permite sa-si ia masuri de prevedere; apare la jumatate din adultii epileptici).

   Desi boala priveste toate grupele de varsta, este mult mai frecventa la copii decat la adulti.Cea mai mare incidenta apare in timpul primelor luni de viata, apoi scade in timpul perioadei de maturitate si creste din nou la batranete, datorita aparitiei afectiunilor cerebro-vasculare.Epilepsia este mai frecventa in mediul social al claselor defavorizate, cu malnutritie, saracie, neglijarea copiilor.

   Manifestarile crizelor epileptice:
   Manifestarile prodromale incep cu cel putin 30 de minute inainte de criza si se pot manifesta prin: anxietate, iritabilitate, disforie, cefalee, stari confuzionale de profunzime variabila.

   Masuri de prim ajutor:
   In cazul aparitiei unei crize, o peroana care sufera de epilepsie va avea nevoie de ajutorul celor din jur pentru a trece cu bine peste episodul epileptic fara a avea si alte urmari neplacute sau grave.
   - Incercati sa ii acordati persoanei tot sprijinul si indepartati privitorii daca este cazul.
   - Ramaneti calm, majoritatea crizelor dureaza cateva minte (observati durata crizei).
   - Preveniti ranirea persoanei prin indepartarea obiectelor din jur  de care s-ar putea lovi, nu incercati sa tineti persoana imobilizata in nici o pozitie si ajutati-o sa stea cat mai confortabil (puneti o perna/patura sub cap daca aveti la dispozitie).
   - Nu puneti nimic in gura persoanei in timpul crizei si nu ii dati sa inghita apa, medicamente sau alimente, pana nu si-a revenit complet.
   - Dupa ce a trecut criza, capul pacientului poate fi intors lateral, pentru a elimina saliva/varsaturile.
   - Daca durata crizei depaseste 5 minute, sunati urgent la ambulanta.

   Crizele epileptice pot fi:

   Crize partiale, cand apar descarcari intr-un anumit centru epileptic, iar aspectul crizei depinde de localizarea focarului epileptic, care la randul lor pot fi:

   - Crize partiale simple, cand nu apare pierderea constientei: motorii (contractii musculare), somato-senzitive (parestezii, furnicaturi, intepaturi), senzoriale (manifestari vizuale, auditive, olfactive, gustative), vegetative (manifestari digestive, cardio-vasculare).
   - Crize partiale complexe, care incep cu un simptom al crizelor partiale simple, la care se asociaza tulburarea de constienta.
   - Crize partiale cu generalizare secundara, care incep cu crize simple sau crize partiale complexe si apoi devin generalizate.

   Crize generalizate sunt cele mai cunoscute de populatie, incep intr-un focar epileptogen, care la randul sau activeaza si alte focare si se asociaza cu pierderea constientei, cele mai frecvente fiind: 

   - Crizele de tip absenta (petit mal), care dureaza cateva secunde si se manifesta printr-o suspendare brusca a constientei, pacientul se opreste brusc in timpul unui act/fraze, avand privirea fixa si vaga, dupa care reia actul sau fraza, fara amintirea crizei.
   - Crizele generalizate tonicoclonice (grand mal), care se manifesta prin: pierderea brutala a constientei, o faza tonica (caracterizata printr-o contractura generalizata a musculaturii, oprirea respiratiei, privire fixa, dilatarea pupilelor), urmata de o faza clonica (caracterizata prin miscari generalizate, ritmice si violente, cianoza, salivatie abundenta, uneori sanguinolenta datorita muscaturilor limbii) si o faza comatoasa (cu respiratie greoaie, transpiratii abundente, relaxarea sfincterelor, cu pierderi de urina sau materii fecale), din care cel mai frecvent se prelungeste cu un somn profund care poate se dureze cateva ore.La trezirea din somn, bolnavul acuza stare de oboseala, dureri musculare, cefalee, dezorientare si amnezia totala a crizei.



   Statusul epilepticus este o stare particulara, care se realizeaza cand o criza persista mult timp sau se repeta, determinand o stare fixa si durabila.Statusul epileptic convulsiv este urgenta medicala neurologica cea mai comuna la copii, asociat cu morbiditate neurologica si cu mortalitate semnificativa.

   Dupa mai multi ani de evolutie a bolii, pot sa apara manifestari psihiatrice: tulburari de personalitate si de comportament (caracterizate prin: impulsivitate, iritabilitate, imaturitate, agresivitate), psihoze, tulburari de dispozitie, tulburari cognitive.

   Diagnosticul epilepsiei este bazat pe istoricul pacientului, pe examinarea lui neurologica, pe electroencefalografie si pe imagistica cerebrala.Diagnosticul epilepsiei este in prima instanta clinic, bazat pe descrierea crizelor, de obicei de catre un membru al familiei sau o cunostinta, deoarece pacientul poate sa nu fie constient de nici un simptom.Tratamentul este stabilit de catre medicul neurolog si trebuie inceput cat mai repede posibil de la debutul crizelor.




 

luni, 19 august 2013

Patrunjelul

   Patrunjelul este o planta erbacee legumicola, cu tulpina inalta, cultivata pentru radacina pivotanta, alba si pentru frunzele ei aromate, intrebuintate in alimentatie si in medicina populara. 
   Poarta si denumirile de gagaut, patlagele (pl.), patrunjica sau petersil.

   Compozitie chimica: apeina, betacaroten, brom, clorofila, cumarina, diastaze, cupru, fier, fosfor, flavonoide, iod, monoterpene, apiol, poliacetilena, principiu estrogen, pinena, magneziu, potasiu, calciu, sulf, sodiu, terpene, uleiuri esentiale, vitaminele: A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K, E, vitamina C mai multa ca portocala sau lamaia, acid pantotenic, linolinic, beta caroten.

   Este un bun stimulent general atat nervos cat si muscular, regleaza glandele endocrine, antianemic, antirahitic, antiscorbutic, aperitiv, antitoxic, depurativ, stomahic, diuretic, regleaza menstrele, elimina ureea, elimina acidul uric, la fel clorurile in exces, stimulent si regenerator al fibrelor musculare in special al celor ale musculaturii netede (intestinale, urinare, biliare, uterine) anticanceros, vermifug, cicatrizant, antiviral, repara pielea efectiv. 



   Frunzele si tulpinile neutralizeaza si ajuta la eliminarea toxinelor din organism, improspateaza respiratia, dizolva si ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi si ficat. 


   Fructele (semintele) de patrunjel sunt un puternic tonic digestiv, stimuleaza puternic glandele sexuale si au efect afrodiziac uimitor de puternic, combat alcoolismul. 


   Ajuta la trezirea poftei de mancare. 


   Ajuta la disparitia infectiilor distrugand o serie de germeni patogeni. Frunzele ajuta in toate afectiunile ficatului, inclusiv la ciroze sau hepatite distrugand germenii patogeni si chiar diferite virusuri.


   Ajuta la intarirea sistemului imunitar, inclusiv in HIV.


   Datorita faptului ca are un continut mare de vitamina C, K, beta caroten si antioxidanti este indicat in raceli si gripe.


   Ajuta la functionarea mai bine a splinei, ficatului si intregului sistem endocrin si digestiv. 


   Studii efectuate in Turcia au dovedit ca patrunjelul poate distruge o serie de bacterii si ciuperci parazite contribuind la intarirea imunitatii. 


   Suc proaspat sau frunze maruntite se pot consuma in timpul tratamentului cu citostatice ajutand la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor ajutand totodata la distrugerea celulelor canceroase.


   Se poate utiliza in urmatoarele afectiuni: abcese, acnee, afectiuni oculare, afectiuni digestive, afectiuni dermatologice, afectiunile prostatei, afectiuni vasculare, alcoolism, anemie, anorexie, ascita, astenie, atonia vezicii biliare si digestiva, balonari, bolile vezicii urinare (ajuta in special in retinerea urinei), cancer in special cel intestinal sau digestiv, dar si celelalte forme, celulite, ciroze, cistite, colecistite, colesterol in exces, colici, colite de putrefactie, contuzii, dermatoze, dismenoree, dispepsii, dureri de cap, dureri de stomac, edeme cardio-renale (inlatura apa in exces), febre intermitente, flatulenta, gastrita hipoacida, gripa, guta, halena, hepatite, hernie, hipertensiune arteriala, impotenta, imunitate scazuta, incontinenta urinara cu lamaie, infectii diverse inclusiv digestive, inflamatia pleoapelor, inflamatiile sanilor, insolatie, intoxicatii, litiaza biliara, litiaza renala, menstre dureroase, nervozitate, nevralgii, paraziti intestinali, pete ale pielii, pistrui,  psoriazis, raceli, reumatism, sterilitate masculina, tulburari de ciclu menstrual, tumori, ulcer stomacal, vicii ale sangelui, voma. 


   Contraindicatii: femeile gravide nu vor putea sa consume in timpul graviditatii deoarece poate provoca contractii uterine si chiar avort.


   Suc din frunze. Se dau prin storcatorul de fructe sau daca nu aveti prin masina de carne apoi se strecoara printr-o panza. Se bea in maximum 30 minute de la preparare cu de doua ori cantitatea de suc de morcov. 

   Se poate lua cate 15 linguri de suc pe zi, inainte de mese in cure de 30 zile la cei bolnavi de hepatite ajutand la distrugerea virusurilor (A,B,C).

   Frunze maruntite proaspete se consuma cate 1-3 lingurite o data in afectiunile mai grave.


   Doua lingurite de planta (frunze) la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute si se consuma dupa strecurare.


   Doua lingurite de planta-radacina, frunze) se taie marunt. Se pun in 250 ml apa ti se fierb timp de 15 minute dupa care se strecoara. Se consuma zilnic trei astfel de ceaiuri.


   O jumatate de kg de radacina se va fierbe intr-un litru de apa pana va scadea apa la jumatate. Se va strecura apoi se va consuma zilnic cate o portie dimineata si una seara in edeme sau in cazul ascitei. De asemenea se poate aplica pe afectiunile pielii.


   Se va macina o lingurita de seminte de patrunjel si se va pune in gura sub limba pentru 10 minute dupa care se va inghitii. Este un tratament pentru afectiunile endocrine in special sau pentru menstre dureroase.


   Se va taia marunt frunza de patrunjel si se pune cat sa o acopere otet alimentar, se va lasa apoi 3 zile. Se va aplica pe petele de pe piele de mai multe ori pe zi pana la disparitie cu un tampon de vata.


   Pulbere din seminte de patrunjel macinate cu rasnita de cafea. Se ia o jumatate de lingurita de 3 ori pe zi. Se tine sub limba pentru 15 minute apoi se inghite cu putina apa.




   Suc proaspat se poate consuma in amestec cu suc de morcovi sau alte plante in cantitate de 20ml de 3 ori pe zi. 


   Frunze de patrunjel taiate fin in amestec cu suc de lamaie si felii de ceapa se poate consuma ca salata in special la cei cu boli infectioase. Se poate lua perioade lungi de timp.


   In apa de spalat se poate pune decoct de radacina de patrunjel. Pentru aceasta se va fierbe un kg de radacina in 5 litri de apa timp de o ora, dupa care se strecoara si se pune in cada. Este o baie care se poate face zilnic pentru a se catifela si albi pielea.

   Pe piele in cazul echimozelor sau petelor se poate aplica cataplasma cu radacina de patrunjel fiarta, transformata pasta si aplicata sub pansament  peste noapte.

    Mentionam ca daca se consuma zilnic de 3 ori cate 20 ml de suc de patrunjel impreuna cu alte sucuri ajuta foarte mult la vindecarea cancerului.

sâmbătă, 17 august 2013

Trei noi diete

   Un nou articol cu trei scheme de regim, pentru persoanele care doresc sa isi controleze greutatea, sa dea cateva kilograme jos sau pur si simplu sa consume alimente mai sanatoase.In sectiunea "Diete" gasiti mai multe astfel de articole, de unde puteti alege ceea ce va avantajeaza cel mai mult.


 
   Prima este o dieta care promite pierderea a 5 kg intr-o luna, daca sunt respectate indicatiile, alimentele si gramajul acestora.

   Luni:
   Mic dejun: o cafea, o felie de paine prajita, doua rosii, 50 g de orez.
   Pranz: supa de legume, 100 g de carne de pui fripta, o piersica.
   Cina: salata din doua rosii si doi castraveti cu o lingura de ulei de masline.


   Marti:
   Mic dejun: ceai, doua felii de paine prajita, doua linguri cu miere si 150 g de salata de fructe.
   Pranz: supa de rosii, 100 g de salata de morcov cu telina.
   Cina: salata din doua rosii si doi castraveti cu o lingura de ulei de masline.


   Miercuri:
   Mic dejun: un pahar cu lapte, un mar si doua caise.
   Pranz: un cartof fiert, un morcov si 100 g de peste fript.
   Cina: 100 g orez, o rosie si un strugure.


   Joi:
   Mic dejun: o cafea, o felie de paine si 30 g de branza de vaci.
   Pranz: 75 g de orez cu 50 g de ciuperci si o piersica.
   Cina: doi cartofi fierti, 30 g de branza si o felie de pepene.


   Vineri:
   Mic dejun: o cana cu compot sau lapte, un ardei gras, 50 g de branza de vaci si un mar.
   Pranz: salata de varza cruda, o felie de paine prajita, 100 g de carne de vita si un strugure.
   Cina: doua felii de paine, 200 g de ciuperci, 100 g de telina fiarta si suc de portocale.


   Sambata:
   Mic dejun: o cafea, o rosie, un castravete si o felie de paine prajita.
   Pranz: doi cartofi, doi morcovi, 50 g de cascaval si o felie de pepene.
   Cina: 100 g de fasole verde, o rosie si 150 g de salata de fructe.


   Duminica:
   Mic dejun: 200 ml lapte, cinci biscuiti si un mar.
   Pranz: supa de rosii, doi cartofi fierti, doi morcovi si un pahar cu suc de fructe.
   Cina: o rosie, un castravete, o felie de paine si o piersica.


   Cea de-a doua dieta este indicata celor care vor sa piarda cateva kg sau sa se mentina in forma. E de preferat sa se urmeze aceasta dieta doua zile pe saptamana iar restul saptamanii sa se manance normal. Se recomanda consumul a 2l de apa plata/ zi in care se storc 2-3 lamai.
   Se consuma numai alimentele indicate si in cantitatile indicate.
   Ordinea in care se consuma alimentele permise este esentiala pentru ca aceasta dieta sa aiba efect.

   Mic dejun:
   - o piersica (naturala sau din compot),
   - un iaurt,
   - o cafea/ceai.

   Pranz:
   - o piersica (naturala sau din compot),
   - un iaurt,
   - un piept de pui fiert sau la gratar.

   Cina:
   - o piersica (naturala sau din compot),
   - un iaurt,
   - un ou fiert tare.


   Cea de-a treia dieta dureaza cinci zile si se bazeaza pe consumul de mere, avand ca rezultat in primul rand detoxifierea organismului, iar in al doilea rand, pierederea a 4-7 kg pe saptamana.



   Mai intai se vor reduce circumferinta abdomenului si a taliei. 
   Este posibil sa apara acneea din cauza dexintoxicarii si durerea de stomac din cauza schimbarii alimentatiei. 
   Evitati carnea de porc si grasimile dupa terminarea dietei deoarece stomacul ramane total curat. 
   Beti zilnic cel putin opt pahare cu apa, evitati bauturile racoritoare carbogazoase, chiar daca sunt dietetice. 
   Nu faceti exercitii fizice pe parcursul dietei si incercati sa dormiti cat mai mult.

   Prima zi:
   Mic dejun: Mere.
   Dejun: Mere.
   Cina: Mere.
   Se beau minim doi litri de apa pe zi.



   A doua zi:
   Mic dejun: Mere.
   Dejun: Salata verde cu lamaie sau otet, branza cottage, doi litri de apa pe parcursul zilei.
   Cina: Mere.


   A treia zi:
   Mic dejun: O felie de paine integrala, o felie de sunca sI un mar.
   Dejun: O salata verde mare cu morcovi sI ceapa.
   Cina: Mere


   A patra zi:
   Mic dejun: O felie de paine integrala cu o felie de sunca si un mar.
   Dejun: Salata de legume fierte, fara cartofi, ton cu lamaie.
   Cina: Cereale cu lapte degresat.


   A cincea zi:
   Mic dejun: Un mar, un ou prajit, o felie de paine integrala.
   Dejun: O salata de legume crude, carne la cuptor.
   Cina: Mere.





vineri, 16 august 2013

Fitness pentru destindere mentala

   Peste tot in jurul nostru auzim "30 de minute de miscare zilnic, cel putin o jumatate de ora de mers pe jos, miscare in aer liber, sport, sport si iarasi sport".Si cu toate acestea ritmul vietii de zi cu zi, indatoririle pe care le avem fata de familie, jobul, lipsa unui program care sa ne permita un timp rezervat doar pentru noi, ne fac sa uitam de acest cuvant: miscare.

   Exercitiile fizice au efecte pozitive nu doar in ceea ce priveste forma noastra fizica, dar ele favorizeaza si o foarte buna forma mentala. Putem obtine mai multa energie mentala, prin efectuarea periodica a exercitiilor fizice.

   Specialistii spun ca miscarea fizica favorizeaza intensificarea circulatiei sangelui, si implicit trimiterea oxigenului si a elementelor nutritive catre creier si muschi, in conditii mult mai bune, precum si eliberarea endorfinelor, hormonii placerii, in timp ce exersati. Aflati ce exercitii trebuie sa efectuati pentru a va destinde mental.

   La fel cum aveti nevoie de o zi in care sa reduceti mancarurile grase si prea pline de calorii si in care este mai indicat sa consumati doar sucuri de fructe, legume si multa apa, tot asa este un lucru extraordinar pentru corpul dv, sa va lucrati muschii, care si ei trebuiesc pusi la treaba.  



   Puteti executa o serie de exercitii zilnic si puteti alege ce vi se potriveste sau ce nu va cere un efort deosebit.
   Iata cateva exemple:

   Aleargarea pe loc timp de 5 minute.
   Puteti alerga pe loc si timp de numai 2 minute, nu veti pierde mult timp si nu trebuie sa respectati decat cateva indicatii:
   Incepeti prin a merge incet.
   Gradat, ridicati genunchii din ce in ce mai sus pana cand veti efectua o alergare usoara, pe loc.
   In timp ce efectuati acest exercitiu, puteti misca bratele pe langa corp, relaxat.

   Executati pasul piticului (30 de pasi).

   Va puteti aseza pe covor cu picioarele intinse si sa incearcati sa atingeti varful degetelor de la picioare cu palmele. Rasuciti trunchiul in stanga, sprijinind palmele in lateralul coapsei. Nu uitati de partea dreapta.

   Executati diferite miscari de brate deasupra capului. Exercitiul vizeaza spatele, pieptul, umerii, fiind efectuat timp de un minut.

   Stati cu picioarele departate, avand ca repere soldurile. Tineti genunchii usor indoiti, si intindeti bratele deasupra capului, palmele fiind stranse pumni.
   Coborati usor bratele, arcuindu-le si tinand coatele indoite. Veti cobori usor bratele pana ce ele vor ajunge in fata corpului.
   Ridicati din nou bratele, incordand spatele, pieptul si muschii bratelor. Repetati, efectuand miscari energice.

   Puteti sari coarda.Este un exercitiu care va rapeste doar doua minute. Iata ce trebuie sa faceti:
   Stati cu picioarele departate avand ca repere soldurile, tineti genunchii si coatele usor indoite, tineti manerele coardei la nivelul soldului, aproape de corp si … sariti o data. Sariti cate o data, pastrand un ritm lent.

   Executati podul, sprijinindu-va pe picioare. Acest exercitiu va consuma doar un minut, si veti vedea ca este foarte simplu de executat. 
   Stati intinsa pe podea, avand genunchii pe sol. Mainile sunt intinse pe sol, lateral fata de corp. Abdomenul este incordat.Ridicati soldurile pana ce corpul dv se afla in linie dreapta, de la umeri la genunchi. 

   Puteti efectua si un alt exercitiu, plecand de la pozitia orizontala initiala, descrisa mai sus.
   Iata fazele exercitiului: 
   Intindeti piciorul stang, si ridicati-l pana cand veti obtine un unghi de 90 grade fata de solduri.Intindeti varfurile picioarelor. Avand muschii abdominali incordati, departati usor piciorul, apoi reveniti la pozitia anterioara, la un unghi de 90 grade.Dupa 30 secunde de exersare, schimbati piciorul si repetati exercitiul.

   Pentru a va destinde psihic, nu aveti nevoie decat de cateva minute zilnic si de dispozitia pentru a face aceste exercitii.




   Executand exercitii ca si cele descrise mai sus, anume alergarea pe loc, efectuarea miscarilor cu bratele deasupra capului, saritura cu coarda sau executarea podului pe sol, veti observa ca va veti simti fortificata mental, veti avea mai multa energie pentru a investi in activitatile in care sunteti implicata si rezultatele activitatilor dv se imbunatatesc din punct de vedere calitativ.

 Un tonus bun nu poate decat sa aduca schimbari pozitive in viata dv.



joi, 15 august 2013

Cum sa amenajam camera copilului

   Locul pe care un copil il detine in casa trebuie sa fie bine stabilit si delimitat.Spatiul copilului, camera sa, o pregatim plini de emotie si bucurie, inca de dinainte ca acesta sa apara pe lume.Atunci cand copilasul este micut, camera sa trebuie sa reflecte o lume de basm, o lume plina de culoare si dragoste, dar sigura si protectoare.
 
   Varsta dicteaza forma mobilei. Fara discutie, mobila pentru cei mici nu poate fi masiva. Cand este alcatuita din mai multe elemente modulare, devine practica, utila, comoda si eficienta. Avantajul consta in faptul ca se pot asambla in diferite variante, in functie de varsta, preocuparile si necesitatile copilului.


   Mobilierul trebuie sa cuprinda tot ce este necesar unui copil, in functie de varsta sa, sa fie modern, colorat si vesel, dar in acelasi timp sa intruneasca toate conditiile de siguranta.
    Strictul necesar pentru studiu, joaca si odihna este suficient, nu trebuie ca aceasta incapere sa depoziteze lucruri inutile, dimpotriva sa fie cat mai aerisita si spatioasa.



   Copiii au chef sa se joace mereu, nicidecum sa stea linistiti intr-un colt al camerei. De aceea, mobilierul nu trebuie sa le stea in cale, sa ocupe mult spatiu ori sa fie sofisticat. Cu cat este mai simplu si mai functional, cu atat mai bine.Copilul si parintii vor fi mai fericiti.
   Lemnul este cel mai indicat material, fiindca se potriveste in orice camera si in orice situatie. El imprima o senzatie de caldura si intimitate.

    La alegerea mobilierului trebuie sa se tina cont de faptul ca acesta trebuie sa fie frumos si totodata ingenios armonizat cu restul accesoriilor. O camera in care exista un pat, o biblioteca si un birou nu are farmec, nu emana caldura sufleteasca daca nu are si un tablou, o veioza amuzanta sau cateva perne colorate.

   La prima vedere, tavanul nu ar trebui sa puna prea multe probleme in decorarea unei locuinte. Tavanul vopsit in tonuri deschise da iluzia de marire a camerei si totodata reflecta puternic lumina. Daca alegeti tapet si pentru tavan, este bine ca acesta sa fie uni.
 
   Pentru cel mic, podeaua reprezinta cel mai potrivit loc de joaca, de aceea, pardoseala trebuie sa fie parchetata. In nici un caz nu folositi gresie, faianta ori alte suprafete reci in camera celui mic.



   Oricat de mic ar fi copilul, este bine sa aiba camera lui, un loc in care sa se miste in voie, sa sesizeze importanta propriei persoane, sa devina responsabil pentru lucrurile sale, sa-l „structureze‘‘ dupa mintea lui, sa-i dea viata.
   
   Zugraveala trebuie sa cuprinda tonuri vesele, in culori deschise, pastelate, cu accesorii decorative de bun gust, simpatice.Tot ce inseamna decoratiuni interioare trebuie sa sublinieze perfect temperamentul celui mai mic locatar al casei, sa fie in acord cu varsta lui inocenta si preocuparile lui fanteziste.

   Prin cele doua aspecte, util si estetic, zugraveala reprezinta un mod eficient de protectie a peretilor. In acelasi timp, prin design, forma, colorit, compozitie si structura, ea infrumuseteaza ambianta din incapere.
   Alegerea culorii in care se vor zugravi peretii va depinde de efectul pe care aceasta il are asupra starii de spirit a copilului, de reflexia luminii si de orientarea incaperii.




   Trebuie avut grija in momentul alegerii culorilor cu care vrem sa zugravim camera micutului. Rosul stimuleaza activitatile intelectuale, portocaliul creeaza senzatia de caldura si sociabilitate, galbenul este indicat pentru camerele orientate spre nord, verdele da iluzia de indepartare si adancime, albastrul predispune la meditatie si concentrare, iar albul e potrivit in incaperile mici si intunecoase.

   In momentul in care se fac schimbari in camera copilului, prima persoana care trebuie intrebata asupra acestui fapt, este chiar el.Studiind personalitatea fiecarui copil se poate afla stilul ambiental care i se potriveste, dar si influenta acestuia asupra cresterii, dezvoltarii si educatiei sale.

   De stilul in care e decorata camera depinde rapiditatea cu care copilul creste si se dezvolta, modul in care gandeste, stilul in care abordeaza problemele.


   
   Folosirea tapetului este mult mai simpla decat zugraveala, el fiind mai rezistent in timp la activitatile copiilor.

   Tapetul se alege in functie de culorile in care este amenajata camera si de varsta copilului. Nu este recomandat tapetul cu motive agresive, indiferent cat de apreciat e de catre copil sau de cat de mult isi doreste un anumit desen sau un anumit erou.

   Patul din camera copilului trebuie sa fie frumos, decorativ, stabil, practic, comod, eficient, sa fie usor de intretinut si simplu de manevrat. 
   Este obligatoriu ca macar una dintre laturile patului sa se sprijine pe un perete. In cazul in care aveti doi copii, lucrurile sunt simple, daca au camere separate. 
 Daca fratii stau in aceeasi camera, amenajarea acesteia se va face tinand cont de principiul simetriei si al echilibrului. Fara indoiala, trebuie sa existe doua paturi alaturate ori suprapuse, indiferent de varsta, pentru ca ei au nevoie de un somn linistit, reconfortant si odihnitor.



    Camera clasica: prezinta o gama coloristica potolita: bej, crem, brun.
    Camera clasica pare a fi destinata copiilor care au preocupari preponderent intelectuale si care considera masa de studiu cea mai importanta piesa din incapere. 


   Camera sport: se potriveste copiilor cu aptitudini sportive. Acestora le plac jocurile care le pun in valoare forta fizica, disciplina si curajul.
   De aceea, rosul e culoarea cea mai potrivita pentru aceasta camera. Covorul nu-si mai are rostul aici, pentru ca il incomodeaza atunci cand alearga, iar pe laterala sifonierului trebuie fixat neaparat un minicos de baschet.



   Camera extravaganta: se potriveste perfect copiilor cu multe calitati iesite din comun si cu un comportament excentric. 
    Mobilierul are forme bizare, patul este ascuns in dulapul din perete, geamurile sunt pictate, iar perdelele lipsesc.
   Alaturarea culorilor se face intr-un mod straniu. Nuantele tari explodeaza alaturi de unele mai linistite. Totul scoate in evidenta personalitatea unui copil indraznet, care se entuziasmeaza din orice. Este un cutezator, care isi asuma riscurile fara teama.

   Camera eleganta: este potrivita mai ales pentru fetitele delicate si sensibile. 
   Culorile trebuie sa fie alese din gama roz, bleu, lila, iar perdelele sa aiba imprimeuri florale gingase, eventual funde si volane. 
   Surorile lui Barbie populeaza o astfel de camera.




miercuri, 14 august 2013

Leusteanul

   Leusteanul este o planta perena comestibila, folosita drept condiment in supe si in alte feluri de mancare. Planta poate creste pana la inaltimi de 2 metri si are flori galbene.

    Este o planta mediteraneana, descoperita si folosita pentru prima data ca aliment pe actualul teritoriu al Italiei.
 
   In traditia populara frunzele se pun in legaturi contra durerilor de cap.  Ceaiul din frunze se ia pentru guturai, tuse si tuse magareasca. 


    Se spune ca leusteanul ar fi, dintre toate plantele, paznicul gradinii. Daca cineva iti fura leusteanul din gradina, atunci verdeturile ti se usuca pentru ca nu mai are cine le pazi. Frunzele de leustean puse in apa de baie alunga gandurile negre.
 
   De Ispas sau Inaltarea Domnului, oamenii se bat cu frunze de leustean ca sa fie feriti de rele si de boli. La fel si vitele sunt batute cu leustean, ca sa se ingrase, sa fie sanatoase si pazite de vrajitoare.


    Se crede ca, tinut la brau sau la gat, in amulete, leusteanul, puternic aromat, alunga raul, indiferent de forma sub care s-ar manifesta acesta. Bucovinenii credeau ca radacina de leustean scoasa din pamant in Vinerea Mare, pisata si bauta seara, cate o lingurita, alunga raul din om.

    In Apuseni, mamele faceau pentru fetele lor turte de grau cu leustean verde si le dadeau sa manance in dimineata de Rusalii ca sa le fereasca de "zburatori", adica de furtunile hormonale ale adolescentei.



   Radacina pisata si oparita se pune calda la junghiuri si dureri reumatice.


   Toate partile plantei contin ulei volatil constituit din terpinol si alte terpene, derivati terpenici cumarinici si furanocumarinici precum si derivati ai acidului ftalic, rezine, hidrocarburi acizi numerosi intre care acidul acetic si benzoic. 


   In radacina leusteanului sunt prezente grasimi, gumirezine, taninuri, saruri minerale si diferiti acizi organici, intre care alcooli terpenici si esterii lor care au si veroridol.


   Actiune farmacologica: diuretic, hipotensiv, sedativ neurogen. Mareste secretiile salivare si gastrice.


   Regleaza ciclurile menstruale, deci are un efect emenagog si totodata calmeaza durerile. 


    Medicii din Grecia Antica au fost primii care au lasat insemnari despre efectele benefice ale frunzelor verzi ale leusteanului asupra digestiei, asimilatiei si sistemului nervos.

   Expectorant pulmonar, normalizeaza scaunele si contribuie la reglarea digestiei. 


   Radacina de leustean are o actiune diureticz si de reglare a functiilor digestive si de aceea face parte din multe diete de slabit.


   Ajuta la refacerea copiilor debili. Este un carminativ.


   Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni digestive, afectiuni ale glandelor salivare, afectiuni renale, anorexie, bronsite, cicluri menstruale dereglate, colici abdominale la copii, constipatie, debilitate, diaree, dismenoree, edeme cardiace si renale, gaze intestinale, hipertensiune, inapetenta, retentie azotata, stres, tahicardie, traheita, ulceratii tegumentare.


   Pe rani, ulceratii, furuncule se pun cataplasme cu leustean cules de dimineata, bine spalat si zdrobit cu sucitorul.

    Ca planta-medicament, leusteanul se poate consuma ca atare sau sub forma de suc, infuzie ori vin.

   Intern se poate consuma ca planta proaspata in salata sau in diferite produse alimentare ca si condiment.


    Balonarea se trateaza cu infuzie sau frunze verzi, puse proaspat tocate in ciorbe, direct in farfurie sau salata. De asemenea, s-a constatat ca infuzia de leustean topeste grasimile si elimina toxinele.

   Ceaiul din planta proaspata sau uscata se poate folosi pentru afectiunile de mai sus. O lingurita de planta la 100 ml apa clocotita. Se va lasa acoperit 10 minute, se strecoara si se vor putea consuma 3-4 astfel de ceaiuri pe zi. In cazul in care nu este vorba despre diabet, se va folosi indulcit cu miere poliflora. Leusteanul este antidepresiv, detoxifiant si afrodiziac.




  Ceaiul de leustean, constand intr-o cana de apa clocotita care se toarna peste o lingura de planta uscata, lasata 10 - 15 minute la infuzat, trateaza tusea convulsiva, edemele cadiace si renale, indigestiile.

   Cinci g de seminte adica o lingurita de seminte macinate se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se poate folosi in durerile abdominale sau stomacale, sau in cazurile in care intarzie menstruatia sau este neregulata.


   Vinul de leustean este cunoscut de multa vreme si e folosit impotriva retentiei de apa, a indigestiilor si anorexiei. Se prepara dintr-o suta de grame de leustean proaspat si maruntit, puse la macerat, pentru doua saptamani, in 750 ml de vin alb, natural. Vasul se tine la temperatura camerei. Dupa acest interval, lichidul se filtreaza si se pastreaza la frigider, in sticle mici, inchise la culoare. La nevoie se ia cate un paharel pe zi, inaintea mesei principale.

    Intr-un mixer electric se pune o mana de frunze proaspete, taiate nu foarte marunt, dupa care se adauga trei sferturi de pahar de apa. Se mixeaza vreme de 2-3 minute, apoi se lasa sa mai stea vreme de un sfert de ora, dupa care se filtreaza prin strecuratoarea pentru ceai sau prin tifon. Se obtine aproximativ un pahar de suc cu o culoare verde intensa, care va fi baut intr-o singura doza, dimineata, pe stomacul gol, pentru constipatie. Pentru curele de curatare a sangelui mai puternice se beau 2 pahare de suc pe zi: dimineata si seara.


marți, 13 august 2013

Dieta pentru 7 zile

   Continuam seria postarilor despre diete, prezentandu-va astazi un program pentru 7 zile, adica pentru o saptamana, la sfarsitul careia se vor pierde 4 kg.

   Dieta este adaptata sezonului primavara-vara, contine fructe si legume, care vor echilibra metabolismul.

   Scaderea in greutate va fi insotita de o imbunatatire a digestiei necesara pastrarii siluetei. 

   Salata de legume este principalul fel de mancare al saptamanii. Puteti folosi ce legume doriti in orice cantitate, cu conditia sa nu adaugati altceva decat ulei si sa nu fie mai mult de doua legume pe zi folosite la prepararea salatei. 

   Pentru ceaiul zilnic este preferabil sa folositi ceai verde, dar il puteti inlocui si cu alta planta care sa nu aiba insa efect calmant. Seara incercati sa beti ceaiul cat mai fierbinte pentru a transpira si a consuma caloriile „proaspete” aduse de cina. 



   Luni:
   Dimineata: o jumatate de ceasca cu suc de portocale; un ou; o felie de paine; o jumatate de ceasca de iaurt; un ceai cald neindulcit.
   Pranz: 150 g de ton (daca e din conserva, scurgeti bine de ulei); salata de legume; un ceai cald.
   Gustare: o ceasca de iaurt.
   Seara: 180 g  carne de pui fiarta; salata de legume cu o lingura de ulei de masline; un mar mic; un ceai fierbinte.


   Marti:
   Dimineata: o portocala; un mic bol cu cereale fara zahar; o jumatate de ceasca de iaurt; un ceai cald.
   Pranz: 160 g de carne de pui fiarta; salata de legume; o felie de paine; o jumatate de ceasca de iaurt; un ceai cald.
   Gustare: o jumatate de ceasca de salata de morcovi si telina (facuta cu o lingurita de ulei).
   Seara: 200 g de ton; salata de legume fierte; o piersica; un ceai cald.


   Miercuri:
   Dimineata: o jumatate de grepfrut; 50 g de branza; o ceasca de iaurt; o felie de paine.
   Pranz: omleta cu ciuperci (doua oua si o jumatate de ceasca cu ciuperci); salata de legume; o felie de paine; o jumatate de ceasca cu smantana; un ceai cald.
   Gustare: Doua mere.
   Seara: un ou fiert tare; salata de legume cu o lingura de ulei de masline; o portocala.


   Joi:
   Dimineata: o piersica; un mic bol cu cereale fara zahar; o jumatate de ceasca de    smantana; un ceai cald.
   Pranz: 100 g de branza; salata de legume cu doua linguri de ulei de masline; o felie de paine; o jumatate de ceasca de smantana.
   Gustare: o portocala.
   Seara: 200 g de ton; salata de legume; o jumatate de ananas; un ceai fierbinte.


   Vineri:
   Dimineata: o jumatate de ceasca cu suc de portocale; un ou fiert tare; o felie de paine; o jumatate de ceasca cu iaurt; un ceai cald.
   Pranz: 150 g de ton; o felie de paine; o jumatate de ceasca cu smantana.
   Gustare: un mar.
   Seara: 150 g carne de pui fiarta; salata de legume cu o lingura de ulei de masline, un ceai fierbinte.


   Sambata:
   Dimineata: o jumatate de grepfrut; un bol de cereale fara zahar; o jumatate de ceasca cu smantana; un ceai cald.
   Pranz: 100 g de branza; salata de legume; o felie de paine; o ceasca cu iaurt.
   Gustare: o piersica cu o ceasca de iaurt.
   Seara: 200 g ficat de pasare fript; salata de legume; o portocala; un ceai fierbinte.

 
   Duminica:

   Dimineata: 50 g de branza; un ou fiert tare; o felie de paine; un ceai cald.
   Pranz: 200 g de ton, doua rosii, o felie de paine, 50 g cascaval.
   Gustare: o portocala.
   Seara: 150 g de carne de pui fiarta; salata de legume cu o lingura de ulei de masline; o jumatate de grepfrut; un ceai fierbinte.






ShareThis