sâmbătă, 21 august 2010

Cum să cureţi corect LCD-ul şi plasma


Te-ai săturat de petele de degete şi murdărie care apar pe ecranul televizorului? Nu uita că aceste suprafeţe sunt foarte sensibile şi, dacă nu ştii cum să le cureţi, le poţi strica. Iată câteva sfaturi utile.
Plasma şi ecranul LCD necesită o îngrijire aparte. Chiar şi aşa, curăţarea acestor suprafeţe poate fi făcută rapid şi fără riscuri. Uite cum trebuie să procedezi!
Apă distilată pentru ecranul LCD
Pentru curăţarea ecranului LCD ai nevoie de apă distilată şi o cârpă moale, din bumbac.
Apa trebuie pulverizată pe cârpă în aşa fel încât bumbacul să se umezească, nu să fie ud.
Curăţa apoi ecranul uşor, cu mişcări circulare, fără să apeşi prea tare.
Dacă trebuie să elimini urme persistente, accelerează mişcările circulare, dar fără să apeşi mai tare.
Foloseşte o cârpă din bumbac pentru plasmă
Acest tip de ecran este foarte sensibil. Înainte de a te apuca de curăţat,citeşte manualul de instrucţiuni şi recomandări ale producătorului.
Dacă se permite utilizarea unui lichid de curăţare, atunci acesta trebuie pulverizat pe o cârpă din bumbac şi în nici un caz direct pe ecran.
După ce ai trecut cârpa umedă pe întreaga suprafaţă a ecranului, usucă-l cu o altă cârpă curată şi uscată.
Uite ce nu trebuie să faci
*Nu aplica soluţiile de curăţat pulverizând direct pe ecran (soluţia se poate scurge şi poate provoca un scurtcircuit);
*Nu folosi şerveţele de hârtie pentru că acestea pot zgâria ecranul;
*Nu apăsa, nu şterge viguros;
*Nu folosi soluţii care conţin apă minerală, apă de la robinet, amoniac, alcool etilic, care distrug suprafaţa ecranului sau îl pătează permanent;
*Nu şterge plasma sau ecranul LCD în timp ce televizorul este deschis.

marți, 17 august 2010

Cum se face zacusta de vinete

Zacusca cu vinete este o reteta traditionala romaneasca ce pastraza gustul si savoarea legumelor pentru lunile friguroase de iarna.
Ingrediente zacusca de vinete:
8 kg vinete
3 kg gogosari
2 kg ceapa
2 kg ardei gras
3 kg rosii
1 l ulei
sare, piper boabe, foi de dafin

Modul de preparare a retetei:
Vinetele se coc, se curata de coaja si se lasa sa se scurga. Putem folosi vinete care au fost congelate, le lasam sa se dezghete pentru a se elimina din apa pe care o contin, apoi se toaca sau se paseaza cu gheara mixerului. Mie imi place zacusca in care se pot deosebi legumele, asadar folosesc mixerul la o turatie redusa pentru a nu distruge textura legumelor.
Gogosarii si ardeii se coc, se curata si se taie cubulete sau se dau prin masina de tocat, pe sita mare. Rosiile se oparesc, se curata de coaja, se taie cubulete si se lasa sa se scurga partea apoasa, pentru ca zacusca de vinete sa iasa mai scazuta.
Ceapa se toaca si se caleste. Se adauga vinetele tocate, gogosarii, ardeii, rosiile, sare. Zacusca de vinete se lasa pe foc mic, pe o tabla, sa fiarba pana cand legumele sunt fierte iar uleiul se strange la suprafata. Se adauga condimentele, se mai lasa 10 minute pe foc si este gata. Zacusca de vinete pregatita astfel poate fi consumata imediat sau poate fi conservata la borcane.
Pentru a pastra zacusca de vinete pentru iarna punem zacusca fierbinte in borcane. Borcanele cu zacusca de vinete se fierb apoi la bain-marie 1 ora si apoi se lasa sa se raceasca in apa in care au fiert. Pregatita astfel, putem pastra zacusca de vinete cateva luni chiar daca nu avem pivnita.

 

Cum se pun gogosarii murati

Gogosarii murati se pastreaza foarte bine peste iarna. Borcanele cu gogosari murati pot fi deschise fara probleme, borcanul inceput nu va face floare daca este tinut pe balcon sau in pivnita.

Ingrediente gogosari murati:
Pentru un borcan de 10 l:
6 - 8 kg gogosari
frunze telina

Pentru 1 l de otet de murat:
300 ml oţet (9 grade)
700 ml apa
30 g sare
1 foaie de dafin
5 boabe de piper
1 boaba enibahar
optional: 10 g zahar

Modul de preparare a retetei:
In functie de marime, forma si cat de sanatosi sunt, intr-un borcan de 10 l pot fi pusi la murat cam 6- 8 kg de gogosari.
Se aleg gogosarii, se reteaza codita si se spala. Se aranjeaza apoi gogosarii in borcane si se indeasa in gura borcanului cozi de telina sau ramuri de visin. Acestea se pot pune si dupa ce turnam otetul, ca sa fie mai usor sa il turnam in borcan (altfel trebuie turnat incet si va stropi).
Se fierbe apa cu otet, sare, zahar (optional) si mirodenii apoi se toarna peste gogosari. Pentru a nu crapa, se aseaza borcanul pe o tabla metalica sau lama a doua cutite puse in cruce. Se lasa borcanul sa se raceasca in bucatarie, apoi se leaga cu celofan si se dau la rece. Gogosarii murati pot fi consumati in cca. 4 saptamani.

Cum se pun castrevetii murati in saramura

Castravetii murati in saramura sunt muraturi care pot fi consumate la foarte multe retete de mancare. Din castravetii murati in saramura se prepara mancare de castraveti, sunt utilizati la salata boeuf etc. In timpul fermentatiei lactice zaharurile continute de castraveti sunt in mare parte metabolizate de bacterii, astfel incat castravetii murati in saramura au valoare nutritiva neglijabila, furnizand insa fibre alimentare si unele vitamine si minerale.
Ingrediente castraveti murati in saramura:
Castraveti potriviti - mici
1 l de saramura se prepara din 1l apa si 25g sare
Tulpini de marar uscat, frunze de telina, crengute de visin
optional: 2-3 ardei iuti la un borcan de castraveti murati de 3 l

Mod de preparare:

Castravetii se spala si se aranjeaza in borcane, cat mai compact. In locurile ramase intre castraveti se pot pune ardei iuti, hrean, marar. Cand borcanul este plin, se curata cativa catei de usturoi (cam 3-4 catei de usturoi pentru fiecare kg de castraveti murati) si se pun in borcan.
Se dizolva sarea in apa calduta, apoi se toarna peste castraveti. Cantitatea de saramura se calculeaza ca jumatate din volumul borcanelor umplute cu castraveti: pentru un borcan de 10 l se prepara 5 l de saramura.
Borcanele nu se umplu complet (se pune saramura doar cat sa acopere castravetii pusi la murat) deoarece cand incep sa fermenteze vor da pe afara. Se aranjeaza la gura borcanelor crengute de visin, tulpini de marar uscat, cozi de telina, astfel incat sa tina castravetii scufundati in saramura. In acelasi timp aceste mirodenii vor da un gust deosebit de bun castravetilor murati.
Borcanele cu castraveti pusi la murat in saramura se lasa cateva zile in bucatarie la caldura, sa inceapa sa fermenteze. Cand fermenteaza, saramura se poate revarsa din borcane. Daca am umplut borcanele cu castraveti prea mult si vedem ca se umfla, putem pune borcanele in interiorul unei tavi sau in cratite, astfel incat saramura sa nu curga pe jos.
Dupa cateva (3-4) zile, cand vedem ca saramura s-a retras, semn ca fermentatia s-a redus, vanturam zeama castravetilor apoi legam borcanele la gura si le dam pe balcon, la rece.
Castravetii murati in saramura se vantura cel mai usor varsand saramura intr-o oala si amestecand in saramura folosind mixerul cu tel. Alta metoda este de a varsa saramura dintr-o oala in alta. Indiferent de metoda folosita, saramura este bine vanturata cand nu mai este deloc vascoasa. Daca dupa ce au fermentat, borcanele cu castraveti murati in saramura sunt puse intr-un loc racoros, nu mai necesita sa fie vanturate prea des. Daca insa vremea se incalzeste si vedem ca apare floare in borcane, trebuie sa curatam floarea si sa vanturam castravetii, altfel pot capata miros si gust neplacut.
 

vineri, 13 august 2010

Cum scapam de tantari


Ţânţarii ne dau mari bătăi de cap în această perioadă. Înţepăturile sunt neplăcute şi, în plus, insectele pot aduce boli grave. Iată câteva metode pentru a ţine ţânţarii departe de locuinţă, precum şi pentru a-i "extermina" pe cei existenţi.
Dacă locuieşti aproape de un parc cu un lac, ţânţarii sunt cea mai mare problemă a ta. În afara pastilelor antiţânţari, care se găsesc în orice magazin, poţi folosi şi produse naturale.
Beţişoare parfumate şi frunze de nuc
Mirosul emanat de frunzele de nuc arse goneşte ţânţarii.
Acelaşi efect îl au beţişoarele parfumate;
Dacă îţi place mirosul de cuişoare, presară zilnic într-un recipient puţin ulei esenţial şi vei scăpa şi de micile bâzâitoare atât de agasante.
Bicarbonat şi ulei de măsline
Bicarbonatul de sodiu are multe virtuţi, căci în spatele pudrei albe se află un puternic insecticid netoxic.
Amestecă o linguriţă de bicarbonat cu 4 linguri de ulei de măsline. Umple o sticlă cu vaporizator cu o jumătate de litru de apă şi adaugă amestecul.
Pulverizează de mai multe ori pe zi, până la dispariţia insectelor.
Ulei esenţial de muşcată
Uleiul esenţial de muşcată e un excelent repulsiv pentru ţânţari.
Amestecă o picătură de ulei esenţial de muşcată cu 10 picături de ulei vegetal şi aplică pe zonele expuse ale corpului.
Atenţie: uleiul esenţial de muşcată e interzis în timpul sarcinii şi alăptării.
Uleiul de cuişoare este un remediu bun împotriva ţânţarilor. Nu trebuie decât să ţii în casă un recipient mic în care torni din când în când câteva picături de ulei de cuişoare.
Condimente în ghiveci
Măghiran, mentă, cimbru, busuioc, mărar. Iată lista plantelor aromatice pe care te poţi baza că te vor scăpa de vizitatorii nepoftiţi.
Aceste plante cresc din abundenţă în balcoanele scăldate de soare. Aşa devin o adevărată armată vegetală împotriva „invadatorilor".
Dacă în locuinţa ta există multe vaze cu flori sau acvarii, schimbă cât mai des apa din ele.

Spray-urile sunt utile
Te scapă de aceştia pentru o scurtă perioadă de timp (câteva ore). E foarte important să citeşti şi să respecţi indicaţiile notate pe ambalajul produsului.
În general, nu este indicat accesul oamenilor în încăperea în care a fost aplicată o cantitate mare de soluţie timp de câteva ore.
Pastilele, ieftine şi bune
Reprezintă o metodă ieftină şi de cele mai multe ori eficientă.
Acestea nu costă mai mult de 1 leu, iar efectul lor durează aproximativ o noapte.
Este bine să le achiziţionezi împreună cu dispozitivul special pentru priză.

marți, 3 august 2010

Noile reguli de politete in secolul XXI

Nepoliticos insemna pana mai ieri sa injuri pe cineva cand esti la volan, sa scuipi in public sau sa te scarpini in nas pe strada. Vremurile s-au schimbat, si o data cu ele, si regulile de politete.

In secolul XXI, am mai inventat cateva reguli prin care catalogam o persoana drept nepoliticoasa. Spre exemplu, e necivilizat sa vociferezi daca ospatarul iti aduce o alta marca de apa minerala decat cea pe care ai cerut-o sau daca ti se pare normal sa primesti mici cadouri (inclusiv cele de la firmele de PR) fara sa multumesti.

In Vest, acest tip de grosolanie apartine persoanelor educate, dar care se vad extrem de importante sa se mai preocupe si de semeni.

Eticheta la telefon

In secolul nostru e nepoliticos si daca, atunci cand vorbesti la telefon, apesi pe difuzor, astfel incat sa mai auda si altcineva convorbirea. La fel de nepoliticos este sa trimiti un mesaj (si nu sa suni) cand iti parasesti iubitul, cand anulezi o intalnire, cand lauzi pe cineva sau cand iti exprimi condoleantele.

Vreau sa ajut...

Daca ti-ai facut un obicei din a-ti psihanaliza prietenii, atunci cand acestia nu iti cer sfatu­ri­le, afla ca exista o posibilitate uriasa sa ii jignesti implicit. Iar o alta regula noua de politete a aparut atunci cand primesti o invitatie. Printre megaocupatii din Vest, s-a conturat obiceiul de a intreba: „Cine mai vine?” Complet nepoliticos!

Iar o alta regula noua de politete a aparut atunci cand primesti o invitatie. Printre megaocupatii din Vest, s-a conturat obiceiul de a intreba: „Cine mai vine?” Complet nepoliticos! Iata un mic test care iti dezvaluie implicit noi norme de politete:

Raspunde sincer la urma­toarele intrebari. Fiecare „Da” inseamna un punct.

- Dojenesti chelnerul cand nu iti aduce exact ce ai comandat?

- Esti nepoliticoasa cu un om doar pentru ca isi face meseria?

 - Stergi imagini cu tine de pe aparatul foto al altcuiva?

- Inchizi telefonul in timp ce interlocutorul inca vorbeste?

- Te intalnesti cu un prieten si o ora vorbesti doar de problemele personale?

- Stai langa cineva la masa si apoi iti dai seama ca nu ii stii numele?

- Te intalnesti cu un doctor, nu in cabinet, si ii povestesti despre toate bolile tale?

- Vii la o cina, dar nu poti sa mananci nimic din ce ti se ofera?

Scorul:
0-3 Nu esti inca coplesita de importanta.
4-5 Crezi ca planeta graviteaza in jurul tau.
6-8 Uita-te in oglinda si spu­ne-ti des: „Exista si alti oa­meni importanti pe lumea asta!”

luni, 2 august 2010

Cum sa-ti montezi singur parchetul


Apartament de bloc, casă sau vilă, birou, toate au duşumele, iar acestea trebuie acoperite astfel încât să arate bine, să ne reflecte personalitatea şi să ne placă.
Cel mai uşor de montat şi cele mai ieftine sunt produsele cu prindere tip clic.
Utilizează folie izolantă
Aşează un strat de izolaţie împotriva zgomotului de paşi. Acesta nivelează în plus eventualele găuri şi denivelări.
Fixează primul rând de plăci folosind pene.
Lasă o distanţă de 10 până la 20 mm faţă de perete, partea cu pană spre perete, partea cu nut spre interior.
La o îmbinare cu click este bine să lucrezi cu ciocanul special pentru lemn.
Îndreaptă denivelările
Cu ajutorul unei scânduri de îndreptat sau cu o sfoară de zidărie verifică denivelările şapei.
Nu este admisă o diferenţă de peste 4 mm pe metru.
Denivelările mari se vor îndepărta cu chit, apoi lasă să se usuce complet.
Scurtează tocul uşii folosind un fierăstrău coadă de vulpe cu înălţimea unei plăci plus izolaţia.
Marcaţi lungimea corectă
Pe ultima placă a fiecărui rând marchează lungimea corectă cu un echer minus 10 - 20 mm şi tăie corespunzător. Ultimele plăci dintr-un rând sunt montate folosind un corp metalic.
Al doilea rând se va începe cu bucata tocmai tăiată.
Montează mai întâi pe lăţime, apoi pe lungimea camerei. Decupează găurile pentru ţevile de încălzire sau tăiaţi-le rotund cu maşina de găurit specială.
Taie piesa din spate oblic şi lipeşte-o.
Fixează plintele la final
Plintele sunt lipite, înşurubate, fixate mecanic sau bătute în cuie. Taie capetele oblic şi folosiţi colţari de interior şi exterior.
Pentru tratarea finală a pardoselii lustruieşte-o cu un ulei sau ceară specială.

ShareThis