duminică, 1 mai 2016

Ciocolata, un aliment benefic?

   Oamenii de știință au arătat rolul pozitiv al numeroșilor antioxidanți prezenți în cacao.Aceștia contribuie la protejarea împotriva oxidării colesterolului care astupă arterele și scade fluxul sangvin.De asemenea, s-a descoperit un alt grup de antioxidanți, care sunt și compuși importanți ai ceaiurilor, în ciocolata amară și în cea cu lapte.Aceștia se pare că joacă un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare, îmbunătățește sistemul imunitar și chiar participă la scăderea riscului anumitor forme de cancer.
   În orice caz, o anchetă desfășurată pe un eșantion de 6.000 de bărbați și femei a scos la iveală că ciocolata contribuie în proporție de 20% la aportul total de substanțe necesare organismului.


   Toată lumea este de acord asupra unui singur punct: atunci când luăm o bucată de ciocolată este dificil să o mai lăsăm din mână până nu o mâncăm.Conform anumitor teorii, această poftă este datorată unor substanțe active aflate în ciocolată.
   Se spune, de exemplu, ca feniletilamina imită un hormon degajat atunci când suntem îndrăgostiți.
   Anadamidele se leagă de aceiași receptori cerebrali ca și canabisul.
   Ciocolata stimulează eliberarea de endorfine și alte substanțe naturale ale corpului.Dar, în practică, nici una dintre aceste substanțe nu reușește să producă aceleași efecte pentru toți cei care mănâncă ciocolată.


   Cuvântul ”ciocolată” provine dintr-o expresie indiană de pe vremea conchistadorilor, care înseamnă hrana zeilor.
   Mult timp a fost greu de crezut că deliciosul amestec de cacao, zahăr și lapte, care se topește în gură, stimulând gusturile noastre, poate fi și benefic pentru sănătate.
   Totuși, cercetările recente demonstrează că, în ciuda opiniilor mult timp răspândite conform cărora ceea ce are gust bun trebuie să fie obligatoriu rău pentru sănătate, ciocolata este un cocteil de substanțe cu potențial protector pentru organism.
   Ciocolata are efecte benefice pentru sănătate numai dacă oamenii o consumă cu măsură.




   Medicina s-a preocupat foarte mult asupra riscului creșterii nivelului colesterolului provocat de alimentele bogate în grăsimi saturate.
   Este limpede astăzi că, la origini, toate grăsimile saturate nu au aceeași nocivitate; unele dintre ele nu au repercusiuni asupra colesterolului, precum acidul stearic, care intră în proporție de 30% în compoziția de grăsimi a ciocolatei.
   Efectele surprinzătoare ale ciocolatei la nivelul compoziției sângelui nu se referă numai la grăsimi și la colesterol.
   Deseori considerat ca un aliment care furnizează corpului un aport rapid de zahăr, ciocolata dispune de fapt de un indice glicemic relativ scăzut.
   Dacă mâncați ciocolată, glicemia dvs. va crește regulat, dar nu la fel de repede ca în cazul altor alimente sau băuturi ușor digerabile, pe bază de amidon sau zahăr.


   În cazul ciocolatei, în urma a mai multor teste și studii clinice, s-au demontat mai multe mituri.


   Consumul de ciocolată între mesele principale nu provoacă creșterea sau scăderea zahărului din sânge.Chiar și diabeticii au posibilitatea să se înfrupte din gustoasa ciocolată creată special pentru ei, dar numai din când în când.
   Ideile false privind efectele ciocolatei nu se limitează asupra glicemiei: auzim deseori spunându-se că ciocolata provoacă probleme cutanate, precum pușeele de acnee.Și aici, cercetările clinice arată că nu este adevărată această idee.
   Nu a fost demonstrat nici că ciocolata declanșează migrene sau că este o cauză majoră a cariilor dentare.Dimpotrivă, cercetătorii au descoperit că taninul, fosfatulșsi fluorul din cacao favorizează prevenirea cariilor diminuând formarea plăcii dentare.În plus, proteinele lactice prezente în ciocolata cu lapte protejează împotriva cariilor, în timp ce acidul oxalic al ciocolatei are un efect similar reducând aciditatea din gură.Ceea ce este problematic din acest punct de vedere, este zahărul din compoziția ciocolatei, care trebuie îndepărtat prin periajul dentar, efectuat de altfel după orice alimente consumate.Deci, este preferabilă alegerea ciocolatelor puternic dozate în cacao.
   Contrar unei opinii foarte răspândite, ciocolata nu face rău ficatului.Acest lucru se poate întâmpla numai dacă vom consuma ciocolată în exces.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis