duminică, 31 mai 2015

Ciuboțica-cucului


   Crește cu precădere pe câmpiile din zonele deluroase și prealpine și o găsim la margini de păduri și sub tufișuri.


   Se mai numește aglică, anghelină, aglici, agrișel, calce, cinci-foi, cizma-cucului, talpa-gâștii, țâța-caprei, țâța-oii, urechița -ursului.


   Are o tulpina inalta de 10-20 de centimetri, ce se termină cu o umbrelă florală de un galben deschis, cu un parfum slab.
   Florile galben aurii se ridică din centrul acestei rozete.


   Planta are o infuență liniștitoare asupra inimii și a nervilor, este un bun somnifer, înlătură tulburările nervoase, elimină toate substanțele toxice.




   Cine are predispoziție spre boala articulațiilor sau afecțiunilor membrelor (artrită și reumatism) este sfătuit să bea zilnic o perioadă mai lungă de timp una până la două cești de ceai de ciuboțica-cucului. Durerile puternice se vor atenua și cu timpul vor dispărea complet.


   Ceaiul de ciuboțica-cucului este în plus și un mijloc excelent de întărire a nervilor și de tonifiere a inimii, calmează migrenele și durerile de cap pe bază nervoasă, are efect asupra inflamației miocardului, a hidropiziei și a tendinței spre apoplexie. 

   
   O fiertură de rădăcini de ciuboțica-cucului, amestecată cu miere, rezultă un ceai pentru rinichi care ajută la eliminarea calculului vezical (pietrei de vezică).

   În afecțiunile inimii se recomandă vinul de ciuboțica-cucului, pe care ni-l putem prepara singuri primăvara. Se umple o sticlă de 2 litri cu flori proaspete de ciuboțica-cucului (umbrelele florale întregi), fără a se îndesa, iar deasupra se toarnă vin alb natural, curat. Florile trebuie să fie acoperite cu lichid. Sticla se lasă, astupată ușor cu un dop de plută, să stea 14 zile în soare. În afecțiunile cardiace se ia din când în când câte o înghițitură de vin, cardiacii pot să bea până la 3 linguri pline pe zi.




   Ceai contra insomniei:
   - 50 grame de ciuboțica-cucului,
   - 25 grame de flori de levănțică,
   - 10 grame de sunătoare,
   - 15 grame de con de hamei,
   - 5 grame de rădăcini de odolean.
   Se opărește 1 linguriță (cu vârf) din acest amestec cu ¼ litru de apă și se lasă să stea 3 minute. Ceaiul se bea foarte cald, cu înghițituri mici, înainte de culcare. Se poate îndulci cu puțină miere, după gust.


   Ceai depurativ de primăvară:
   - 50 grame de ciuboțica-cucului,
   - 50 grame de mlădițe de soc,
   - 15 grame de frunze de urzici,
   - 15 grame de rădăcini de păpădie.
   Se folosește 1 linguriță (cu vârf) din acest amestec la ¼ de apă, plantele se opăresc și se lasă să stea 3 minute. Se beau în timpul zilei 2 cești, înghițitură cu înghițitură, ceaiul se îndulcește eventual cu puțină miere. (Prin mlădițe de soc se înțeleg mugurii tineri, care tocmai răsar primăvara). 

sâmbătă, 30 mai 2015

Legumele în cosmetică

   Fiecare tip de ten se confruntă la un moment dat cu probleme și acestea se pot rezolva cu ingrediente deloc pretențioase.Apelăm la ce găsim în cămară și frigider, aplicăm o mască și ne bucurăm de rezultate.

   Măști care au ca ingredient principal, morcovul:

   - un morcov ras amestecat cu o lingură de lapte se aplică pe față pentru 20 de minute, după care se curăță tenul cu suc de morcov.Pielea rămâne catifelată și hidratată.
   - un morcov ras se amestecă cu un albuș de ou bătut spumă, se adaugă făină până când se obține o pastă omogenă, care se întinde pe față și gât pentru 20 de minute.Masca este indicată tenului gras.
   - o mască din morcov ras se întinde pe față în strat subțire pentru 20 de minute, apoi se curăță fața care se împrospătează.
   - un morcov ras se pune pe un tifon și se aplică pe față pentru 15-20 de minute, apoi se clătește tenul cu apă călduță.Aplicând o astfel de mască de 2-3 ori pe săptămână, timp de o lună de zile, reușim să schimbăm o piele palidă, fără culoare, ștearsă, într-una vie, ca și cum ar fi prins un bronz uniform.
   - pentru un ten gras, palid, se aplică o mască obținută dintr-un morcov ras amestecat cu o cantitate mică de talc.
   - pentru a reda prospețimea tenului și a revigora un ten obosit, aplicăm o mască formată din trei morcovi rași, amestecați cu o lingură de piure de cartofi proaspăt și o jumătate de gălbenuș de ou.Toate ingredientele se amestecă foarte bine, se aplică pe față într-un strat uniform și se păstrează pentru 15 minute.



   Ajutorul primit de la roșii: acestea conțin săruri minerale și vitamine, sunt foarte folositoare, au mult potasiu și sunt des folosite în cosmetică, în diferite combinații.

   - brânza de vaci amestecată cu roșii este foarte bună pentru orice tip de ten.Două linguri de brânză proaspătă se amestecă cu o lingură de lapte, o lingură de ulei de floarea-soarelui și o roșie pasată.Amestecul obținut se întinde pe față pentru 15-20 de minute, apoi se clătește tenul cu apă călduță, iar după câteva minute cu apă rece.
   - aspectul unui ten gras cu pori măriți poate fi îmbunătățit prin aplicarea unor felii de roșie proaspătă pe tot tenul.Acestea se țin 10 minute, după care fața se clătește cu apă rece.
   - tot pentru porii măriți vă puteți așeza pe față, pentru 15-20 minute o bucată de pânză înmuiată în suc de roșii.
   - o roșie pasată se amestecă cu o cantitate mică de amidon, apoi se adaugă câteva picături de ulei vegetal.Pasta obținută se întinde pe față pentru 20 de minute, apoi se clătește tenul cu apă călduță.Masca este destinată tenului uscat.

   Castravetele, un ingredient de bază:

   - un masaj al tenului cu o bucată de castravete proaspăt poate ajuta în caz de transpirație excesivă la nivelul feței.
   - se amestecă două linguri de brânză de vaci, o lingură de lapte, o linguriță de ulei de floarea-soarelui, un castravete dat pe răzătoare, puțin pătrunjel verde.Amestecul obținut se întinde pe față pentru 15 -20 de minte, apoi se clătește tenul cu apă călduță.La final fața se clătește cu apă rece.
   - împotriva pistruilor sau a petelor, se masează fața cu o bucată de castravete și apoi se unge fața cu iaurt.La final se clătește fața cu apă călduța, iar pielea rămâne catifelată.
   - pentru o piele ofilită și palidă se aplică o mască din castravete ras amestecat cu miere care se păstrează pentru 20-25 de minute, apoi tenul se spală cu un decoct din petale de trandafir.
   - pentru a întârzia apariția ridurilor, se așează pe acele locuri predispuse, felii de castravete congelat.
   - se curăță un castravete de coajă, se taie felii și se aplică pe față și gât pentru 3-5 minute, apoi se amestecă un morcov dat pe răzătoare cu un gălbenuș de ou și se aplică pe față pentru 20 de minute.Tenul se clătește cu apă călduță și apoi cu apă rece.
   - putem face ca pistruii să fie mai puțin vizibili dacă se spală tenul cu suc proaspăt de castravete de câteva ori pe zi.

vineri, 29 mai 2015

Cum ne ajută prazul și ridichea neagră

   Vă prezentăm astăzi câteva beneficii ale prazului și ale ridichii negre și vă arătăm cum putem profita de ele și cum este indicat să le consumăm.

                                                        Prazul

   Acesta conţine: vitamina B şi C, fier, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, mangan, sulf, siliciu, esenţă sulfoazotată, mucilagii, celuloză.

   Indicaţii:

   Uz intern:
   - dispepsii,
   - anemie,
   - reumatisme, artrită, gută,
   - afecţiuni urinare,
   - azotemie, insuficienţă renală,
   - obezitate,
   - arteroscleroză.

   Uz extern:
   - abcese,
   - furuncule,
   - cistite,
   - retenţie de urină,
   - hemoroizi,
   - bătături şi întărituri,
   - înţepături de insecte,
   - plăgi,
   - îngrijirea tenului.



   Mod de folosire:

   Uz intern:
   - crud, tăiat foarte subţire, în salată, amestecat cu alte crudităţi.
   - decoct de praz, supe, apa în care s-a fiert prazul.

   Uz extern:
   - suc de praz + lapte sau zer: în loţiuni contra roşeţelor şi a erupţiilor feţei.
   - suc de praz + miez de pâine: rezultă o pastă care grăbeşte colectarea în abcese şi furuncule.
   - contra furunculelor: cataplasme cu părţile albe ale prazului, zdrobite în foarte puţină apă îndulcită.
   - contra retenţiei de urină şi a cistitelor: se fierb la foc domol 6 fire de praz acoperite cu ulei de măsline. Se aplică pe partea de jos a abdomenului, calde.
   - contra bătăturilor şi locurilor întărite: se pune la macerat în oţet timp de 24 ore, o frunză de praz; se aplică noaptea cu partea umedă. Calozitatea se va coji. Se repetă, dacă este nevoie.
   - contra înţepăturilor de insecte: cu o căpăţână de praz, tăiată în două, frecaţi bine (după ce aţi extras acul). Usturoiul şi ceapa dau aceleiaşi rezultate prompte.
   - contra plăgilor: frunza de praz constituie un pansament antiseptic şi cicatrizant.

                                                         Ridichea neagră

   Indicaţii:

   - Litiază biliară şi urinară,
   - Colecistite,
   - Dispepsii,
   - Insuficienţă hepatică,
   - Ficat colonial,
   - Afecţiuni pulmonare, bronşite cronice, astm,
   - Gută, reumatisme, artrite cronice,
   - Tuse convulsivă,
   - Rahitism,
   - Alergii,
   - Scorbut,
   - Eczemă.



   Mod de folosire:

   - Crudă în aperitive (se taie felii subţiri, sau se rade și se adaugă după gust, sare, ulei, lămâie).
   - Suc proaspăt extras: 20-50g pe zi (100-400g în cazurile de litiază biliară).
   - Contra tusei (de orice fel): sirop preparat în următorul mod: aşezaţi într-un vas de pământ straturi alternative de rondele de ridiche neagră şi de zahăr candel. A doua zi veţi constata că s-a format un sirop abundent. 4-6 linguri pe zi (din acest sirop) ameliorează tusea cea mai rebelă. Siropul acesta este pe de altă parte unul dintre cei mai buni fortifianţi care se pot da unui copil care are probleme de creștere sau unui adolescent obosit.

joi, 28 mai 2015

Retușuri prin make-up

   Se știe că femeile sunt veșnic nemulțumite de ceva, că mereu apelează la trucuri pentru a-și acoperi defectele.Micile retușuri, îndeplinite așa cum trebuie, îți pot oferi un ten cu care să te poți mândri.
   Să vedem care sunt cele mai des întâlnite probleme și cum le îndreptăm prin make-up.

   Nas prea lat:

   După ce aplicăm fondul de ten sau pudra în nuanța obișnuită, se trasează o linie verticală de la radacină până la vârful nasului cu pudră într-o nuanță mai deschisă. Pe ambele laturi ale nasului se aplică o nuanță închisă (umbră), apoi se acoperă întreg nasul cu o undă ușoară de pudră în nuanța normală. Efectul este uimitor. 

   Ochi obosiți:

   Pentru ca ochii să nu mai aibă un aspect obosit, ne putem apăsa ușor 5 minute pleoapele cu palmele. Astfel, ne vom recăpăta echilibrul, iar ochii se vor odihni. 

   Maxilar pronunțat:

   Pentru a face ca maxilarul să nu pară atât de pronunțat, folosim pudră și culori utilizate la umbrirea pleoapelor. Se obține un efect vizual aplicând pe mijlocul bărbiei o pată de pudră deschisă la culoare. Astfel este distrasă atenția de la maxilar spre bărbie. Efectul este și mai bun dacă aplicăm pudră mai închisă la culoare, cum ar fi ocru, de la ureche spre bărbie. 




   Puțin roșu discret se poate adăuga de la ureche spre colțul gurii. Să nu uităm însă ca toate petele de culoare vor fi atenuate dinspre centru către margini, astfel încit să nu se vadă dungi sau pete, ci doar culori pale, pierdute. 

   Pleoape căzute:

   Se conturează pleoapele chiar la rădăcina genelor, se estompează treptat fardul spre partea exterioară a pleoapelor, apoi se aplică un ușor fard ocru în zona unde pleoapa este mai căzută. 

   Buze prea subțiri:

   Acest defect se poate corecta cu ajutorul creionului pentru conturarea buzelor. Nu trebuie să exageram însă: conturul desenat nu va depăși linia buzelor decât cu maximum 1mm. Pentru ca totul să pară cât mai natural și să se mențină în timp, la mijlocul buzei superioare conturul se desenează cu creion alb. Peste toate liniile se aplică rujul, buzele părând astfel mai pline într-un mod cât se poate de natural. 

   Alte mici trucuri:

   Dacă sprâncenele sunt prea coborâte asupra ochilor, putem smulge câteva fire de la partea inferioară a sprâncenelor, pentru a mări distanța de la sprâncene la pleoapa superioară. 

   Distanța între sprâncene, la rădăcina nasului, trebuie sa fie egală cu lățimea însumată a degetelor mijlociu și inelar.

   Dacă avem sprâncene groase și la partea superioară unele fire rebele, acestea trebuie îndepărtate.



  

miercuri, 27 mai 2015

Caloriile din fructe partea a 2-a

   Vă aducem în atenție o nouă postare despre fructe și caloriile acestora, pentru a vă fi de folos atunci când urmați un regim sau o dietă.

   Mandarina: este comparabilă cu portocala, dar conține mai puține minerale. Fructul este energetic și înlesnește evacuarea intestinală.
    100 de grame de fruct conțin:
   - Calorii: 47,
   - Glucide: 11 g,
   - Fibre: 1,9 g,
   - Vitamina C: 30 mg,
   - Calciu: 33 mg.




   Mărul: este considerat un aliment-medicament, devenind un punct de referință în alimentația dietetică. Este tonic, răcoritor, antiseptic intestinal, depurativ sanguin și este indicat în astenii, surmenaj, reumatism, artritism, stări febrile, insomnii, nervozitate, cefalee. 
   100 de grame de mere conțin:
   - Calorii: 51,
   - Glucide: 12 g,
   - Indice glicemic: 38,
   - Fibre: 2 g,
   - Vitamina C: 5 mg,
   - Magneziu: 12 mg.




   Para: este depurativ, laxativ, remineralizant și nutritiv, fiind indicat în anemii, surmenaj, TBC. 
   100 de grame de fruct conțin:
   - Calorii: 55,
   - Glucide: 13 g,
   - Indice glicemic: 37,
   - Fibre: 2,3 g,
   - Vitamina C; 3 mg,
   - Magneziu: 7 mg. 




   Piersica:
   100 de grame de fruct conțin:
   - Calorii: 50,
   - Glucide: 12 g,
   - Indice glicemic: 42,
   - Fibre: 1,4,
   - Vitamina C: 8 mg,
   - Magneziu: 8 mg.




   Portocala: este remineralizantă, antiinfecțioasă, digestivă, diuretică și laxativă. Este indicată în convalescențe, anemii, anorexii, demineralizări și prevenirea bolilor infecțioase. 
   100 de grame de fruct conțin:
   - Calorii: 39,
   - Glucide: 8,5 g,
   - Indice glicemic: 44,
   - Fibre: 2 g,
   - Vitamina C; 50 mg,
   - Magneziu: 13 mg.




   Pruna: este energetică, diuretică, laxativă, fiind indicată în astenii, anemii, surmenaj, ateroscleroză.
   100 de grame de fruct conțin:
   - Calorii: 52,
   - Glucide: 12 g,
   - Fibre: 2,5,
   - Vitamina C: 3 mg,
   - Magneziu: 8 mg.




   Smochina: este tonifiantă, nutritivă, diuretică și laxativă, fiind recomandată în astenii, stări acute, inflamații urinare și pulmonare.Smochinele se recomandă copiilor, adolescenților, convalescenților, bătrânilor și sportivilor. 
   100 de grame de smochine proaspete conțin:
   - Calorii: 54,
   - Glucide: 12 g,
   - Fibre: 2,5,
   - Potasiu: 250 mg,
   - Calciu: 42 mg,
   - Magneziu: 20 mg.


   100 de grame de smochine uscate conțin:
   - Calorii: 27,
   - Glucide: 62 g,
   - Fibre: 18,5,
   - Potasiu: 983 mg,
   - Magneziu: 70 mg.



   Strugurele: este diuretic, remineralizant, energetic, stimulant și decongestionant hepatic, fiind recomandat în anemii, convalescențe, remineralizare, dispepsii, dermatoze, intoxicații.
   100 de grame de struguri proaspeti conțin:
   - Calorii: 73,
   - Glucide: 16 g,
   - Indice glicemic: 46. 


   100 de grame de struguri uscati conțin:
   - Indice glicemic: 64,
   - Fibre: 0,9 g,
   - Vitamina C: 4 mg,
   - Magneziu: 7 mg.





marți, 26 mai 2015

Dietă pentru cinci zile

   Vă arătăm astăzi, într-o scurtă postare, un plan de dietă pentru cinci zile. Nu este ceva complicat, ideea de bază este ca în fiecare zi să se consume un anume aliment sau o grupă de alimente.Această dietă este foarte asemănătoare dietelor disociate.Foarte important este să nu trișați pe parcursul celor cinci zile și să nu uitați să vă hidratați.La sfârșitul perioadei veți avea cu 4-5 kg mai puțin.

   Prima zi:

   - se consumă un kg, un kg și jumătate de fructe, împărțite în porții mici.Puteți alege un singur sortiment sau mai multe, orice fel de fructe, în afară de banane.

   A doua zi:

   - se consumă trei porții de orez pe zi, aproximativ 150 g orez/porție, fără sare.Orezul se poate găti cu verdețuri, iar între mese se pot consuma salate de legume crude, cum ar fi: țelină, ardei, roșii.Salatele se pregătesc cu zeamă de lămâie și fără ulei.




   A treia zi:

   - se consumă doar lapte, maxim 3 litri, chefir, lapte acru.

   A patra zi:

   - se beau doar sucuri din fructe sau legume, chiar combinații din 2-3 fructe și o legumă, după preferință.

   A cincea zi:

   - se consumă legume, fierte sau crude: conopidă, fasole verde, broccoli, sfeclă roșie, morcovi, ardei, gulii, praz, roșii.Dacă le consumați crude, preparați salate, la care adăugați iaurt și zeamă de lămâie.

luni, 25 mai 2015

Remedii naturiste pentru diferite dureri

   Atunci când tratamentele nu își fac efectul așa cum ne dorim, apelăm la diferite remedii din natură, la diferite comprese și ceaiuri.Vă dezvăluim astăzi câteva astfel de remedii pentru diferite dureri.

   Pentru dureri de oase:

   Se bea zilnic o cană de infuzie de flori de ciuboțica cucului, până când durerile vor dispărea.

   Pentru dureri lombare:

   Comprese cu sare caldă (pusă într-un săculeț de pânză) sau o cărămidă caldă învelită într-un prosop. 
   Comprese calde cu apă amestecată cu puțin oțet (sau cu biter suedez).
   Cataplasme cu piure de cartofi fierbinte.
   Băi de șezut cu ceai de coada calului.
   Se beau zilnic trei căni de ceai din următorul amestec din plante în părți egale: coaje de salcie, mesteacăn, soc, coacăze negre.




   Pentru dureri reumatice:

   În primul rând se recomandă să se renunțe o perioadă mai lungă la supe de carne, carne de vită, carne de porc, afumături.
   Nu se va consuma alcool.
   Decoct de coajă de salcie (2-3 linguri de coajă uscată și pisată pentru un litru de apă). Se beau 2-3 căni pe zi.
   Infuzie de coada calului - zilnic se beau 1-2 căni de ceai, minimum trei săptămâni.
   Borș proaspăt - o cură de o săptămână pe lună liniștește durerile.Borșul stabilizează circulația sângelui și este un mijloc excelent de întărire a sănătății.
   Pe locurile dureroase se vor pune comprese cu frunze de varză (în prealabil se strivesc puțin cu sucitorul și se încalzesc pe plită).
   Pe locurile dureroase se pot pune cataplasme cu ceapă crudă tăiată felii, cu hrean, cu frunze calde de varză fiartă sau cu tămâie caldă.
   Se mai pot pune și cataplasme cu argilă.



   Pentru dureri menstruale:

   Infuzie (cu o linguriță amestec de plante la o cană de apă) din următorul amestec de plante în părți egale: traista ciobanului, gălbenele, coada șoricelului. Se beau 2-3 căni pe zi.
   Infuzie de mentă, de rozmarin sau de conuri de hamei, 3-4 căni pe zi.
   Infuzie de pătrunjel (se pun 20 grame de frunze proaspete de pătrunjel în jumătate de litru de apă clocotită și se lasă 10 minute să infuzeze. Se bea pe parcursul unei zile câte o înghițitură, la intervale regulate.
   Se lasă să fiarbă 5 minute 100 grame de semințe de pătrunjel într-un litru de apă, apoi se lasă acoperit 10 minute. Se beau mai multe ceșcuțe pe parcursul zilei.
   Se aplică în regiunea inferioară a abdomenului cataplasme calde cu frunze de varză fiartă.

duminică, 24 mai 2015

Caloriile din fructe

   Urmăm diete peste diete, facem mișcare și știm că fructele și legumele sunt cele mai bune în lupta cu kilogramele.Dar cunoaștem oare ce fructe să consumăm în funcție de numărul de calorii?

   Ananasul
   100 de grame de ananas proaspăt conțin: 
   - Calorii: 52,
   - Glucide: 12 g,
   - Indice glicemic: 66,
   - Fibre: 1,2 g,
   - Vitamina C: 25 mg. 


   100 de grame de ananas din compot conțin:
   - Calorii: 83,
   - Glucide: 20 g,
   - Fibre: 3 g,
   - Vitamina C: 15mg,
   - Vitamina E: 3,2 mg. 




   Banana: bananierul este o plantă erbacee, lipsită de trunchi lemons, ale cărui tulpini dispar după perioada de formare a fructelor. Bogată în amidon, aceasta este un aliment tipic pentru țările tropicale.
  100 de grame de fruct conțin:
   - Calorii: 83,
   - Glucide: 19 g,
   - Indice glicemic: 54,
   - Fibre: 3,4 g,
   - Vitamina C: 10 mg. 




   Caisa: fructul este nutritiv, răcoritor, astringent (în stare proaspătă), laxativ (în stare uscată), se recomandă în anemii, astenii, insomnii, convalescențe, diaree sau constipație.
   100 de grame de caise proaspete conțin:
   - Calorii: 44,
   - Glucide: 10g,
   - Indice glicemic: 31,
   - Fibre: 2,1 g,
   - Vitamina C: 7 mg.


   100 de grame de caise uscate conțin:
   - Calorii: 27,
   - Glucide: 63 g,
   - Fibre: 3 g,
   - Vitamina C: 2,5 mg.




   Curmala: este un aliment cu valoare energetică și savoare deosebită și un medicament în acelasi timp (previne îmbătrînirea, iar după unele date, este anticanceros).
   100 de game de curmale conțin:
   - Calorii: 30,
   - Glucide: 73 g,
   - Fibre: 8,7 g,
   - Magneziu: 59 mg.




   Grepfrutul: este tonic, depurativ, digestiv, fiind indicat în anorexii, dispepsii, insuficiență biliară, afecțiuni febrile și pulmonare. 
   100 de grame de fruct conțin:
   - Calorii: 43,
   - Glucide: 10 g,
   - Indice glicemic: 25,
   - Fibre: 0,6,
   - Vitamina C: 40 mg,
   - Magneziu: 10 mg.




   Kiwi: este bogat în vitamina C și protejează organismul contra multor maladii.
   100 de grame de fruct conțin:
   - Calorii: 57,
   - Indice glicemic: 53,
   - Fibre: 1,5 g,
   - Vitamina C: 94 mg,
   - Magneziu: 27 mg.




   Lămâia: este răcoritor, tonic al sistemului nervos central, diuretic, antiscorbutic, remineralizant, depurativ. Este indicat în anemii, astenii, TBC, demineralizări, creștere, convalescență, reumatisme, ateroscleroză, precum și astm, bronșită, gripă, cefalee.
   100 de grame de fruct conțin:
   - Calorii: 32,
   - Glucide: 8 g,
   - Fibre: 1 g,
   - Vitamina C: 80 mg.  



sâmbătă, 23 mai 2015

Cum prevenim bătăturile

   Pentru a nu ajunge să avem bătături, pe care le cunoaștem foarte bine și știm cât sunt de dureroase, trebuie să urmăm câteva indicații simple.

   Mai întâi, avem nevoie de încălțăminte comodă, lejeră, care să nu ne strângă și care să corespundă lungimii și lățimii tălpii piciorului.

   Încălțămintea ar trebui să fie căptușită cu pâslă, interiorul să nu prezinte încrețituri sau deformări.
   Tocurile pantofilor să nu fie nici foarte înalte, nici tocite într-o parte și nici foarte incomode.




   Ar fi bine să învățăm să nu mai depunem presiune pe laba piciorului și este indicată căptușirea cu pâslă a pantofului, pentru ca greutatea piciorului să fie răspândită în mod egal asupra tălpii, nu doar într-un singur punct.Punct care va deveni dureros în timp, aspru, tare și va dezvolta o bătătură.

   Nu trebuiesc neglijate: o igienă riguroasă, curățarea periodică a pielii îngroșate, vizitele la un salon de specialitate sau chiar la medic, în caz de probleme grave.

   Atunci când purtăm ceva nou, pot apărea bășici, care se pot trata cu o compresă cu tifon și un plasture deasupra sau cu plasturi special creați pentru astfel de probleme.Se spală foarte bine zona cu apă și săpun după care se aplică tifon sau plasture.Dacă bășica s-a spart, tifonul se poate îmbiba cu un unguent antiseptic, sau se pot aplica plasturi gata pregătiți cu diferite soluții sau creme dezinfectante.

vineri, 22 mai 2015

Cum preparăm socata

   Afară primăvara este pe sfârșite, iar parfumul florilor de soc ne-a invadat nările, un motiv puternic pentru a ni se face poftă de tradiționala socată.
   Din multitudinea de rețete existente, am ales câteva , astfel încât să puteți prepara ce vă place.


                                                        Socată cu drojdie

   Ingrediente:

   - 4l apă,
   - 10-12 flori de soc,
   - 600 g zahăr,
   - 1-2 lămăi,
   - 8 g drojdie proaspătă.

   Se curăță foarte bine florile de soc și se pun într-un borcan de 3l.Se toarnă zahărul peste flori, se storc lămâile și se toarnă zeama peste flori.Cojile de la lămâi se pot tăia și se pot adăuga în borcan.Se toarnă apă pentru a se acoperi ingredientele și se lasă borcanul peste noapte cu o bucată de tifon deasupra.A doua zi, se scoate puțină apă din borcan, se dizolvă drojdia, iar restul ingredientelor se trec într-un borcan mai mare, de aproximativ 5l. Se acoperă toate ingredientele cu apa din primul borcan, se adaugă drojdia dizolvată și se amestecă totul foarte bine.Se acoperă borcanul, se lasă 1-2 zile și se strecoară în sticle atunci când este gata.Se păstrează în frigider.

                                                          Socată fără drojdie

Ingrediente:

   - 4l apă,
   - 10-12 flori de soc,
   - 600 g zahăr,
   - 1-2 lămâi.

   Florile se curăță de codițe și de insecte.Apoi se pun într-un borcan de sticlă.Se adaugă apa, lămâile tăiate felii subțiri, și zahărul.Se lasă 2 zile la soare, apoi încă 2 zile la umbră și se amestecă în borcan de 3 ori pe zi cu o lingură de lemn.Se gustă și dacă este gata, se filtrează în sticle și se depozitează la rece.



                                                        Socată cu stafide

   Ingrediente:

   - 4l apă,
   - 10-12 flori de soc,
   - 600 g zahăr,
   - 8 g drojdie proaspătă,
   - 1-2 lămâi,
   - 150 g stafide.

   Florile se curăță de insecte și de codițe, se pun într-un borcan sau damigeană și se opăresc apoi cu apa clocotită.Se adaugă stafidele tocate, sucul de la lămâi și zahărul.După ce lichidul ajunge la temperatura camerei, se adaugă drojdia, se acoperă vasul și se lasă 2-3 zile la fermentat.Se amestecă din când în când și se gustă, iar când este gata, se scot ingredientele solide, iar băutura se lasă la limpezit.Socata se trece în sticle și se păstrează la rece.

                                                      Socată cu miere

   Ingrediente:

   - 4l apă,
   - 10-12 flori de soc,
   - 500 g miere,
   - 8 g drojdie proaspătă,
   - 1-2 lămâi.

   Florile se curăță, se așează într-un borcan, se adaugă mierea, sucul de la lămâi și coaja.Se lasă totul până a doua zi și apoi se adauga apa, se amestecă, se pune drojdia și se acoperă borcanul.Se lasă într-un loc destul de cald pentru a fermenta și se amestecă zilnic.Când este gata, se filtrează în sticle și se depozitează la rece.

                                                  Socată cu sirop de zahăr ars

   Ingrediente:

   - 4l apă,
   - 10-12 flori de soc,
   - 500 g zahăr,
   - 1-2 lămâi,
   - sirop de zahăr ars preparat din 2-3 linguri de zahăr.

   Florile se culeg, se curăță, se pun într-un borcan și se adaugă lămâile feliate și zahărul.Se adaugă apa, se amestecă totul și se lasă borcanul de-o parte.Din cele 2-3 linguri de zahăr se prepară siropul: zahărul se caramelizează și se stinge cu 250 ml apă.Siropul se toarnă peste socată și apoi se acoperă borcanul.Se păstrează într-un loc ferit, dar la cald și se amestecă din când în când.Se gustă, iar atunci când este gata, se trece în sticle și se lasă la rece.

   Putem prepara socată și în afara sezonului, din flori uscate, dar cu condiția de a suplimenta numărul de flori, pentru aromă și un gust intens.

   Socata are proprietăți diuretice și laxative, combate afecțiuni digestive, respiratorii, dermatologice, cardiace, reumatice.Este un ajutor de nădejde în curele de slăbire, elimină toxinele și reprezintă un tonic excelent în zilele toride.



joi, 21 mai 2015

Atacul din interior asupra celulitei

   Daca vorbeam despre celulită și despre cum putem lupta împotiva ei din exterior, în acest articol, acum vom continua cu sfaturi în ceea ce privește alimentația.
    Dacă nu știți ce ar trebui să consumați sau ce nu este indicat, citiți cu atenție următoarele rânduri.

   Lichidele sunt indicate, cel puțin 2l pe zi, dar trebuie să avem grijă să nu consumăm apă bogată în sodiu care provoacă reținerea ei în organism.Consumând lichide ne asigurăm că nu ne deshidratăm.
   Ar trebui să apelăm cu încredere la unele alimente diuretice, cum ar fi: castravetele, ceapa, țelina, sparanghelul, dovlecelul, pepenele roșu și galben, cireșele, lămâia, ananasul, strugurii, condimente precum: busuiocul, pătrunjelul, dafinul.Acestea intensifică eliminarea renală.
   Alimente bogate în proteine: pește, ouă, lactate, carne slabă.Cu ajutorul acestora avem grijă ca mușchii noștri să fie tonifiați.
   Alimente bogate în acizi grași polinesaturați: porumb, ulei de floarea-soarelui, sâmburii de strugure.Acestea ne asigură o bună funcționare a vaselor de sânge.
   Alimente bogate în fibre: cereale integrale, fructe proaspete, legume proaspete crude sau fierte.Consumăm astfel de alimente deoarece au un rol extrem de important în favorizarea tranzitului intestinal și în combaterea constipației.
   Alimente bogate în glucide: orez, griș, paste făinoase integrale, margarină vegetală, legume uscate.Acestea trebuiesc incluse în meniurile zilnice, dar fără excese.Senzația de foame este atenuată și celulele adipoase nu reușesc să se dezvolte.



   Acum, să vedem și partea mai puțin frumoasă, alimentele interzise:

   Alimentele bogate în zahăr: prăjiturile, produsele de patiserie, ciocolata, dulceața, mierea, zahărul.
   Excitantele: abuzul de alcool, tutun, ceai tare, cafea, nu aduce nici un beneficiu, dimpotrivă.
   Alimentele bogate în acizi grași saturați: sosurile, mâncărurile cu sosuri, carnea cu grăsime, mezelurile, conservele care conțin mult ulei.
   Alimentele bogate în sodiu: brânzeturile, pâinea, mezelurile, untul, biscuiții. 

   De asemenea trebuie să se țină seama de dietele pe care le ținem, de exemplu o dietă drastică, cu fluctuații bruște de greutate poate accentua aspectul de coajă de portocală.
   

ShareThis