joi, 1 octombrie 2015

Cătina în sezonul rece

   Sezonul rece este asociat cu un consum redus al alimentelor bogate în vitamine.
   Acest deficit poate apărea și la cei care nu prea mănâncă în sezonul rece murături (obținute prin fermentație, adică prin saramură), borș, pâine neagră, tărâțe.
   Mâncărurile "rafinate", chiar dacă ele sunt plăcute ochiului și gustului, reprezintă obiceiuri alimentare proaste.
   De aceea, mai ales pe timpul iernii, cătina aduce organismului vitaminele necesare, ca și acizii grași esențiali.
   După cum se știe, după măceș, cătina conține cea mai mare cantitate de vitamina C.
 

   Iarna, organismul își autoreglează energia și în acest scop trebuie activate procesele oxidative.
   Procesele energetice necesită aport de grăsimi, dar și aceste arderi au nevoie de complexul B, vitaminele PP, B2, C (provenite și din tărâțe de grâu și grâu încolțit), completate cu celelalte substanțe din cătină.

   Iarna nu trebuie uitate părțile din corp cele mai expuse frigului: fața, mâinile, picioarele, care pierd vitaminele liposolubile necesare metabolismului.
   Indicate în tratarea mâinilor, a feței (în special la femei) sunt preparatele vitaminate, dar și cele cu extract de cătină (vitamine solubile în grăsimi). 




   Vă prezentăm două rețete care să vă fie de ajutor pe timpul iernii.
   Cele două preparate dau o mare energie organismului, stimulează procesele aerobiotice, generatoare de căldură.

   1. Se usucă 100 g fructe de cătină la 60 grade C (fie pe calorifer, fie în cuptor).
   Se macină apoi boabele și rezultă 20-25 g pulbere uscată, care conține 2,5 ml ulei pur.
   Peste pulbere se adaugă 50-70 ml ulei (de soia, floarea soarelui, de germeni ori de măsline) și se amestecă.
   Se lasă încă două zile, amestecând din când în când.
   Se folosește partea de deasupra a amestecului, fie ca atare, fie în combinație cu o cremă oarecare.
   Se ung fața, mâinile și picioarele.

   2. Se face un ceai din fructe uscate de cătină (la o cană de apă se pune o linguriță de fructe uscate) și se dă un clocot.
   Înainte de a fi îndulcit, se scot din ceai două lingurițe de lichid și se ung fața și mâinile.
   Apoi, pielea se unge cu crema prezentată mai sus.

   Restul de ceai se îndulcește și se poate consuma ca atare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis