miercuri, 1 iulie 2015

Bolile căilor respiratorii

   Căile respiratorii aeriene se împart în căi respiratorii superioare, medii și inferioare.Pentru că aceste căi sunt în contact permanent cu mediul înconjurator ele pot fi afectate foarte frecvent de infecții și alergii. 

   Infecțiile cele mai frecvente ale tractului respirator sunt cele virale cum ar fi: răceala comuna, gripa, mononucleoza la adolescenți și altele.           
 

   Infecțiile bacteriene sunt mai rare.Ele sunt produse de infecția cu pneumococ sau pneumonia clasică lobară, dar și de alte bacterii mai virulente cum ar fi: safilococul auriu și bacteriile gram negative la bolnavii imunosupresați, diabetici, alcoolici, bătrâni.Acestea pot da bronhopneuomonii, pleurezii, infecții generalizate care uneori sunt grave și necesită asistare mecanică a respirației. Alteori plămânul se umple de lichid  și bolnavul e într-o stare gravă.



   Tuberculoza care făcea ravagii înainte, acum e rară.Cel mai frecvent, infecția tuberculoasă trece neobservată, poate apărea ca o răceală și apoi se vindecă.
   Pot rămâne sechele care se văd pe radiografii ca zone de fibroză și calcificări tipic la vârfurile plămânilor.Bacilul tuberculos poate sta latent ani și zeci de ani.
   Când se produce scăderea rezistenței organismului, infecția se poate declanșa clinic cu tuse și sputa purulenta și cu sânge, așa-zisa hemoptizie.Starea generală este alterată, evoluția e subacută.Bonavul are febră, friguri, transpirații, oboseală, pierde în greutate.Alteori aspectul este acut ca și în celelalte pneumonii.Radiografia pulmonară arată infiltrat pulmonar și caverna tipică (o gaură în țesutul pulmonar).Testul la tuberculină sau PPD-ul e pozitiv.
 

   Tratamentul tuberculozei este azi bine stabilit și foarte eficient, dar de lungă durată, de obicei luni de zile.Bolnavul se poate vindeca complet sau cu sechele minime dacă nu există rezistență la antibiotice ca și în pneumoniile cu alte bacterii sau funguși. 

   Infecțiile pulmonare pot trece aproape neobservate, pot exista pneumonii duse pe picioare în care starea bolnavului e bună și chiar fără febră și se poate trata acasă daca medicul consideră adecvat.
 

   Infecțiile virale nu trebuie tratate cu antibiotice pentru că nu raspund la ele.Dacă suprainfecția cu bacterii apare, sputele sunt galbene, verzi, maro etc. și atunci trebuie instituit tratamentul cu antibiotice.La fel se întâmplă cu secrețiile nazale în rinită sau sinuzită bacteriană.În majoritatea lor, infecțiile căilor respiratorii, mai ales cele virale, se vindecă fără sechele.Uneori pot apărea cronicizări, cu infecții dormante, inflamații si fibroză.Simptomele nu sunt severe, dar sunt supărătoare și pot afecta sănătatea și calitatea vieții.În timp se produc complicații. 



   Sinuzitele cronice pot da dureri de cap și împreună cu bronșitele cronice și cu exacerbările lor, duc în timp la scăderea bunei oxigenări a organismului mai ales dacă se asociază cu emfizem pulmonar.De aceea infecțiile căilor respiratorii trebuie tratate prompt și adecvat.


   Prevenirea infecțiilor căilor respiratorii se face prin evitarea aglomerațiilor si focarelor infecțioase și prin vaccinări antigripale și antipneumococ, mai ales la cei imunosupresați, diabetici, bolnavi pe dializă și bătrâni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis