luni, 3 iunie 2013

Retete delicioase

   Va propun pentru astazi trei retete simple, pentru un aperitiv, un felul doi si un desert delicios.

                                         Rulada de carne tocata cu branza

   - 500 g carne tocata amestec porc si vita,
   - 1 chifla veche de o zi,
   - 250 ml bere,
   - 1 rosie mai mare,
   - 1 ceapa,
   - 2 catei de usturoi,
   - 2 legaturi patrunjel verde,
   - 1 ou,
   - sare, piper, boia dulce sau iute,
   - ulei,
   - 200 g telemea.

   Se inmoaie chifla in bere, se decojeste rosia, se taie cubulete si se caleste in putin ulei.Ceapa si usturoiul se curata, se toaca marunt si se caleste putin impreuna cu rosia.Patrunjelul spalat, se toaca marunt si se amesteca carnea cu oul si chifla stoarsa de bere.Peste compozitia de carne, ou si chifla, se adauga ceapa, usturoiul, rosia, patrunjelul si se condimenteaza cu sare si piper.
   Se unge cu ulei o folie mare de aluminiu, se presara boia, iar din compozitia de carne se formeaza un rulou gros de cca 6 cm, care se infasoara strans in folia de aluminiu.Se pune ruloul pe gratar, pentru 20-30 de minute si se intoarce din cand in cand.
   Se ia ruloul de pe gratr, se desface folia, se cresteaza ruloul oblic si in crestaturi se pun feliute de branza.Se strange folia la loc si se mai lasa pe gratar 5-6 minute, pana se topeste branza.




                                                 Aripioare de pui cu sos
   - 4-5 aripioare de pui,
   - 250 g ceapa,
   - 150 ml ulei,
   - 100 ml vin alb,
   - 150 g faina,
   - 150 g smantana,
   - 50 g unt,   
   - 1,5 kg oase de vita sau de porc,
   - 1 lingurita de boia dulce sau iute,
   - sare.

   Se pun aripioarele la fiert in apa cu sare.Se fierb oasele de porc sau de vita, separat, in apa cu sare.
   Pentru sos, se curata ceapa, se toaca marunt, se pune uleiul la incins, si se caleste ceapa cu faina.Cand ceapa are culoarea galben-aurie, se pune boiaua de ardei si se amesteca foarte bine.Se stinge amestecul cu supa de oase si se adauga smantana.Se adauga sare, vinul, se mai fierbe 20 de minute, se adauga untul si se amesteca continuu.Se aduce la masa, separat, aripioarele fierte si apoi putin prajite si sosul.



                                                     Chec cu pere si stafide

   - 4 pere coapte,
   - 150 g faina,
   - 5 oua,
   - 150 g zahar,
   - 50 g margarina pentru prajituri,
   - 50 g stafide,
   - sare,
   - 2 linguri apa,
   - 2 linguri lichior de pere.

   Se inmoaie stafidele in lichiorul in care s-au pus si doua linguri de apa calda.Se spala perele, se curata de coaja si de partea lemnoasa, se taie cubulete si se prajesc in margarina.Se lasa pana se rumenesc, apoi se scurg si se lasa la racit intr-o strecutatoare.Se separa albusurile de galbenusuri, se freaca galbenusurile cu zahar, pana se albesc si apoi se incorporeaza faina, turnand-o in ploaie.Se adauga apoi perele, stafidele cu tot cu zeama, iar la urma albusurile batute spuma, amestecandu-se usor.
   Se unge cu margarina o forma de chec, se toarna compozitia si se da la cuptor, la foc potrivit, pentru 50 de minte.Se lasa la racit 15 minute, in tava, dupa care se scoate cu grija.

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis