luni, 17 iunie 2013

Ardeiul iute


   Extern, ardeiul iute este folosit in combaterea durerilor reumatismale, lumbago, nevralgii, etc.

    Proprietati: in doze mici ajuta la stabilirea unei digestii normale, iar in doze mari are actiune purgativa si scade tensiunea arteriala.

   Pentru vitaminizarea organismului, contra dispepsiilor atone si ca afrodiziac intern se consuma planta cruda. 

   Pentru dezalcolizare se foloseste tinctura din 200 g ardei iute macerat timp de 7 zile in 100 ml alcool alimentar. Se vor lua 10-30 picaturi zilnic cu ceai de anghinare. 

   Pentru stimularea digestiei zilnic se ia cate 0,30 g pulbere de ardei iute uscat si maruntit. 

 Ardeiul iute face parte din familia capsicum, si este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum. Ardeiul iute ajuta la stimularea metabolismului, prin actiunea pe care o are asupra structurii venoase.



   Pentru combaterea reumatismului si degeraturilor se pune 1 lingurita de ardei pisat si 1 lingurita de sare la 250 ml alcool si 1 litru de otet de vin. Se lasa la macerat timp de 10 zile, dupa care se strecoara si se foloseste la frectii locale. Se poate folosi si pentru alopecie.


   Tinctura de ardei iute. Se macina ardeiul, apoi se va pune peste pulbere de 5 ori mai mult alcool sanitar. Se tine o perioada de 15 zile agitand des si se poate apoi folosi la frectii care au rostul de a restabili circulatia sangelui perturbata, calmeaza durerile sau ajuta la alopecii, irigand mai bine pielea capului.Se va pune doar atata tinctura cat poate suporta fiecare in functie de sensibilitatea locala. Nu se aplica pe tegumente lezate. Se mai poate dilua cu apa daca nu se suporta concentratia respectiva.

    In cazul in care aveti o disfonie (sau o oboseala a corzilor vocale), se va face un decoct de ardei iute. Se taie un ardei iute si se va fierbe timp de 15 minute in 250 ml apa. După strecurare se va face gargara. Aceasta face ca circulatia sangvina la nivelul gatului sa se intensifice, lucru care duce la refacerea rapida a vocii.

    Ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arteriala, el curata arterele si contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rau sau a trigliceridelor.

   Ardeiul iute stimuleaza fluidizarea secretiilor de mucus din plamani sau fosele nazale, un ceai cu ardei iute stimuland rapid scurgerea mucoaselor din pasajele nazale, ameliorand nasul infundat si congestionat.

   Ardeiul iute se foloseste la urmatoarele afectiuni: algii, alopecie, angina pectorala, artrita, atonie digestiva, constipatie, crampe musculare, dispepsie atonica, dizenterie, dureri de gat, dureri reumatice, afectiuni ale corzilor vocale, entorse, hemoragie urinara, hemoroizi, gripa, guta, guturai, lumbago, nevralgii diverse, paralizii, paraziti intestinali, pelada, raceli, reface vasele de sange, torticolis, tuse, varice.


   Ardeiul iute stimuleaza secretia gastrica, este util in dispepsie atonica, fortifica vasele de sânge şi este antihemoragic.


   Notam faptul ca persoanele care au diverse afectiuni ale stomacului, ficatului, cailor urinare sau au hemoroizi, ar trebui sa nu consume ardei iuti, care pot agrava aceste afectiuni.


    Caldura care este resimtita de catre o persoana in urma consumului de ardei iute este energie care rezulta in urma arderii caloriilor. 



 

     Ardeiul iute poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostata, plamani, pancreas si poate opri un atac de cord in maxim 30 de secunde.

    Ardeiul iute este benefic atat pentru stomac cat si tractul intestinal deoarece stimuleaza miscarea peristaltica a intestinului, ajuta la eliminarea fecalelor si contribuie la reconstructia tesutului din stomac facilitand vindecarea leziunilor stomacale si ulcerelor intestinale. 

   Ardeiul iute de culoare rosu aprins are un continut ridicat de betacaroten sau provitamina A.
Doua lingurite de ardei iute pisat, furnizeaza 47% din valoarea zilnica de vitamina A cu rol important in lupta anti-infectie si esentiala pentru sanatatea tesuturilor epiteliale, inclusiv membranele mucoase care acopera pasajele nazale, plamanii, tractul intestinal si cel urinar. De asemenea, vitamina A este prima linie de aparare impotriva agentilor patogeni, invadatori.



 

4 comentarii:

  1. Sotul meu iubeste sa manance iute, mananca aredei cu tot si ma gandeam ca poate nu e prea sanatos insa ma bucur ca ti-am citit articolul, m-am mai linistit :)
    www.101FashionStreet.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare totusi ca sunt afectiuni ce se pot agrava in urma unui consum exagerat. Persoanele care mananca ardei iute sau mancare mai condimentata, au si de castigat..., in cazul in care nu au probleme de sanatate.

      Ștergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ardeiul iute este foarte important pentru sănătatea corpului uman,,cu multe beneficii, ajută foarte mult la sănătatea corpului nostru și protejează corpul de diferite boli ,,grație acestui condiment pentru a menține corpul sănătos ,,,
    Sărbători fericite și binecuvântate,,
    La mulți ani frumoși și fericiți,,pacea și binecuvântarea lui Dumnezeu să fie mereu cu noi și întreaga lume Amin,,

    RăspundețiȘtergere

ShareThis