vineri, 28 iunie 2013

Acneea

   Acneea este o afectiune cronica a pielii, aparuta in urma unor procese inflamatorii la nivelul foliculilor pilosi si a glandelor sebacee. Cei mai afectati de acnee sunt adolescentii (in proportie de circa 50-60 %). Afectiunea se manifesta prin aparitia unor abcese mici si numeroase, localizate la nivelul fetei, pieptului, umerilor sau a spatelui. 
  
   Atunci cand boala afecteaza persoanele tinere este numita acnee juvenila (sau vulgara), insa ea poate sa apara si la femeile de peste 40 de ani (acneea rozacee). Un al trilea tip al afectiunii este acneea neonatala, care se manifesta doar la unii nou-nascuti, in primele luni dupa nastere.

    Aplicarea unui tratament necorespunzator, prin interventii mecanice (stoarcerea cosurilor), leziunile se pot agrava, lasand in urma lor cicatrici permanente.

    Acneea este specifica adolescentei, atunci cand organismul nostru trece prin schimbari hormonale majore. Insa din pacate, pentru unele persoane, acneea nu trece o data cu inaintarea in varsta, ci din contra, se poate agrava. 




   Dacă te numeri şi tu printre persoanele care nu mai ştiu cum să scape de acnee, chiar dacă respecţi regulile de îngrijire, poate este timpul să-ţi analizezi modul în care te alimentezi.
   Pe lista neagră sunt pizza şi pastele. Alimente cu un indice glicemic ridicat care pot să favorizeze apariţia acneei sau să o agraveze atunci când ea există deja. Din aceeaşi categorie fac parte şi cartofii prăjiţi, popcornul şi băuturile carbogazoase. Explicaţia este una simplă. Un indice glicemic ridicat obligă pancreasul să secrete o cantitate mai mare de insulină. Aceasta atrage după sine modificarea balanţei hormonale din organism, iar de aici se ajunge la multiplicarea celulelor pielii în interiorul porilor (urmată de blocarea acestora) şi creşterea secreţiei de sebum. Şi aşa apare acneea.

   De asemenea, cantitatea de sebum secretată de piele poate fi influenţată şi de cantitatea de grăsimi din alimentaţie. De aceea, dermatologii recomandă reducerea aportului de alimente bogate în grăsimi. Se crede că cele mai nocive pentru persoanele cu ten acneic sunt grăsimile saturate (care se găsesc în cantitate mare în carnea roşie) şi cele hidrogenate (sau trans, care se găsesc în margarină şi în toate produsele obţinute cu ea).
 
   Produsele lactate sunt şi ele pe lista neagră pentru că au în compoziţie un hormon de creştere (numit factor insulinic de creştere). Un nivel mare al acestui hormon atrage după sine creşterea secreţiei de sebum, contribuind astfel la agravarea acneei. De asemenea, lactatele coţin şi hormoni masculini, iar aceştia duc la creşterea secreţiei de sebum.
 
    Tuturor celor afectati de acnee, indiferent ca ne referim la adolescenti sau la adulti, le este recomandata o dieta pentru purificarea tesuturilor, care contribuie si la echilibrarea hormonala, dat fiind ca in aparitia cosurilor este implicat uneori excesul hormonal. Pentru aceasta, se vor consuma, pe cat posibil, alimente naturale, punand un accent deosebit pe fructele si legumele proaspete. 
 
   Produsele bogate in zinc vor fi bine reprezentate in dieta zilnica, prin consumul de germeni de grau, fasole, drojdie de bere, seminte de dovleac, nuci, sfecla rosie, varza, spanac si portocale. Se vor adauga, pentru sanatatea tegumentului, si vegetale bogate in beta-caroten: caise, catina alba, morcov, dovleac, laptuci, napi, papadie, piersici, prune si spanac. In una sau doua zile pe saptamana este indicat sa se consume doar ceaiuri si sucuri proaspete de rosii, papadie, portocale, struguri ori sfecla rosie. 
 
   Se vor limita sarea, condimentele, mezelurile, carnea rosie, zaharul, alcoolul, ciocolata, cafeaua si, in general, toate alimentele procesate. Cei care pot si au acordul medicului, pot tine o zi de repaus alimentar, in fiecare saptamana.
 
 Daca tenul tau nu a fost niciodata foarte curat si iti apar frecvent cosuri la nivelul fetei, gatului si chiar decolteului, atunci incearca urmatoarele tratamente naturiste. Nu uita ca plantele pot face minuni!
 
   Remedii:
 
    Busuiocul: daca tenul dv. este unul acneic, trebuie sa va spalati fata cu apa si cu un sapun care nu contine ulei, dar nu usuca pielea. Indicat este tratamentul cu busuioc Fierbeti 2 sau 3 lingurite de busuioc uscat intr-o cana de apa. Raciti si aplicati cu un tampon de vata pe pielea curata. Alte plante utile in cazul acneei sunt: papadia si urzica.
 
   Iaurtul: amesteca o lingura de iaurt natural, gras cu o lingurita de tarate si amesteca bine pana se omogenizeaza si devine o pasta. Se aplica pe toata fata, taratele avand rolul de a curata in profunzime pielea. Lasa masca sa actioneze maxim 20 de minute. 

    Apa de argila: se pune o lingurita de argila intr-un pahar cu apa si se lasa toata noaptea. A doua zi, dimineata, se agita continutul si se bea cu inghitituri rare.
 
   Sapunul eco: foloseste intotdeauna un sapun natural, 100% ecologic sau care este special creat problemelor tale. Evita sapunurile din comert antibacteriene sau abrazive, deoarece nu sunt indicate. Nu folosi niciun sapun dupa tratamentele sau mastile de curatare, deoarece nu mai este necesar. 
 
   Drojdia de bere: se consuma zilnic o bucata de marimea unei nuci sau o lingura de drojdie pulbere. Acest remediu furnizeaza vitamine necesare pielii si stopeaza supuratiile.
   Doua lingurite de drojdie de bere, 2 linguri de ulei de masline si 2 linguri de miere lichida se amesteca bine pana se omogenizeaza. Pasta astfel formata se intinde pe fata si se lasa 30 de minute. Se clateste cu apa calda.
 
 
 
  Glicerinase amesteca o jumatate de lingurita de glicerina cu 5 picaturi de zeama de lamaie, jumatate de fiola de apa distilata si praf de argila, pana se obtine o crema. Masca se lasa 30 de minute pe fata si se curata cu ajutorul apei calde, fara sapun.
 
   Lamaia: 2 picaturi de zeama de lamaie, 1 lingura bicarbonat de sodiu si o fiola de apa distilata se amesteca bine. In acest fel ai preparat un toner, cu care sa iti tamponezi fata inainte de culcare. Lasi 30 de minute sa actioneze, apoi speli fata cu apa calduta, fara sapun. Lamaia are proprietatea de a scadea aciditatea pielii, care favorizeaza aparitia acneei.
 
  Sucul de lamaie:
-functioneaza ca un toner,insa pentru ca este foarte acid nu poate fi lasat pe fata foarte mult
-aplicati sucul de lamaie pe fata si dupa 10 min spalati,in 10 minute vor fi indepartate de pe fata murdaria,uleiul etc.
-pielea poate deveni sensibila daca e utilizat frecvent sucul de lamaie,din aceasta cauza se recomanda utilizarea lui o data pe saptamana.
 
   Uleiul de catina alba: se iau 1-3 lingurite de 3 ori pe zi, inainte de mese, cu putina miere. Extern, uleiul se aplica pe zona afectata. 
 
   Aloe vera: la plafar gasesti un gel de aloe vera natural, foarte bun pentru cosuri. Aplica gelul pe fata si lasa-l sa actioneze 20 de minute inainte de a te spala. Aloe vera este un bun antiinflamator si antibacterian. 
 
   Coaja de portocala: rade coaja de la o portocala si amestec-o cu putina apa, pana devine o pasta. Se aplica pe fata si se maseaza timp de 10 minute.
 
   Infuzia de coada-soricelului: se obtine prin adaugarea unei lingurite de planta maruntita in 250 ml apa clocotita. Se infuzeaza 5-10 minute si se beau 2-3 cani pe zi.
 
   Decoctul din teci de fasole:  se pregateste adaugand o lingura teci maruntite la un litru apa rece si fierband totul timp de 20 de minute. Se beau 2-3 cani pe zi.
 
   Aspirina: amesteca 2 pastile de aspirina pisata cu o lingura de miere de albine, o lingura zeama de lamaie si o lingura praf de argila. Masca astfel rezultata se aplica pe fata curatata in prealabil, se lasa 30 de minute, apoi se clateste cu apa calduta, fara a folosi sapun. Este o masca ideala pentru cei care au probleme cu cosurile si poate fi facuta in fiecare zi.
 
   Sucul de fasole verde: in cantitate de 100 ml, se amesteca cu 200 ml suc de morcovi si se bea zilnic, inainte de masa.
 
    Infuzia de frasin: se obtine din doua lingurite de frunze puse peste 300 ml apa clocotita si infuzate 15 minute. Se beau cate 100 ml dupa cele 3 mese principale. Extern, se pot aplica comprese cu aceasta infuzie, pentru a grabi cicatrizarea si a preveni reaparitia inflamatiei.
 
   Infuzia sau decoctul de nuc: se prepara din frunze sau din coaja nucilor verzi (o lingurita la 250 ml apa clocotita). Din infuzie se consuma o cana pe zi, iar decoctul se folseste pentru cataplasme.
 
    Tinctura de nuc: se pregateste prin macerarea a  20 g frunze de nuc in 100 ml alcool de 70 grade, timp de 14 zile. Se vor administra cate 15 picaturi de 3 ori pe zi.
 
   Tinctura de papadie: se obtine din 20 g radacini maruntite si macerate in 100 ml alcool, timp de 14 zile.  Se iau cate 15-20 picaturi, de 2-3 ori pe zi. Primavara, se mananca zilnic 5-10 tulpini crude, spalate in prealabil. Din sucul de radacina de papadie (recoltata toamna) se iau 1-2 linguri pe zi, diluate cu apa. 
 
 
 
   Tinctura de soc: se obtine doar din fructe nematurizate (culese atunci cand au o culoare rosie spre violet). Fructele se storc, iar sucul se combina cu alcool dublu rafinat, in parti egale, si se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se ia o lingurita de tinctura diluata intr-o jumatate de pahar de apa, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul se face pe o perioada de minim trei luni, pentru ca procesul de dezintoxicare sa fie complet. Pe toata perioada tratamentului, in alimentatie se diminueaza mult consumul de carne si zahar si se elimina alimentele care contin aditivi alimentari. 
 
   Alifia de galbenele: stimuleaza circulatia sangelui la nivelul tesuturilor, grabind cicatrizarea. In vederea prepararii, se amesteca pana la omogenizare o lingurita de suc de galbenele (extras din flori proaspat culese) cu 30 g unt proaspat. Produsul se pastreaza la frigider. Acest unguent se aplica pe zonele afectate, de cateva ori pe zi.
  
   Otetul de mere sau alcool:
- ambele sunt fosrte acide,ceea ce inseamna ca poate ucide celulele moarte ale pielii si curata porii forte bine.
- actioneaza la fel de bine ca orice toner cumparat de la magazin si sunt mult mai ieftine
- acoolul este deosebit de puternic asa ca daca observati ca pielea s-a uscat incetati sa il mai folositi. 
 

- aplica otet alb pe fata curatata in prealabil si lasa-l 10 minute sa actioneze. Apoi, clateste bine fata cu apa calduta. 


   Mierea:
- este un bun antibacterian motiv pentru care este folosita in multe tratamente faciale
- daca aveti un cos de care vreti sa scapati pana a doua zi puneti miere pe el si lasati sa actioneze toata noaptea
- mierea poate fi folosita ca o masca propriu-zisa ,aplicati mierea pe fata lasati-o timp de o ora dupa care indepartati-o,o sa vedeti rezultate uimitoare.


   Pasta de dinti:
- daca nu aveti miere pe acasa sigur aveti pasta de dinti
- aplicati pasta de dinti pe cos si lasati-o sa actioneze pana a doua zi o sa vedeti ca o sa dispara cosul.


   Zaharul brun:
- la dus atunci cand porii sunt deschisi se aplica zaharul brun pe zonele cu probleme,acesta va curata murdaria,celulele moarte
- ziua urmatoare veti vedea o schimbare notabila in acnee iar pielea va fi mult mai catifelata.
- se utileaza de 2-3 ori pe luna.


   Albusul de ou:
- albusurile de oua se bat pana se intaresc
- se aplica pe fata si se lasa sa actioneze 15-20 minute
- albusul de ou elimina excesul de ulei din piele.

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis