luni, 15 aprilie 2013

Agrisul: proprietati si actiune

   Va voi vorbi astazi despre o planta cunoscuta si despre ajutorul pe care ni-l poate oferi aceasta.Este vorba despre agris care are mai multe denumiri populare printre care amintim:
acreş, aghireş, agriş sălbatec, agrasele, agrazerie, agruş, aguridă, bische, bobiţă, bolghiţari, caracăţ, coacăţă, coacăz, coacăză sălbatecă, cozmete, flocoşele, fragi de lemn alb, pomuşoară, răşiţă, razachie, rişiţă, rosichină, smirdar, strugur spinos, struguri domneşti, strugurii-ursului.


   Este un arbust foarte ramificat, întâlnit în pădurile şi tufişurile din locurile umede, din regiunea montană până în cea subalpină, dar se cultivă şi în grădini.Are tulpina înalta până la 1,5 m cu numeroase rădăcini adventive; scoarţa brună cenuşie care se exfoliază în fâşii; lujeri tomentoşi, cu numeroşi spini prevăzuţi pe internoduri; frunze semicirculare cu 3-5 lobi obtuzi pe margine crenat seraţi pe faţa inferioară, des-păroase; flori mici hermafrodite, verzui sau roşietice, solitare. Înfloreşte in lunile aprilie, mai. Fructul este o bila globuloasă sau ovoidă, mare, verzuie, gălbuie sau roşiatică, păroasă, cu gust acrişor, comestibilă si ajunge la maturitate în lunile iunie, iulie.

   Fructele de agriş contin: acid citric, acid malic, acid tartric, celuloză, calciu, fier, fosfor, protide, pectine, potasiu, sodiu, substanţe grase, zaharuri, vitaminele A, B1, B2, C, P, săruri minerale de Ca, Cu, K, Fe, Mg, Na, P, Zn.


   Acţiunea farmaceutică este una importanta:

   - fructele consumate înainte de masă sunt tonic-aperitive, iar consumate după masă sunt stomahice, în special folosite la atonii digestive.
   - fructele se mai pot folosi la inflamaţiile căilor urinare, litiaze, reumatism, gută. 
   - agrisul ajută la eliminarea uraţilor din organism, produce diureză si stimulează funcţia hepatică.
   -planta se poate folosi la următoarele afecţiuni: afecţiuni hepatice, artritism, astenii, atonie digestivă, constipaţie, convalescenţă, gută, hidropizie, hipertensiune, litiaze, inflamarea căilor urinare, obezitate, remineralizare, reumatism.


   Administrare: în toate cazurile se pot consuma fructe proaspete câte 100- 500 g la fiecare masă.Persoanele care doresc să slăbească sau care doresc să-şi detoxifice organismul, vor putea face o cură de fructe, caz în care se va consuma într-o zi doar aceste fructe fără nimic altceva. Este util apoi să se continue cu  câte 100- 500 g la masă împreună cu alte alimente şi o dată pe săptămână să se consume doar aceste fructe în acea zi.Aceasta cura este folositoare si persoanelor care sufera de guta, dar si un mijloc rapid de redresare a organismului.
   Fructele se pot folosi sub formă de suc sau in alimentatie, preparandu-se cu el sosuri si supe.


    În afecţiunile hepatice în afară de consumul fructelor se mai poate adăuga o serie de ceaiuri din: armurariu, anghinare, rostopască- din acestea se vor consuma câte 2 ceaiuri pe zi, unul dimineaţa şi unul seara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis