marți, 3 august 2010

Noile reguli de politete in secolul XXI

Nepoliticos insemna pana mai ieri sa injuri pe cineva cand esti la volan, sa scuipi in public sau sa te scarpini in nas pe strada. Vremurile s-au schimbat, si o data cu ele, si regulile de politete.

In secolul XXI, am mai inventat cateva reguli prin care catalogam o persoana drept nepoliticoasa. Spre exemplu, e necivilizat sa vociferezi daca ospatarul iti aduce o alta marca de apa minerala decat cea pe care ai cerut-o sau daca ti se pare normal sa primesti mici cadouri (inclusiv cele de la firmele de PR) fara sa multumesti.

In Vest, acest tip de grosolanie apartine persoanelor educate, dar care se vad extrem de importante sa se mai preocupe si de semeni.

Eticheta la telefon

In secolul nostru e nepoliticos si daca, atunci cand vorbesti la telefon, apesi pe difuzor, astfel incat sa mai auda si altcineva convorbirea. La fel de nepoliticos este sa trimiti un mesaj (si nu sa suni) cand iti parasesti iubitul, cand anulezi o intalnire, cand lauzi pe cineva sau cand iti exprimi condoleantele.

Vreau sa ajut...

Daca ti-ai facut un obicei din a-ti psihanaliza prietenii, atunci cand acestia nu iti cer sfatu­ri­le, afla ca exista o posibilitate uriasa sa ii jignesti implicit. Iar o alta regula noua de politete a aparut atunci cand primesti o invitatie. Printre megaocupatii din Vest, s-a conturat obiceiul de a intreba: „Cine mai vine?” Complet nepoliticos!

Iar o alta regula noua de politete a aparut atunci cand primesti o invitatie. Printre megaocupatii din Vest, s-a conturat obiceiul de a intreba: „Cine mai vine?” Complet nepoliticos! Iata un mic test care iti dezvaluie implicit noi norme de politete:

Raspunde sincer la urma­toarele intrebari. Fiecare „Da” inseamna un punct.

- Dojenesti chelnerul cand nu iti aduce exact ce ai comandat?

- Esti nepoliticoasa cu un om doar pentru ca isi face meseria?

 - Stergi imagini cu tine de pe aparatul foto al altcuiva?

- Inchizi telefonul in timp ce interlocutorul inca vorbeste?

- Te intalnesti cu un prieten si o ora vorbesti doar de problemele personale?

- Stai langa cineva la masa si apoi iti dai seama ca nu ii stii numele?

- Te intalnesti cu un doctor, nu in cabinet, si ii povestesti despre toate bolile tale?

- Vii la o cina, dar nu poti sa mananci nimic din ce ti se ofera?

Scorul:
0-3 Nu esti inca coplesita de importanta.
4-5 Crezi ca planeta graviteaza in jurul tau.
6-8 Uita-te in oglinda si spu­ne-ti des: „Exista si alti oa­meni importanti pe lumea asta!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis